Sosyal Medya

Güncel

Soma Davası'nda tahliye yok

301 işçinin öldüğü Soma'daki maden faciasıyla ilgili davanın üçüncü duruşması gerçekleştirildi. Mahkeme tutuklu yargılanan 8 sanığın tahliye istemini reddetti.



301 iÅŸçinin öldüÄŸü Soma'daki maden faciasıyla ilgili davanın üçüncü duruÅŸması Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleÅŸtirildi. Davada duruÅŸma 13 Ekim'e ertelendi. Soma Kömür Ä°ÅŸletmeleri A.Åž. Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Can Gürkan, Soma Kömür Ä°ÅŸletmeleri A.Åž. Genel Müdürü Ramazan DoÄŸru, Ä°ÅŸletme Müdürü Akın Çelik, Maden Mühendisi, Ä°ÅŸletme Müdür Yardımcısı Ä°smail Adalı, maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Ertan Ersoy, emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik tutuklu yargılanmaya devam edecek.

Haklarında 'Olası kastla öldürme', 'Bilinçli taksirle birden fazla kiÅŸinin ölümü ile birlikte birden fazla kiÅŸinin yaralanmasına neden olma', 'Neticesi sebebiyle ağırlaÅŸmış yaralama' suçlarından 301 kez, 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan 8'i tutuklu toplam 46 sanığın yargılanmasına, kaldığı yerden devam edildi.

8'i tutuklu 46 sanığın yargılandığı davada ocaktaki bantların kayıtlarının yer aldığı düÅŸünülen elektrikçi defterlerinin aranması ve bulunması durumunda defterlere el konulmasına hükmedildi. Tutuksuz sanıklar kontrol başmühendisleri Adem OrmanoÄŸlu ve Efkan Kurt, Burhan KarabaÅŸ, Sertaç Büyükgüney, Nimetullah UÄŸurlu, Mehmet Bayri ve Sertan Günay'ın duruÅŸmalardan vareste tutulması talebi de kabul edildi. 

Ayrıca, daimi nezaretçi olarak beyanda bulunan kiÅŸilerin, iddianamede yazılı olmayan görevlerinin belirlenmesi için Soma Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulması kararı alındı. 

Sabotaj iddiasına tepki

Akın Çelik'in avukatı Yusuf KoçyiÄŸit'in savunmasının önemli bir bölümünde sabotaj iddiasını yinelemesi üzerine, maÄŸdur aileler ile avukatları tepki gösterdi.

Hep birlikte ayaÄŸa kalkan ve avukatların bulunduÄŸu alana yaklaÅŸmak isteyen madenci aileleri,  “Mezarlığa baksınlar, deliller orada”, “EÄŸer bir kiÅŸi hapisten çıksın, kendimi bu salonda, mahkemenin ortasında asarım”, “Delil bu küçük çocuk” sözleriyle avukata tepki gösterdi.

Araya giren maÄŸdur avukatları ve ailelerin geliÅŸlerine yardım eden Sosyal Haklar DerneÄŸi üyeleri, sakinleÅŸmeleri için ailelerin salondan çıkmalarını saÄŸladı. Salonun tamamen boÅŸalmasından sonra sanık avukatları taleplerini iletmeye devam etti.

HDP Milletvekili Kürkçü’den destek

DuruÅŸmayı izleyen HDP Ä°zmir Milletvekili ErtuÄŸrul Kürkçü de çıkışta açıklama yaptı. Ailelerle de konuÅŸan Kürkçü, “Ä°çeride sanıkların savunmalarına tanık olduk. Çirkin bir savunma stratejisi izliyorlar. Bütün suçu iÅŸçilerin üzerine atıyorlar. ‘Sabotaj yapılmak istendiÄŸi sırada büyük bir facia yaÅŸanmış’ savunmasına umarım mahkeme itibar etmeyecektir" dedi.

'Lütfen mücadeleyi paylaşın'

Ara kararın açıklanmasının ardından ÇaÄŸdaÅŸ Hukukçular DerneÄŸi Genel BaÅŸkanı Selçuk KozaÄŸaçlı basın açıklaması yaptı. MüÅŸteki avukatlar adına konuÅŸan KozaÄŸaçlı, 13 Ekim'den itibaren mahkemede ifade verecek iÅŸçilere seslendi:

"Ä°ÅŸten atılmaktan mı korkuyorsunuz, biz size iÅŸ bulacağız. Evden atılmaktan mı korkuyorsunuz, bizim evimizde yatacaksınız, size bir zarar vereceklerinden mi korkuyorsunuz, kimsenin size zarar vermesine izin vermeyeceÄŸiz, size söz veriyoruz, buradayız. Lütfen buraya gelin doÄŸruları söyleyin, lütfen katledilen 301 kiÅŸinin aileleriyle bu mücadeleyi paylaşın. Her kim ben gerçekleri söylersem madenlere, iÅŸe almazlar, her kim ÅŸimdi bu patron bana ekmek veriyor, doÄŸruları söylersem iÅŸten çıkarırlar diyorsa üstüne basarak söylüyoruz, iÅŸte kitle örgütleri hepimiz buradayız" 

Soma'da ne oldu? 

13 Mayıs 2014’te Türkiye tarihinin en ağır felaketlerinden biri yaÅŸandı. Alp Gürkan’ın sahibi olduÄŸu Soma Holding’e baÄŸlı Soma Kömür Ä°ÅŸletmeleri Anonim Åžirketi’nde akÅŸam saatlerinde yangın çıktı. Mahsur kalanları kurtarmak için Türkiye’nin seferber olduÄŸu ve günler süren çalışma sonrası acı bilanço ÅŸöyleydi: 301 ölü, 162 yaralı…

301 kez 25 yıl hapis

231 sayfalık iddianamede, tutuklu sekiz ÅŸüphelinin "olası kasıtla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaÅŸmış yaralama" suçundan öncekine göre artarak, 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi. Tutuksuz 37 sanığın ise taksirle birden fazla kiÅŸinin ölümüyle birlikte birden fazla kiÅŸinin yaralanmasına sebep olma suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapsi talep edildi. Bunlardan 25'inin cezalarının "bilinçli taksir" olduÄŸu gerekçesiyle, Türk Ceza Kanunu'na (TCK) göre üçte birden yarısına kadar artırılması talebinde bulunuldu. Ä°ddianamede ölen iÅŸçilerin yakınlarından 487 kiÅŸi ÅŸikâyetçi, olayda yaralanan 162 kiÅŸi ise maÄŸdur-müÅŸteki olarak yer alıyor.

Kaynak: AA, DHA ve Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.