Sosyal Medya

Dünya

Özbek imamın katil zanlısı İsveç'e iade edildi

Rusya, İsveç'te Özbek bir imamı öldürmekten aranan Yuri Jukovski'yi iade etti



Ä°sveç’te 2012 yılının Åžubat ayında Özbek imam Obid Nazarov’a suikast düzenlediÄŸi iddiasıyla hakkında dava açılan Yuri Jukovski bu ülkeye iade edildi.

“Ozodlik” radyosunun haberine göre, Rus asıllı Özbekistan vatandaşı olan Yuri Jukovski’nin 25 AÄŸustos'ta Ä°sveç’e teslim edildiÄŸini cinayeti soruÅŸturan savcı Krister Petersson doÄŸruladı.

Özbek Ä°mam Obid Nazarov, 22 Åžubat 2012 tarihinde Ä°sveç’in kuzeyindeki Stromsund ÅŸehrinde yaÅŸadığı apartman dairesinde kimliÄŸi belirsiz kiÅŸilerin açtığı ateÅŸ sonucu başından ağır yaralanmıştı.

Peterson, “Åžüpheli 3 Nisan 1978 yıl Özbekistan doÄŸumlu Yuri Jukovski'dir. Cinayet iÅŸlendiÄŸi zaman onun elinde Özbek pasaportu bulunuyordu ve bu pasaportun süresi hala geçerli. 25 AÄŸustos akÅŸam saatlerinde bu ÅŸüpheli Ä°sveç’e getirildi” dedi.

Özbek imama yapılan suikast cinayetinde Yuri Jukovski'nin adı ÅŸüpheli olarak ilk kez 2012 yılındaki mahkeme duruÅŸmasında geçmiÅŸti. Savcıların delil olarak sundukları dosyada Yuri Jukovski'nin Ä°sveç’teki bir otelde ve Özbek imamın yaÅŸadığı ÅŸehirdeki dükkanların güvenlik kameraları tarafından çekilen fotoÄŸrafları da bulunuyordu.

“Ozodlik” radyosu o zaman Jukovski'nin suikasti iÅŸledikten sonra Rusya'ya kaçtığını ve bu ülkede saklandığını haber vermiÅŸti. Daha sonra Yuri Jukovski'nin Rusya'nın gözaltında tutulduÄŸu bildirildi.

Ä°sveçli savcı Peterson ÅŸüphelinin 2015 yıl Ocak ayından bu yana Rusya'da tutuklu bulunduÄŸunu söyledi. Savcı “2012 yılında Ä°sveç Mahkemesi bu adamın Özbek imam suikastiyle alakası olduÄŸuna dair yeterli kanıt olduÄŸu sonucuna varmıştı. O zaman Yuri Jukovski Ä°sveç’te olmadığı için Mahkeme gıyaben tutuklama kararı aldı. Åžüpheli yeniden sorgulanacak ve cinayet iÅŸinin yeniden mahkemede görülmeye baÅŸlaması için iki aylık hazırlık çalışmalar gerekli” dedi.

2006 yılandan beri Ä°sveç’te yaÅŸayan Kermov rejimin en güçlü muhaliflerinden Ä°slam alimi Obid Nazarov’a suikastta Yuri Jukovski’ye yardım gerekçesiyle 2012 yılında Özbek asıllı karı- koca Bahodir Polatov ve Nadira Aminova Ä°sveç’te tutuklanmış ve mahkemeye çıkarılmıştı. Ancak delil yetersizliÄŸinden dolayı onlar daha sonra serbest bırakılmışlardı.

Özbekistan’daki Ä°slam Kerimov rejiminin sadece ülkesinde deÄŸil, yurt dışında da muhalifleri takip ettiÄŸi ve onlara suikast düzenlediÄŸi biliniyor. Son olarak yine bir Özbek Ä°mam Abdullah Buhari 2014 yılı Aralık ayında Ä°stanbul’da bir silahlı saldırıda öldürülmüÅŸtü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.