Sosyal Medya

Dünya

Avusturya'da 'sığınmacı' alarmı

Avusturya polisi, artan sığınmacı akınına karşı sınırdaki kontrolleri artırdı. Başkent Viyana'da toplanan yaklaşık 25 bin kişi ise, sığınmacı kamplarındaki yaşam koşullarının iyileştirilmesini istedi.



Avusturya hükümeti, Burgenland eyaletinde bir kamyon kasasında Suriyeli 71 sığınmacı hayatını kaybetmesinin ardından Macaristan'dan Avusturya'ya gelen karayolları ve tren hattında sıkı önlemler aldı.

Avusturya polisi, sığınmacıları taşıyan araçları engellemek için BudapeÅŸte-Viyana otoyolunda gece gündüz mesai yapıyor. Hegyeshalom, Sopron ve Kophaza sınır kapılarından giren ÅŸüpheli araçların tek tek kontrol edilmesi nedeniyle Macaristan tarafında yaklaşık 50 kilometrelik araç kuyruÄŸu oluÅŸtu.

Sığınmacılar, karayollarındaki sıkı kontrollerin ardından rotayı Avusturya ve Almanya trenlerine çevirdi. Ancak Avusturya ve Almanya polisi, tren yönetiminden sığınmacıların ülkeye getirilmemesini istedi. Bu kapsamda yaklaşık bin 500 sığınmacı, Avusturya'ya gelmek için iki gündür Macaristan'da bekletiliyordu.

1500 sığınmacı Viyana’da

Polis Sözcüsü Roman Haslinger, Avusturya polisinin Macaristan sınırında önlemlerini artırdığını, sığınmacı akını nedeniyle karayolu ve tren ulaşımının aksadığını söyledi.

Macaristan'da sığınmacıları taşıyan trenin iki gündür bekletildiÄŸini doÄŸrulayan Haslinger, Macaristan'dan 7 trenin bin 500 sığınmacıyı Viyana'ya getirdiÄŸini söyledi. Haslinger, sığınma talep eden göçmenlere normal iltica prosedürünün iÅŸletileceÄŸini, talepte bulunmayanların ise yapılacak kontrollerin ardından Macaristan'a geri gönderileceÄŸini ifade etti.

Macaristan'dan sığınmacıları taşıyan trenlerin Viyana'ya geldiÄŸi haberleri, sığınmacılara destek verenleri tren istasyonuna yöneltti. Sığınmacılar için ekmek, yiyecek ve içecek getiren yardımseverler, uzun süre Macaristan trenin gelmesini bekledi. Trenin gelmesinin ardından sığınmacılar, ıslıklar eÅŸliÄŸinde karşılandı.

Daha sonra sığınmacılar, kayıt yapılmak üzere polis merkezine götürüldü.

25 bin kiÅŸiden protesto

 

Sığınmacı kamplarındaki yaşam koşullarının iyileştirilmesini isteyen ve onlara destek verenler, Westbanhof İstasyonu'nda toplandı.
[FotoÄŸraf: AA]

 

Avusturya'nın başkenti Viyana'da toplanan yaklaşık 25 bin kişi ise, sığınmacı kamplarındaki yaşam koşullarının iyileştirilmesini istedi.

Sosyal medya üzerinden organize olan bir grup, "Avusturya'da insanca yaÅŸamak" adıyla eylem düzenledi. Sığınmacılar için sığınmacı kamplarındaki yaÅŸam koÅŸullarının iyileÅŸtirilmesini isteyen ve onlara destek verenler, Westbanhof Ä°stasyonu'nda toplandı.

Eylemciler, Traiskirchen Mülteci Kampı'ndaki “insanlık dışı” uygulamaları ve hükümetin sığınmacılara yönelik politikasını eleÅŸtirdi.

Eyleme aralarında sığınmacıların da bulunduÄŸu çok sayıda siyasetçi, bilim insanı, sanatçı, insan hakları savunucuları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaÅŸlar katıldı.

Gösteride üzerinde "Hiçbir insan yasa dışı deÄŸildir", "Mülteciler hoÅŸgeldiniz", "Ä°nsanları koruyun, bankaları deÄŸil", "Avusturya'da kabul görmek istiyoruz", "Avrupa'ya geçiÅŸi engellemeyin" ve "Sınır dışı edilmek istemiyoruz" yazılı pankartlar açıldı.

Yapılan konuÅŸmalarda Suriye, Irak, Afganistan ve diÄŸer bölgelerde çatışmaların halen devam ettiÄŸi, insanların hayatta kalabilmek için evlerini ve ailelerini terk etmek zorunda kaldıkları, Avrupa'ya kaçan sığınmacıların yollarda ya hayatlarını kaybettiklerini ya da güvenlik görevlileri tarafından kötü muameleye maruz kaldıkları hatırlatıldı.

Grup adına yapılan açıklamada, "Avusturya'daki mülteci kamplarındaki insanlık dışı yaÅŸam ÅŸartlarının deÄŸiÅŸtirilmesini istiyoruz. Sıcaktan, yaÄŸmurdan ve soÄŸuktan korunan güvenli barınma istiyoruz. Kadınlar ve kızlar için erkeklerden ayrı odalarda kalmasını, tıbbi ve psikolojik yardım istiyoruz. Kurumlarla ve sosyal çalışma görevlileri ile iÅŸbirliÄŸi yapmak istiyoruz. Aileler ve çocuklarımız için yeterli gıda ve içecek istiyoruz. Biz insanız, insan olarak muamele görmek istiyoruz" denildi.

KonuÅŸmaların ardından yaklaşık 25 bin kiÅŸi, "Mülteciler hoÅŸgeldiniz", "Hiçbir insan, yasa dışı deÄŸildir" sloganları atarak Avusturya Meclisi'ne yürüdü.

Meclis önünde toplanan eylemciler, Avrupa'ya kaçarken yolda hayatını kaybeden sığınmacılar için mumlar yaktı. Eylem yaklaşık 3 saat sürdü.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.