Sosyal Medya

Güncel

Eski Musul başkonsolosu CHP'den aday adayı

Musul Başkonsolosluğu’na yapılan IŞİD baskınında rehin alınan Büyükelçi Öztürk Yılmaz, CHP’den aday olmak için Dışişleri Bakanlığı'ndaki görevinden istifa etti.



Milliyet Gazetesi'ne konuÅŸan Öztürk Yılmaz, 1 Kasım seçimlerinde CHP’den aday olacağını açıkladı. Yılmaz kamu görevlilerinin aday olmak için istifa etmesi gereken son tarih olan 31 AÄŸustos’ta DışiÅŸleri Bakanlığı'na istifasını verdi. Siyasetin kendisi için çocukluÄŸundan beri bir "özlem" olduÄŸunu ifade eden Yılmaz, adaylığıyla ilgili ÅŸunları söyledi:

"Görevimden ayrıldım. Biliyorsunuz her vatandaşın demokratik hakkı siyaset. Siyaset benim de çocukluÄŸumdan beri içimde olan bir özlemdi. ÇeÅŸitli görevlerde bulundum, zor görevlerim oldu. Tecrübelerim oldu. Bunları da Türkiye için ülkemiz için, yurdumuz için deÄŸerlendirmek istiyorum. Bu benim hedefimdi. Ülkem için en güzel nerede neyi yapabiliyorsam, görevlerimde hep oralarda bulunmak gayreti içinde oldum. Musul’a da öyle gitmiÅŸtim, yararlı olurum diye. Elimden gelen her ÅŸeyi yapmıştım. BaÅŸka görevlerim de öyleydi. Umarım ülkemiz için hayırlı olur."

"Tamamen siyasi bir tercih"

"Tamamen bir hizmet yapıyoruz. YaÅŸ ve tecrübe olarak büyükelçiyim. Ülkemiz için bir ÅŸeyler yapmak istiyoruz. Bir ÅŸeyler yapmanın yolu da Meclis’ten geçiyor. Bürokraside bir noktadan sonra yapacaklarımız tükeniyor. Sayın Genel BaÅŸkan’ın uygun görmesiyle bu oldu. Tamamen siyasi bir tercihtir. Bizim de hakkımız var. Kendi irademle hareket eden birisiyim. Hep devletimizle alakalı konularla gündeme geldim. Bu da benim demokratik bir tercihim. Çocukluktan beri ülkeye hizmet etmek istedim. Åžahsımla ilgili bir konu deÄŸil, ülkemizle alakalı bir konu bu. Hizmet edeceksek zaten orada bir faydam olmayacaksa, ÅŸu anda yaptığım gibi tak diye istifamı verir ayrılırım. Ülkeye hizmet edebiliyorsak biz varız. Åžahsi bir ÅŸey için, bizim böyle bir amacımız olamaz. Hele bu kadar olay yaÅŸamış, feleÄŸin çemberinden geçmiÅŸiz."

IŞİD tarafından 11 Haziran 2014’te baskın yapılan Musul BaÅŸkonsolosluÄŸu’nda 49 kiÅŸi rehin alınmıştı. IŞİD’in rehin aldığı Türk baÅŸkonsolosluk görevlileri arasında yer alan BaÅŸkonsolos Öztürk Yılmaz, Musul BaÅŸkonsolosluÄŸu görevine 15 Temmuz 2013 tarihinde atanmıştı.

Öztürk Yılmaz ve beraberindeki 48 kiÅŸi rehin alındıktan 101 gün sonra, 20 Eylül 2014’te kurtarıldı ve Ankara’ya döndü. DönüÅŸünün ardından kurtarma operasyonuyla ilgili detaylı bilgi vermekten kaçınan Yılmaz, Nisan 2015’teki kararnameyle terfi ederek DuÅŸanbe Büyükelçisi olarak atandı. Ancak 1 Eylül’de baÅŸlaması gereken görevi için Tacikistan’a gitmeden bir gün önce DışiÅŸleri Bakanlığı’ndan istifa etti.

Eski DuÅŸanbe büyükelçisi Mehmet Munis Dirik ise merkeze atandığı için Ankara’ya döndü. DuÅŸanbe BüyükelçiliÄŸi görevine ÅŸimdilik baÅŸka bir diplomat atanmadı.

Ardahan’dan aday gösterilmesi planlanıyor

Yılmaz’ın Ardahan’dan aday gösterilmesi planlanıyor. Ardahan’ın Açıkyazı köyünde doÄŸan Yılmaz, Ardahan Lisesi’nden mezun oldu. ODTÜ’yü kazanınca Ankara’ya taşındı. Ailesi ise ardından Bursa’ya taşındı. Yılmaz ailesinin Ardahan merkezde ve Açıkyazı köyünde hâlâ yakınları ve akrabaları yaşıyor.

Ancak iki milletvekiline sahip Ardahan’dan CHP, 7 Haziran seçimlerinde milletvekili çıkaramamıştı. Bir AKP bir de HDP’li milletvekilinin çıktığı Ardahan’dan CHP birinci sırada Ensar ÖÄŸüt’ü aday göstermiÅŸ, ÖÄŸüt TBMM’ye girememiÅŸti.

Kaynak: Al Jazeera, Milliyet

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.