Sosyal Medya

Dünya

İzlandalılar Suriyeli sığınmacılara sahip çıktı

Hükümetin yılda sadece 50 Suriyeli'yi ülkeye sığınmacı olarak kabul etme kararını protesto eden 13 bine yakın İzlandalı, Facebook'ta başlattıkları kampanyayla "Evimizi Suriyeli sığınmacılara açmaya hazırız" dedi.



Ä°zlanda hükümetinin yılda sadece 50 Suriyeli'yi ülkeye sığınmacı olarak kabul edebileceÄŸini açıklamasının ardından Ä°zlandalılar, Suriyelileri evlerine almalarına izin verilmesi için Facebook'ta kampanya baÅŸlattı. Kısa sürede 13 bine yakın Ä°zlandalı, evlerini Suriyeli sığınmacılara açabileceklerini belirterek, kampanyaya destek verdi. 

Ülkenin önde gelen yazarlarından Bryndis Bjorgvinsdottir'in Ä°zlanda Refah Bakanı Eygló Harðardóttir'e hitaben kaleme aldığı açık mektupla baÅŸlattığı kampanya Facebook'ta kısa sürede binlerce destekçiye ulaÅŸtı. Bjorgvinsdottir mektubunda ÅŸu ifadelere yer verdi: 

'Sığınmacılar gelecekteki en yakın arkadaÅŸlarımızdır' 

"Bu kampanyanın amacı, hükümet yetkililerine Ä°zlanda'nın yılda 50'den fazla Suriyeli sığınmacıya ev sahipliÄŸi yapabileceÄŸini göstermek. Toplumda bu yönde bir inanç olduÄŸunu kanıtlamak, daha iyisini yapabileceÄŸimize inanmak ve hükümete aldığı kararı deÄŸiÅŸtirmesi yönünde baskı kurmak istiyoruz.

1973'te Vestmann Adaları'ndaki volkanik patlamanın ardından bir gece 4 bin sığınmacıyı kabul ettik. Bütün bir halkın o sığınmacılara nasıl yardım ettiÄŸini, çok sayıda yabancı gönüllünün ülkeye gelerek yardım çalışmalarına katıldığını asla unutmamalıyız. Sığınmacılar, bizim gelecekteki eÅŸlerimiz, en yakın arkadaÅŸlarımız, ruh ikizlerimiz, iÅŸ arkadaÅŸlarımızdır..." 
 

Kampanyanın sloganı, "Burada yaşanmıyor olması, yaşanmadığı anlamına gelmez"
[Görsel Kaynağı: Facebook]


Kampanyaya destek veren vatandaÅŸlardan Hekla Stefansdottir paylaÅŸtığı mesajda, "Ben 6 yaşındaki oÄŸlu ile birlikte yaÅŸayan bekâr bir anneyim. BarınaÄŸa ihtiyaç duyan bir çocuÄŸu evime alabilirim. ÖÄŸretmenim ve gelecek çocuÄŸa Ä°zlandaca konuÅŸma, okuma, yazmayı öÄŸretebilir, topluma uyum saÄŸlamasını saÄŸlayabilirim. Bir çocuÄŸun ihtiyaç duyabileceÄŸi kıyafet, oyuncak, yatak gibi her ÅŸeye sahibiz. Uçak biletlerini de ben karşılarım" yazdı. Kampanyaya destek veren Ä°zlandalıların evlerini Suriyelilere açma teklifleri toplanarak Refah Bakanlığı'na iletecek. 

'Durumu deÄŸerlendiriyoruz'

 

Bakan Eyglo Hardardottir, devlet televizyonuna yetkili makamların Facebook'taki mesajları okuduÄŸunu ve durumu deÄŸerlendireceklerini söyledi. 

Hükümet yetkililerine göre 330 bin nüfuslu Ä°zlanda, 2014 yılında 1117 sığınmacıya kapılarını açtı. 

Kaynak: AFP, The Independent  

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.