Sosyal Medya

Güncel

Komünistler mitoz bölünmeyle çoğalıyor

TKP'nin geçen yıl KP ve HTKP olarak 2'ye ayrılmasıyla başlayan bölünme sürecinde şimdi de HTKP'den ayrılan 147 kişi TKH'yi kurdu.



Türkiye Komünist Partisi’nde (TKP) geçen yıl yaÅŸanan ayrışmadan sonra ayrılan taraflar partilerini kurmuÅŸ, bir grup Komünist Parti (KP) diÄŸer bir grup Halkın Türkiye Komünist Partisi (HTKP) olarak yola devam etmeye karar vermiÅŸti.

HTKP DE BÖLÜNDÜ, TKH'YÄ° KURDULAR

Milliyet'in haberine göre, AÄŸustos ayı başında olaÄŸanüstü kongresini gerçekleÅŸtiren HTKP’de de sorunlar yaÅŸandı, bu partiden ayrılan 147 kiÅŸi, 18 AÄŸustos itibariyle Türkiye Komünist Hareketi’ni (TKH) kurdu.

GEREKÇE Ä°DEOLOJÄ°K ANLAÅžMAZLIK

Ä°deolojik farklılıklar nedeniyle yaÅŸanan son kopuÅŸun ardından tarafların hepsi kendilerinin “TKP’nin geleneksel çizgisini sürdürdüÄŸünü” iddia ederken, tekrar tekrar bölünmelere neden olan ‘ideolojik anlaÅŸmazlıkları’ da anlattı.

TKP'YE STATÜKOCU DEDÄ°LER

TKP’nin ikiye ayrılması sürecinde oluÅŸan HTKP’nin Genel BaÅŸkanı Erkan BaÅŸ, sorunu salt TKP içi bir tartışma olarak görmenin eksik olacağını belirterek, ÅŸunları söyledi: “Türkiye’de solun nasıl büyük olanaklara sahip olduÄŸunu Gezi direniÅŸi ve ertesinde hep beraber gördük. Bu büyük olanaklarla buluÅŸma arayışı içinde olan, görece genç kadroların temel arayışları mevcut statükoyu korumak olan eski liderliklerle ayrışma yaÅŸamaması kaçınılmazdı. Maalesef sol içerisinde kimi unsurlar, yaÅŸamlarına Türkiye’de böyle büyük bir halk ayaklanması yaÅŸanmamış, Gezi direniÅŸi hiç olmamış gibi devam etmek istiyor. Bunu kabul etmek mümkün deÄŸildi.”

BÖLÜNME YOK, YAN YANA GELÄ°NDÄ°

HTKP’den ayrılan 147 kiÅŸinin kurduÄŸu Türkiye Komünist Hareketi’nin Genel BaÅŸkanı KurtuluÅŸ Kılçer ise TKP’nin eski iddiasıyla yola devam etmesi gerektiÄŸini düÅŸündüklerini belirterek anlaÅŸmazlığa iliÅŸkin ÅŸunları söyledi: “Sosyalizmin Mao’cu hattını temsil eden bir siyaset çizgisi izlenmesi gerektiÄŸini düÅŸünüyoruz. Sosyalist hareketin ciddi bir odak olacağını düÅŸünüyoruz. BirleÅŸik Haziran Hareketi (BHH) adıyla bizim de içinde yer aldığımız bir güç birliÄŸi var. BHH içerisinde sol, sosyalist bütün güçlerin bir araya geldiÄŸi bir mücadele yürütülüyor. Bölünme deÄŸil yan yana gelinen bir tablo sonuçta ortaya konuluyor.”

"AYRIÅžMALARI Ä°LGÄ°LENDÄ°RMÄ°YOR"

TKP’nin dağılmasıyla kurulan Komünist Parti’nin Merkez Komite Üyesi Kemal Okuyan ise tartışmalardan uzak olduklarını belirterek ÅŸöyle devam etti: “Ayrışan tarafların neler yaptığına bakılırsa, ayrışmanın neden olduÄŸu ortada. Biz TKP’nin geleneksel çizgisini sürdüren bir partiyiz. Bu çizginin birçok sorunları var. Bu yaklaşımla yan yana yürüyemezdik ve ayrıştık. DiÄŸer arkadaÅŸların yeniden ayrışması bizi ilgilendirmiyor. Bu partilerden seçime girme izni bulunan sadece biz varız.” 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.