Sosyal Medya

Coğrafyamız

IŞİD Iraklı generalleri öldürdü

Irak’ta IŞİD’e karşı savaşın devam ettiği Anbar eyaletinde operasyonları yöneten önemli isimlerden General Abdürrahman Rağif, dört yardımcısı ile beraber IŞİD’in bombalı saldırısında öldü.



Anbar eyaleti merkezi Ramadi kentinin kuzeyinde operasyonlar komutanı yardımcısı General Abdürrahman RaÄŸif ve 10. Tümen Komutanı Tümgeneral Safin Abdülmecid  üç kiÅŸi ile beraber IŞİD’in saldırısında öldü. Komutanların IŞİD’in düzenlediÄŸi bombalı araç saldırısı sonucu öldüÄŸü açıklandı. Al Jazeera Irak Bürosu Åžefi Velid Ä°brahim, komutanların ölüm haberinin Savunma Bakanı Ubeydi'nin birkaç gün önce komutanların askerlerle beraber cephelerin ön saflarında bulunmaları yönündeki talimatından sonra geldiÄŸini söyledi. Ä°brahim, IŞİD'in önce askeri konvoya roketlerle saldırdığını daha sonra bomba yüklü araçlarla konvoyun içine girdiÄŸini ifade etti.

Ramadi kenti Mayıs 2015'te IŞİD’in eline geçmiÅŸti. Irak ordusu ve yanında savaÅŸan Åžii milisler kenti geri almak için çok sayıda operasyon yapmasına raÄŸmen sonuç alamadı.

Sünni nüfusun yoÄŸunlukta olduÄŸu Ramadi kenti iki yıl önce büyük hükümet protestolarına sahne olmuÅŸtu. Dönemin BaÅŸbakanı Åžii Nuri Maliki talimatıyla ordu protestoları sonlandırmak için sahaya indi ve çok sayıda kiÅŸinin öldüÄŸü ÅŸiddet olayları yaÅŸandı.

IŞİD, Haziran 2014’te büyük bir saldırı baÅŸlatmıştı ve Irak’ın en büyük ikinci kenti Musul’un yanı sıra birçok Sünni bölgeyi ele geçirmiÅŸti.

Åžiiler hükümeti protesto ediyor

Her gün temel hizmetlerde bile aksaklıkların yaÅŸandığı Irak’ta baÅŸkent BaÄŸdat ve Åžii nüfusun yoÄŸunlukta olduÄŸu Basra gibi güney illerde hükümete karşı protestolar ise devam diyor.

Protestocular hükümeti yolsuzlukla suçluyor ve reformların yapılması talep ediyor.

Nuri Maliki’nin halefi ve aynı partiden gelen Åžii BaÅŸbakan Haydar Ä°badi, reform yaftasını kaldırarak cumhurbaÅŸkanı ve baÅŸbakan yardımcılığı gibi ülkede birçok ‘gereksiz’ pozisyonu laÄŸvetmiÅŸti. Ancak bu adımlara raÄŸmen protestolar devam ediyor.

 

 
 

 

Kaynak: Al Jazeera ve Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.