Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Antik okyanuslarda yaÅŸayan dev akrep

Arkeologlar, 2010 yılında bulunan bir fosilin yüz milyonlarca yıl önce yaşamış dev bir akrebe ait olduğunu ortaya çıkardı.



Iowa Nehri'nde bulunan fosil üzerinde yıllar süren analizler gerçekleÅŸtiren ABD'li bilim insanları, fosilin 467 milyon yıl önce yaÅŸamış dev bir deniz canlısına ait olduÄŸunu ortaya çıkardı. 

Yale ve Iowa Üniversitesi tarafından yapılan araÅŸtırmada, dev okyanus akrebine antik Yunan'ın ilk kalyonunu temsil eden Pentecopterus adı verildi. Boyu 2 metreye kadar ulaÅŸtığı düÅŸünülen dev akrebin, modern örümcek ve kenelerin atası olduÄŸu tahmin ediliyor. 

BMC Evolutionary Biology dergisinde yayımlanan araÅŸtırmada, Yale Üniversitesi'nden James Lamsdell, Pentecopterus ile elde edilen bilgiler ışığında, antik eklembacaklıların sanıldığından 10 milyon yıl önce evrim geçirdiÄŸini söyledi. Lamsdell antik etçil eklembacaklıları temsil eden 'eurypterid' canlılarının çok eski zamanlarda beklenenin aksine çok çeÅŸitli olduÄŸunu ifade etti.

AraÅŸtırmada yer alan Derek Briggs ise, fosilin bulunduÄŸu Winneshiek alanının çok önemli kalıntılar sakladığını belirtti. Briggs alanın beÅŸ kilometrelik bir meteor kraterinin deniz sularıyla örtülmesiyle oluÅŸtuÄŸu bilgisini verdi. 

Bilim insanları, oksijen seviyesinin düÅŸük olduÄŸu kraterin alçak bölgelerinde fosillerin çok iyi korunduÄŸunu ve yüz milyonlarca yıl önceki deniz yaÅŸamını daha iyi anlamalarına yardımcı ettiÄŸini belirtti. 

Kaynak: Al Jazeera 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.