Sosyal Medya

Güncel

'Operasyolardan vazgeçmemizi kimse beklemesin'

Başbakan Davutoğlu 'Kimse Türkiye'nin her bir santimetrekaresinde kamu düzeni hakim olana kadar bu huzur operasyonundan vazgeçmemizi beklemesin' dedi.



BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu,"Güvenlikle aldığımız tedbirlerin seçimle, seçim güvenliÄŸi baÄŸlamında iliÅŸkisi var ama seçimle doÄŸrudan alakası yok. Hani bazılarının ifade ettiÄŸi gibi o operasyonlar seçim kazanmak için yapılan veya o amaçla yapılmış çalışmalar deÄŸil. Türkiye'nin güvenliÄŸi neyi gerektiriyorsa seçim günü dahi yaparız" dedi.

BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi'nde 30 AÄŸustos Zafer Bayramı dolayısıyla düzenlenen resepsiyonda gazetecilerin gündeme iliÅŸkin sorularını yanıtladı.

DavutoÄŸlu, 1 Kasım seçimlerine hazırlık kapsamında 81 ile gidip gitmeyeceÄŸinin sorulması üzerine"Aslında gidebilirim. 'Yapabilir misin' diye sorarsanız onu yaparız ama herhalde dar bir süreç olacağı için o kadar olmaz muhtemelen ama mitingler yapacağız" ifadesini kullandı.

"Seçimler için iletiÅŸim stratejisi önceki kampanyadan çok farklı olacak mı" ÅŸeklindeki soru üzerine DavutoÄŸlu, "O konuda bazı çalışmalar yapıyoruz. Åžimdiki birinci, ilk mesele Türkiye'yi hükümetsiz bırakmamak. Dolayısıyla hükümeti kurduk. Dünden itibaren ÅŸimdi kongre ve seçim hazırlıklarını yapıyoruz. Toplantılar, yani iletiÅŸim stratejisi de dahil olmak üzere her ÅŸeyi gözden geçireceÄŸiz önümüzdeki bir iki haftada" diye konuÅŸtu.

"Ana tema istikrar mı olacak" ÅŸeklindeki soruyu yanıtlayan DavutoÄŸlu, "Sadece istikrar deÄŸil. Ä°stikrar da olacak tabii ama daha yeni unsurlar olsun istiyorum. Sadece istikrar demek doÄŸru olmaz. Ä°stikrar bir zemin oluÅŸturur ama o zemin üzerinden neler yapılacağını da anlatmamız lazım" dedi.

"Türkiye'nin güvenliÄŸi her ÅŸeyin önünde gelir"

DavutoÄŸlu, seçim alanlarında son dönemde yaÅŸanan terör olayları nedeniyle gerilen halkı rahatlatacak bir söylem kullanılıp kullanılmayacağı yönündeki soruya da ÅŸu yanıtı verdi:

"Güvenlikle aldığımız tedbirlerin seçimle, seçim güvenliÄŸi baÄŸlamında iliÅŸkisi var ama seçimle doÄŸrudan alakası yok. Hani bazılarının ifade ettiÄŸi gibi o operasyonlar seçim kazanmak için yapılan veya o amaçla yapılmış çalışmalar deÄŸil. Türkiye'nin güvenliÄŸi neyi gerektiriyorsa seçim günü dahi yaparız. Yani herhangi bir ÅŸekilde bunda aksama olmaz ama seçim güvenliÄŸi baÄŸlamında atılacak adımlar olacak tabii. Burada bir oy kaygısı, ‘operasyonlar devam ederse oyumuz ÅŸöyle etkilenir, etmezse böyle etkilenir' gibi kaygıyla düÅŸünmeyiz. Her ÅŸeyden önce Türkiye'nin güvenliÄŸi her ÅŸeyin önünde gelir. Onun için halkımız da bunu görüyor. DoÄŸu ve GüneydoÄŸu baÅŸta olmak üzere her yerde bu konudaki kararlı tutumumuzdan bir memnuniyet görüyoruz. Onun için buna huzur operasyonu diyoruz. Ülkeyi önce huzura her halükarda kavuÅŸturma ihtiyacı var."

