Sosyal Medya

Güncel

Kabinenin ilk sınavı

63. Hükümet’in Bakanlar Kurulu; yapacağı ilk toplantıda görev dağılımını gerçekleştirecek, ardından TBMM’de TSK’nın Irak ve Suriye’ye yönelik sınır ötesi operasyon yapmasını öngören Başbakanlık tezkeresi sınavına girecek.



Türkiye'yi seçime götürmek üzere kurulduÄŸu için Anayasa gereÄŸi güvenoyuna almasına gerek olmayan geçici hükümet, ilk Bakanlar Kurulu toplantısını yarın ya da salı günü yapmaya hazırlanı- yor. Bakanlar Kurulu'nun ilk toplantısında 4 BaÅŸbakan Yardımcılığı için görev dağılımı yapılacak. Bülent Arınç'tan görevi alan BaÅŸ- bakan Yardımcısı TuÄŸrul TürkeÅŸ'in Kıbrıs ile ilgili koordinasyon iÅŸlerinden sorumlu olması bekleniyor. Hükümet sözcülüÄŸü için BaÅŸbakan Yardımcısı Yal- çın AkdoÄŸan'ın ismi geçiyor. BaÅŸbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın da Ali Babacan'dan boÅŸalan ekonomiyle ilgili görevleri üstleneceÄŸi belirtildi. 

YEMÄ°N TÖRENÄ° 

Kabinenin diÄŸer bir gündem maddesi de bağımsız bakanların yemini. Ağırlıklı görüÅŸ, bağımsız 11 bakanın TBMM'de yemin etmeleri yönünde. Ancak, BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu'na yemin etmelerine gerek olmadığı yönünde de bazı hukukçular tarafından görüÅŸler geliyor. DavutoÄŸlu, yemin konusunu Meclis BaÅŸkanlığı'nın takdirine bırakmış durumda. EÄŸer 11 bakanın yemin etmesi gerektiÄŸi yönünde bir kanaat oluÅŸursa, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Irak ve Suriye'ye yönelik sınır ötesi operasyon yapmasını öngören BaÅŸbakanlık tezkeresinin görüÅŸmeleri de aynı gün yapılacak. 

Geçici seçim hükümeti kurulmadan önce, HDP'lilerin kabineye gireceÄŸi ortaya çıkınca tezkere 21 AÄŸustos'ta TBMM'ye gönderilmiÅŸti. 2 Ekim'e kadar yenilenmesi gereken tezkerenin Meclis'teki oylaması sırasında geçici hükümette ilk krizin ortaya çıkabileceÄŸi ifade ediliyor. Geçici hükümette yer alan 2 HDP'li bakan Ali Haydar Konca ile Müslüm DoÄŸan'ın oylamaya katılmaları halinde ret oyu verecekleri ifade ediliyor. 

FORMÜL DE VAR 

Ancak, hükümette çatlak görüntüsü oluÅŸ- turmamak için kabine arkadaÅŸlarına vekâlet vermeleri de bir formül olarak masada duruyor. Konca ve DoÄŸan'ın oylamaya katılıp diÄŸer bakanlar gibi kabul yönünde oy kullanmaları halinde ise partileri HDP ile kriz yaÅŸamalarına kesin gözüyle bakılıyor. 

KURUL YAÅžLANDI 

BaÅŸbakan DavutoÄŸlu'nun ilk kurduÄŸu 62. Hükümet'in yaÅŸ ortalaması 53 idi. Geçici hükümette bu ortalama 56'ya çıktı. Ortalamayı yükselten 1939 doÄŸumlu Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül oldu. 1976 doÄŸumlu olan ve geçen hükümette de yer alan Akif ÇaÄŸatay Kılıç, kabinenin en genç üyesi unvanını korudu. 

43'TEN 17'YE GEÇTÄ° 

Kabinede yer alan 11 bakanın 10'una kırmızı plakalı makam aracı tahsis edilecek. DışiÅŸleri MüsteÅŸarı olduÄŸu için zaten kırmızı plakası olan Feridun SinirlioÄŸlu, protokolde ön sıraya geçti. MüsteÅŸarken 0043 plakalı makam aracını kullanan SinirlioÄŸlu, 0017 plakalı DışiÅŸleri Bakanlığı'na tahsisli makam aracını kullanacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.