Sosyal Medya

Coğrafyamız

BM'den Taiz uyarısı

BM, Yemen'de İran destekli Şii Husilerle Suudi Arabistan destekli Hadi yanlısı güçler arasında çatışmaların yaşandığı Taiz kentine insani yardımların ulaştırılamadığını açıkladı. 3 milyon kişi açlık tehlikesiyle karşı karşıya.



BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Yemen’in Taiz kentinde devam eden çatışmaların insani yardım çalışmalarını güçleÅŸtirdiÄŸini söyledi. Dujarric, insani yardımların ulaÅŸmasının zorlaÅŸması nedeniyle kentte üç milyon kiÅŸinin tehlikeye girdiÄŸini belirtti. BM yetkilisi, gıda maddelerini ve yakıtı dağıtım merkezlerine ulaÅŸtıramadıklarını, insani yardım çalışanlarının zor ÅŸartlarda çalıştığına dikkat çekti.

Gıda yardımlarından 375 bin kiÅŸinin yararlanması planlanmışken BM’nin sadece 57 bin kiÅŸiye ulaÅŸabildiÄŸini söyleyen Dujarric, ülkede baÅŸlattıkları çocuk felci aşı kampanyasını da durdurmak zorunda kaldıklarını ifade etti.

Sözcü, Taiz kentinde saÄŸlık hizmetinin çökmesinin yanı sıra su ve kanalizasyon ÅŸebekelerinin de iflas ettiÄŸini ve saÄŸlayıcı ÅŸirketin 18 AÄŸustos’ta suyu kestiÄŸini anlattı. Yetkiliye göre, ülkede 300 bin kiÅŸi suya ulaÅŸamıyor. Kentteki hastanenin geçtiÄŸimiz günlerde sekiz kez bombalandığına iÅŸaret eden Dujarric, iki haftadan beri toplanamayan çöplerin kentin sokaklarını doldurduÄŸunu söyledi.

"Durum çok ciddi"

Suudi Arabistan tarafından desteklenen CumhurbaÅŸkanı Hadi yanlısı Taiz Halk DireniÅŸi Konseyi, Åžii Husilerin Taiz’i kuÅŸtmasının devam etmesi konusunda uyarıda bulundu.

Hastanelerin hizmet veremez duruma geldiÄŸine dikkat çeken konsey, tüm ülkede yayılan Deng Humması nedeniyle ölü ve hasta sayısının kayda deÄŸer bir artış gösterdiÄŸini belirtti.

Yemen Ä°nsan Hakları Bakanlığı, Ä°ran yanlısı Åžii husilerin yoÄŸun bombardımana tâbi tuttuÄŸu Taiz kentindeki saÄŸlık durumun kötüleÅŸmesi konusunda uyardı. Bakanlık tarafından yapılan duyuruda kentte her dört kiÅŸiden birinin Deng Humması hastası olduÄŸu ve eczanelerde böbrek hastalıkları ilaçlarının tükendiÄŸi ifade edildi.

Bakanlık ayrıca Taiz Merkez Hastanesi’nin Husiler tarafından 18 kez hedef alındığını ve Kızılay’ın merkezine yapılan husi baskınından sonra kuruluÅŸun çalışmalarına son verdiÄŸine iÅŸaret etti.

Save The Children KuruluÅŸu ise Husilerin denetimindeki BaÅŸkent Sana’daki DoÄŸum Hastanesi’nin kapanma riski altında olduÄŸunu söylemiÅŸti.

Sivil can kayıpları 2 bini aştı

BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında konuÅŸan BM Ä°nsan Hakları Yüksek KomiserliÄŸi Sözcüsü Cecile Pouilly ise, "Yemen'de 27 Mart tarihinden bu yana devam eden çatışmalarda 2 bin 112 sivil öldü, 4 bin 519 sivil yaralandı" dedi.

Taiz'de son iki hafta içinde 95 sivilin öldürüldüÄŸünü ve 129 sivilin yaralandığını söyledi.

Pouilly, taraflara hiçbir engelle karşılaÅŸmayacak bir insani yardım koridoru oluÅŸturulmasına izin vermeleri çaÄŸrısında bulundu.

Yemen'de ne oluyor?

Ä°ran destekli Åžii Husiler, yaklaşık bir yıl önce baÅŸkent Sana'yı ele geçirmiÅŸti. Husiler CumhurbaÅŸkanı Hadi’nin kaçtığı güney kenti Aden’e yürüyünce Suudi Arabistan devreye girmiÅŸti. Suudi Arabistan öncülüÄŸündeki koalisyon mart ayından bu yana Husilerin mevzilerini vurmaya baÅŸlamıştı.

Ordu üzerinde büyük etkiye sahip eski devlet baÅŸkanı Ali Abdullah Salih'in Åžii Husilerle müttefik olması nedeniyle CumhurbaÅŸkanı Hadi yanlısı güçlerin yönetimi yeniden ele geçirme kousunda iÅŸi zorlaÅŸmıştı. Bir yandan Husiler ve devrik Salih güçleri, diÄŸer yandan Hadi yanlısı güçler arasındaki çatışmalar ülkeyi kaosa sürüklerken, siyasi çözüm çabalarını da sabote etmiÅŸti.

SavaÅŸtan önce zaten en fakir Arap ülkelerinden biri olan Yemen’de çatışmalardan dolayı insani durum hepten kötü bir boyuta ulaÅŸtı. Ülkede fakirlikle mücadele eden yaklaşık 13 milyon kiÅŸi var. 

BM'ye göre, çatışmaların baÅŸladığı mart ayından bu yana yaklaşık 100 bin kiÅŸi Yemen'i terk etti. Ülkede 1,2 milyon kiÅŸi yerinden edildi ve çatışmalarda yaklaşık 5 bin kiÅŸi hayatını kaybetti.

 

 
 

 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.