DavutoÄŸlu, bir gazetecinin "Çözüm Süreci ile ilgili kimileri bittiÄŸine dair, kimileri bu ÅŸekilde devam edebileceÄŸine dair deÄŸerlendirmeler yapıyorlar" ÅŸeklindeki sözleri üzerine de ÅŸunları söyledi:

"Çözüm Süreci'nden ne anladığınıza baÄŸlı. Yani eÄŸer Çözüm Süreci'ni Türkiye'de demokratikleÅŸme süreçlerinin bir devamı, demokratikleÅŸmenin arkasından, demokratik açılım arkasından milli birlik ve kardeÅŸlik ve Çözüm Süreci diye süreklilik içine baÄŸlarsanız, bakarsanız, 12 yıl içinde ne yaptıysak biz bunun doÄŸru olduÄŸu kanaatindeyiz. Yani herhangi bir ÅŸekilde yanlış bir adım atıldığı kanaatinde deÄŸiliz. Demokratik adımlar baÄŸlamında TRT Kürdi'nin kurulmasından ana dilde propagandaya kadar yayılan alanda, bunları içine alan bir ÅŸekilde, Çözüm Süreci'ni görürseniz bu hem doÄŸru adımlar hem de devam edilecek adımlar ama Çözüm Süreci'ni 2013'te baÅŸlayan ÅŸekliyle düÅŸünürseniz orada da silahsızlanma olarak bir o ÅŸeyin parçası, o ayrı bir süreç. DemokratikleÅŸme ve özgürlüklerle ilgili atılan adımlardan vazgeçmeyeceÄŸiz, daha da artacak, devam edecek. Ama eÄŸer bu silahsızlanma anlamında bir süreçle baÄŸlantılarsanız bundan sonra devam edebilmesi için 2013 Mayıs'ı için verilen sözün yerine getirilmesi lazım. O da silahların mutlak anlamda terki ve silahlı unsurların Türkiye'yi terki. Bunlar gerçekleÅŸinceye kadar bu huzur operasyonu devam edecek. Israrla bunu söylüyorum."

"Kimse Türkiye'nin her bir santimetrekaresinde kamu düzeni hakim olana kadar bu huzur operasyonundan vazgeçeceÄŸimizi beklemesin" diyen DavutoÄŸlu, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Yani dursun, tekrar dönelim konuÅŸalım, konuÅŸulacak ÅŸey deÄŸil. Bugün Silopi'de, Diyarbakır'da, birçok yerde yakalanan silahlar, mühimmat, oradaki el yapımı bombalar ve diÄŸerleri herhalde bunlar Çözüm Süreci'nin bir parçası deÄŸil. Dolayısıyla demokratik özgürlükler baÄŸlamında süreç devam eder ama silahlı terörle mücadele baÄŸlamında ve bu çerçevede silahsızlanma baÄŸlamında ise ÅŸartlarımız belli."

BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, "Silopi'de bir bölgenin abluka altına alındığı haberi geldi. DoÄŸru mudur? Oradaki durum nedir" ÅŸeklindeki soru üzerine de ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Bütün Türkiye sathında ve Silopi de dahil DoÄŸu ve GüneydoÄŸu'da, bütün kritik ilçelerimizde atılması gereken her adım atılıyor. Kimsenin Türkiye'nin herhangi bir yerinde demokratik hukuk devleti kuralları dışına çıkmasına izin vermeyiz. Var olan geçerli hukuk sistemi ve kuralları içinde herkes bunu kabul edecek, o kurallara riayet edecek. Öyle bulunduÄŸu yerde efendim ÅŸu ilanda bulunmak, bu ilanda bulunmak, bunların konuÅŸulacağı yer, siyasal anlamda konuÅŸulacağı yer Ankara'dır her türlü siyasi konunun. Ama bulundukları yerde bu tür çabalara girenlere de kesinlikle müsamaha göstermeyiz."

"Barış isteyenler silahları bırakacaklar"

DavutoÄŸlu, baÅŸka bir gazetecinin "1 Eylül‘de Öcalan'ın barış çaÄŸrısı yapacağı yönünde bazı haberler çıktı"ÅŸeklindeki sözleri üzerine ÅŸunları kaydetti:

"Barış çaÄŸrısının esası bellidir. 2013 Mayıs'ında Türkiye'deki bütün silahlı unsurların terki kararı verilmiÅŸti. Barış isteyenler silahları bırakacaklar. Barış isteyen varsa, hala savaÅŸ isteyen varsa nerede savaÅŸacak onu bilemeyiz. Türkiye sınırlarını terk edecek. Yani Türkiye'de silahlı gruplar mevcut bir ÅŸekilde, silahlı unsurlar terörist gruplar varken barış çaÄŸrılarının tek başına anlamı yoktur. ÇaÄŸrıyı deÄŸil, o çaÄŸrının gereÄŸini yapmak lazım. Her gün ÅŸehit haberleri bu anlamda hepimizin yüreÄŸini daÄŸlıyor ama halkımız da biliyor ki bu ülkenin önümüzdeki on yıllarını teminat altına alabilmek için yapılan çalışmalar, onlardan geri adım atılmaz. Herkes ayağını denk alacak ve Türkiye'de kamu düzeni ve hukuk devleti kurallarına riayet edecek. Kim olursa olsun."

