Güncel
Malazgirt'te Kürtlerin rolü neydi?
Gazeteci yazar Murat Bardakçı, 'Malazgirt savaşında Kürtler var mıydı' sorusuna kaynak kitapla yanıt verdi.
Habertürk televizyonunda yayınlanan Tarihin Arka Odası programında Malazgirt Savaşı ve dönemin olayları ele alındı.
Programın konuÄŸu, MuÄŸla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öÄŸretim üyesi Doçent Doktor Adnan Çevik, Türk Tarih Kurumu'nun çıkardığı "Mir'atü'z-zeman fi Tarihi'l-âyan'da Selçuklular" isimli derleme eserde, Alparslan'ın savaÅŸ arefesindeki meÅŸhur konuÅŸmasını aynı zamanda birliklerinde yer alan Kürt savaÅŸçılarına da yaptığını belirtti.
"MALAZGÄ°RT'TE KÜRTLER VARDI, BU DA KAYNAÄžI"
Program sırasında "Malazgirt'te Kürtler yoktu" ÅŸeklinde ısrarla tweet atan takipçilere sinirlenen Murat Bardakçı, Kürtlerin ya da Ermenilerin adının yer aldığı bir çok tarihi eser zamanında sansürlenmesine tepki gösterek, "Bunu yapan profesöre rahmet okumam.. Hala Kürtlerin Malazgirt'te olduÄŸunu iddia edenler diyor.. Alparslan'ın konuÅŸmasının kaynağı da bu kitap, Kürtlerin Malazgirt'te olduÄŸunun kaynağı da bu kitap.."
Erhan Afyoncu da konuyla ilgili Ä°dris-i Bitlis'in eseri SelimÅŸahname'nin, bir dönem Kürtlerle ilgili kısımları nedeniyle basılmadığını ekledi.
Ardından Adnan Çevik, Kürtlerin o dönem Selçukluların tebaası olduÄŸunu, savaÅŸa katılmalarının bir lütuftan ziyade bir zorunluluk teÅŸkil ettiÄŸini de vurguladı.
Tarihin Arka Odası'nda Malazgirt'te Kürtler var mıydı tartışması
MALAZGÄ°RT'TE KÜRTLER'Ä°N ROLÜ NEYDÄ°
Malazgirt Savaşı'nda Kürtlerin rolüyle ilgili en önemli bilgi 13. yüzyıl yazarlarından Sıbt Ä°bnü'l-Cevzi ismiyle tanınan Ebu'l-Muzaffer Yusuf'un "Mir'atü'z-zeman fi Tarihi'l-âyan" isimli eserinde ÅŸu ÅŸekilde geçer:
"Az önce 10 bin Kürt de Sultan'a katılmıştı. Bununla beraber (sultan) Tanrı'dan sonra buyruÄŸundaki 4 bin kiÅŸilik hassa askerine güveniyordu"
Åžam'da yaÅŸayan Sıbt Ä°bnü'l-Cevzi, Malazgirt'ten yaklaşık 180 yıl sonra tarihini kaleme almıştır. Sıbt, 11. yüzyılın ikinci yarısına ait bilgileri 1088'de ölen Garsunni'me'nin "Uyunü't-Tevârih" isimli eserinden almıştır.
Malazgirt Savaşı'na katılan Kürtlerle ilgili bilgi muharebeden yaklaşık 260 yıl sonra Kenzü'd-Dürer ve Câmiü'l-Gurer isimli bir eser yazan Memlük tarihçisi Ä°bnü'd-Devaddari'de de vardır. Kenzü'd-Dürer'de bu konu "Sultan Alparslan'a Kürtlerden ve sâir kavimlerden olmak üzere 10 bin kadar insan da katılmıştı." ÅŸeklinde geçer.
OrtaçaÄŸ tarihçileri genellikle rakamları abartılı vermektedirler. Nitekim Sıbt, Selçuklu ordusunun tam sayısını vermezken Bizans ordusunu 400 bin kiÅŸi olarak vermektedir. Ä°bnü'l-Kalanisi ise Bizans ordusunu 600 bin, Selçuklu ordusunu ise 400 bin kiÅŸi olarak zikreder.
Orta ÇaÄŸ'da bu büyüklükte ordular yoktur. Selçuklu ordusu muhtemelen en fazla 50 bin kiÅŸi civarındaydı ve Selçuklu'ya tâbi olduÄŸu için MervanoÄŸulları'nın Malazgirt'e gönderdiÄŸi Kürt birlikleri de birkaç bin kiÅŸiydi. Ancak sayı ne olursa olsun su götürmez bir gerçek vardı ki Malazgirt Savaşı'nda Kürtler Türklerle birlikte savaÅŸmışlardır."
Henüz yorum yapılmamış.