Sosyal Medya

Dünya

Fransa, Arafat davasını düşürdü

2004'te ölen Filistin lideri Yasir Arafat'ın zehirlenerek öldürüldüğü iddiasını soruşturan Fransız makamlar, delil yetersizliği nedeniyle davanın düşürüldüğünü açıkladı.



Kasım 2004’te Ä°srail kuÅŸatması altında ölen Filistin lideri Yasir Arafat’ın tartışmalı ölümüyle ilgili soruÅŸturma yürüten Fransız makamlar, delil yetersizliÄŸi nedeniyle davanın düÅŸürülmesine karar verdi.

Fransa’nın Nanterre ÅŸehrindeki mahkemede AFP’ye açıklama yapan savcı, Arafat’ın zehirlenerek öldürüldüÄŸü iddiasını araÅŸtırmak üzere baÅŸlatılan soruÅŸturmanın delil yetersizliÄŸi nedeniyle kapatıldığını söyledi.

Yasir Arafat'ın eÅŸi Suha Arafat'ın avukatı Francis Szpiner da Twitter hesabından açıklamayı doÄŸruladı:

"Nanterre yargıçları, Yasir Arafat'ın ölümü soruÅŸturmasında davayı düÅŸürme kararı aldı."

 

 

 

Arafat’ın ölümü

11 Kasım 2004'te Paris'teki Percy Askeri Hastanesinde 75 yaşında ölen, Filistin’in özgürlük hareketinin sembol ismi Yasir Arafat’ın ölmeden önce vücudunda ve giysilerinde zehirli Polonyum-210 maddesine rastlanmıştı.

Ekim 2004’te Ramallah’taki karargahında Ä°srail kuÅŸatması altında yaÅŸayan Arafat’ın ciddi bir saÄŸlık sorunu yoktu.  12 Ekim’de yemekten sonra aniden hastalandı. BaÅŸ dönmesi, bulantı ve karın aÄŸrısı gibi ÅŸikayetler üzerine doktoru soÄŸuk algınlığı teÅŸhisi koydu. Ama saÄŸlık durumu hızla kötü gitmeye baÅŸladı. Bunun üzerine Ramallah’a Mısır ve Tunus’tan doktorlar geldi.

29 Ekim’de helikopterle Ürdün’e götürülen Arafat, buradan da Fransız Hükümeti’ne ait bir uçakla Paris’teki Percy Hastanesi’ne kaldırıldı. Fransız doktorlar hastalığına bir teÅŸhis koyamadı. Arafat komaya girdi. 11 Kasım’da, 75 yaşında öldü.

Otopsi yapılmamıştı

Arafat’a otopsi yapılmadı; ölüm nedeni ve tıbbi kayıtları açıklanmadı. Arafat’a yakın pek çok Filistinli yetkili zehirlendiÄŸini düÅŸündü. Batı’da ise Arafat’ın AIDS nedeniyle ölmüÅŸ olabileceÄŸi spekülasyonları yapıldı. Tıp dünyası lösemi, gıda zehirlenmesi ve yaÅŸlılık gibi ihtimaller üzerinde durdu.

2012’de Al Jazeera’nin yayınladığı Arafat’ı ne öldürdü? baÅŸlıklı haberi üzerine Fransa’da cinayet bürosu soruÅŸturma baÅŸlatmıştı.

Arafat’ın mezarını açan Fransız yetkililer, cesedinden 60 örnek aldı. Bunların 20’si Ä°sviçreli yargıçlara, 20’si Fransız yargıçlara ve kalanı da adli tıp uzmanlarından oluÅŸan ekiplere dağıtıldı.

ZehirlenmiÅŸ olma ihtimali yüzde 83

Ä°sviçreli adli tıp uzmanlarının raporuna göre ölümün polonyum zehirlenmesiyle baÄŸlantılı olma ihtimali yüzde 83.

Al Jazeera’ya konuÅŸan Ä°ngiliz adli tıp uzmanı Dave Barclay’ye göre, elde edilen bulgular Arafat’ın zehirlenerek öldürüldüÄŸüyle ilgili yeterli kanıtı sunuyor.  Barclay “Arafat’ın ölümüne yol açan silahı bulduk. Ama bu silahı vaktiyle kimin kullandığını bilmiyoruz” demiÅŸti.

Kaynak: AFP, Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.