Sosyal Medya

Dünya

On binlerce Japon 'savaşa hayır' dedi

Japonya'da 150 binden fazla kişi, ordunun deniz aşırı yerlerde savaşmasına izin veren güvenlik yasasını protesto etti.



150 binden fazla Japon, ordunun deniz aşırı bölgelerde savaÅŸmasına izin veren güvenlik yasasını protesto etti. Tokyo'daki "Japonya Ulusal Dieti" parlamento binasının önünde ve 200'e yakın farklı noktada gerçekleÅŸen gösterilere, muhalefet partileri de destek verdi.

Gösterileri organize eden grubun 23 yaşındaki üyesi Aki Okuda, parlamento binasının önünde konuÅŸma yaptı. Ülkenin barışçıl anayasasının korunması gerektiÄŸini söyledi.

BaÅŸkent Tokyo'daki gösterilere yaklaşık 120 bin, Osaka ÅŸehrindeki gösterilere 25 bin kiÅŸi katıldı.

Kısa bir süre önce Ä°kinci Dünya Savaşı sırasında Japonya'ya atılan atom bombası saldırısının 70. yıldönümünü anma törenlerinin düzenlendiÄŸi HiroÅŸima ve Nagasaki ÅŸehirlerinde de gösteriler düzenlendi.

Göstericiler BaÅŸbakan Åžinzo Abe karşıtı sloganlar attı. ‘SavaÅŸa hayır’ diye bağırdı.

 ‘Müttefikleri savunma’ maddesi

Ä°ktidar koalisyonu, söz konusu yasayı geçen ay parlamentonun alt kanadından geçirmeyi baÅŸarmıştı. Yasa ÅŸimdi de parlamentonun üst kanadında oylamaya sunulacak.

Yeni güvenlik yasası tasarısı, ordunun deniz aşırı bölgelerde savaÅŸmasına izin veriyor. Ayrıca uluslararası arabuluculuk çabalarına katkı saÄŸlama ve oluÅŸacak güvenlik risklerine karşı saldırıya uÄŸrayan müttefikleri savunma gibi maddeleri de beraberinde getiriyor.

Japonya'nın Ä°kinci Dünya Savaşı’ndan kalan mevcut anayasası, ülkenin askeri bir operasyon yapmasına deÄŸil, sadece doÄŸrudan saldırılara karşı kendini korumasına izin veriyor.

Kaynak: Reuters ve AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.