Sosyal Medya

YaÅŸam

Din görevlilerine işaret dili eğitimi

Diyanet İşleri Başkanlığınca yürütülen proje kapsamında din görevlileri, hutbe ve vaazları işitme engellilere işaret diliyle aktarabilmek için eğitim alıyor.



Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığınca yürütülen proje kapsamında din görevlileri, hutbe ve vaazları iÅŸitme engellilere iÅŸaret diliyle aktarabilmek için eÄŸitim alıyor.

EÄŸitim Hizmetleri Genel MüdürlüÄŸünce yürütülen "Ä°ÅŸittik ve Ä°taat Ettik Projesi" çerçevesinde 81 ilden 113 din görevlisi Kastamonu'da eÄŸitim görüyor.

Kastamonu Diyanet EÄŸitim Merkezi MüdürlüÄŸündeki eÄŸitimler, Türk Ä°ÅŸaret Dili Dini Kavramlar SözlüÄŸünü hazırlayan ekip ve özel ilahiyat eÄŸitimcisi 6 kiÅŸilik kadro tarafından veriliyor.

EÄŸitimde, din görevlilerine, iÅŸaret dilinin ve iÅŸitme engelli bireylerin yapısı, iÅŸitme engellilerle iletiÅŸim kurma teknikleri, Türk iÅŸaret dilindeki kavramlar ve karşılıkları, itikat, ibadet ve ilmihal kavramlarının iÅŸaret dilindeki karşılıklarıyla hutbe ve vaazların iÅŸaret diline çevrilmesi konularında bilgiler aktarılıyor.

Kurs bitiminde tüm illerde en az bir camide hutbe ve vaazlar iÅŸaret diliyle tercüme edilecek. 

Proje koordinatörü Mustafa BaÅŸkonak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığının Türkiye'deki tüm engelli bireylerin dini eÄŸitim ve öÄŸretim faaliyetine yönelik cumhuriyet tarihinin en geniÅŸ ve donanımlı çalışmalarını gerçekleÅŸtirdiÄŸini söyledi.

Kurumun proje kapsamında öncelikle materyal geliÅŸtirerek Türk Ä°ÅŸaret Dili Dini Kavramlar SözlüÄŸünü oluÅŸturduÄŸunu ifade eden BaÅŸkonak, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Bunun içinde 798 dini kavram var. Bunların iÅŸaret dilindeki karşılıklarının nasıl yapılacağı bulunmakta. EÄŸitim faaliyetine Kastamonu'da baÅŸladık. EÄŸitimimizde ülke genelinden 113 din görevlisi bulunuyor. EÄŸitimimiz 2 hafta sürecek ve yaklaşık 70 saate tekabül ediyor. ArkadaÅŸlar, ilk baÅŸta iÅŸaret dilinin yapısı, iÅŸitme engellilerin yapıları ve diÄŸer engel grubundaki bireylerin durumu, onlara yönelik eÄŸitim, teknik ve yöntemlerin neler olduÄŸu gibi konularda formasyon eÄŸitim alacak. Daha sonra Türk iÅŸaret dilindeki kavramlar ve karşılıklarını öÄŸrenecekler. Birinci ve ikinci kur halinde gerçekleÅŸtireceÄŸimiz çalışmaların ölçme ve deÄŸerlendirmeleri de yapılacak. Ä°kinci kura geçen arkadaÅŸlarımıza günlük yaÅŸantıda kullanılan itikat, ibadet ve muamelatla alakalı kavramlar öÄŸretilecek."

"SosyalleÅŸtirmeyi gerçekleÅŸtirmeyi arzu ediyoruz"

BaÅŸkonak, Türkiye'de sadece iÅŸitme engelliler deÄŸil, tüm engel gruplarındaki vatandaÅŸlara yönelik farkındalık eksikliÄŸi olduÄŸuna iÅŸaret etti.

Öncelikli amaçlarının bu farkındalığı oluÅŸturmak olduÄŸuna vurgulayan BaÅŸkonak, "Bu farkındalığın neticesinde iÅŸitme engelli kardeÅŸlerimizde de dini sosyalleÅŸtirmeyi gerçekleÅŸtirmek istiyoruz. Dini yaÅŸayamayan bireyler dinden uzak kaldıkları için sosyalleÅŸmeleri de gecikiyor, bu sosyalleÅŸtirmeyi gerçekleÅŸtirmeyi arzu ediyoruz" deÄŸerledirmesinde bulundu. 

BaÅŸkonak, din görevlilerinin, kurstan sonra toplumun tüm kesimine hitap edebilme olanağına kavuÅŸacağını anlattı.

"Görevliler, eÄŸitimleri engelli bireylerin ailelerine de verecekler"

Kursun bitiminde katılım belgesi almaya hak kazananların hem camilerde hem de görev yaptıkları kurslardaiÅŸitme engelli vatandaÅŸlar için dini eÄŸitim ve öÄŸretim faaliyetine baÅŸlayabileceklerini belirten BaÅŸkonak, ÅŸunları kaydetti:

"Kursumuzdaki görevliler, bu eÄŸitimleri engelli bireylerin ailelerine de verecekler. Kurs bittikten sonra, Türkiye'nin her ÅŸehrindeki en az bir camide cuma ve bayram namazlarının hutbe ve vaazları, iÅŸaret diliyle tercüme edilecek. Kursumuzun tüm ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum."

BaÅŸkonak, kursiyerlerin illerine döndükten sonra kendilerini bu konuda daha da geliÅŸtirmeleri için Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığının, Milli EÄŸitim Bakanlığı ile çalışmalarını sürdüreceÄŸini sözlerine ekledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.