"VerdiÄŸimiz talimat açıktır"

DavutoÄŸlu, "GüneydoÄŸu'da bir tür ÅŸehir çatışmasıyla halkla güvenlik güçlerinin karşı karşıya getirilmeye çalışıldığı yönünde duyumlar alındığının" belirtilmesi üzerine de ÅŸu ifadeleri kullandı:

"Geçen sene 6-7 Ekim olaylarında biz bu grupların niyetlerini ve ulaÅŸmak istedikleri hedefleri çok açık bir ÅŸekilde gördük. Åžehirlerimizi yakıp yıkmak, ilçelerimizi, illerimizi, ÅŸehirlerimizi. Bir baskı ÅŸeyi uygulamak, silahlı ayaklanma çaÄŸrıları vesaire. Suruç'tan sonra da benzer çabaya girmiÅŸlerdi. Åžimdi bunların olamayacağını görüyorlar. Onun için yığınak yaptıkları bazı yerlerde, tekrar 'bunu böyle bir ÅŸart oluÅŸturabiliriz' çabası içine giriyorlar ama buna izin vermeyiz. Hiçbir ÅŸekilde, hiçbir ilçede, hiçbir köyde, hiçbir mezrada herhangi bir ÅŸekilde dediÄŸim gibi demokratik hukuk devletinin, meÅŸru silahlı güçleri dışında kimse olmayacak."

"Güvenlik güçleri dışında silahlı unsur bırakılmayacak"

DavutoÄŸlu, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne, emniyet birimlerine verdikleri talimatın açık olduÄŸunu vurgulayarak, "Türkiye'nin her bir santimetrekaresinde, sadece ve sadece Millet Meclisi'ne karşı sorumlu olan, o anlamda hukuk devleti içinde güvenlik misyonu görevini üstlenmiÅŸ olan güvenlik güçleri dışında hiçbir silahlı unsur bırakılmayacak. Hepsi ya kendi iradeleriyle terk edecek ya da  güvenlik güçleri her türlü gerekli tedbiri alacak. Bu konuda herhangi bir geri adım atmamız söz konusu deÄŸil" dedi.

DavutoÄŸlu, bütün bu ilçelerde olaÄŸanüstü hal beklentisi görüntüsü olmadığını belirterek, güvenlik güçlerinin gerekli tedbirleri aldığını söyledi.

- DavutoÄŸlu ve KılıçdaroÄŸlu'nun samimi pozu

DavutoÄŸlu, 30 AÄŸustos törenlerinde CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu ile verdiÄŸi görüntülerin sorulması üzerine ÅŸunları kaydetti:

"Åžimdi Sayın KılıçtaroÄŸlu ile bu müzakereler esnasında, akÅŸam yemeÄŸi esnasında evden, torunlardan bahsetmiÅŸtik. Sohbetin bir kısmı öyleydi. Sare Hanım, ‘Selvi Hanım nerede, gelemediler mi' diye sordu Sayın KılıçdaroÄŸlu'na. O da ‘Torunla meÅŸgul' dedi. Yani, ‘Toruna bakıyor' dedi. Bizim de Amerika'da okuyan kızımdan torunum geçen hafta buradaydı, birkaç gün önce gitti. Bu sabah tam törene gelirken resim göndermiÅŸti. Ben de resmi gösterdim son halini, sabah çekilen. Torunlar üzerine konuÅŸtuk."

DavutoÄŸlu, bir gazetecinin "1 Kasım sonrasında yine benzer tablo çıkarsa CHP ile koalisyon olur mu diye biz bu görüntüleri yorumluyoruz" ÅŸeklindeki sözlerine DavutoÄŸlu, ÅŸöyle karşılık verdi:

"Hiç kimse öyle bir ÅŸeye niyetlenmesin, benzer tablo çıkmayacak. AK Parti tek başına iktidara gelecek, onu tartışmayız ÅŸimdiden. Åžimdi benzer tablo çıkacak diye sanki bunu kabullenmek olayı yok. AK Parti'nin tek başına iktidarından hiç ÅŸüphe etmeyiz. Ama bu kurduÄŸumuz seviyeli iliÅŸki çok güçlü AK Parti iktidarıyla ümit ederiz ki yine anamuhalefet partisi olarak CHP olacaktır. Yani öyle bir tablo çıktığında seviyeli bir iktidar muhalefet partisi iliÅŸkisi olur. Onu merak etmeyin."

Azerbaycan sınırında yaÅŸanan geliÅŸmelerle ilgili bir soru üzerine de DavutoÄŸlu, "Can Azerbaycan'a selam. Türkiye buradayken Azerbaycan'ın sınırlarında hiçbir sıkıntı olmaz. Hep beraberiz. Bu bayram, 30 AÄŸustos Zafer Bayramı Azerbaycan'ın da bayramıdır. Azerbaycan'ın bayramı da bizim bayramımızdır" diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.