Sosyal Medya

Güncel

Kürt esnaf mitinge hazırlanıyor

Dükkanlarının kepenklerine kilit vuran G.Doğu esnafı Akit’e yaptıkları açıklamada, PKK’ya lanet yağdırarak, 31 Ağustos’ta Diyarbakır’da eylem yapacaklarını duyurdular.



AK Parti’nin büyük umutlarla baÅŸlattığı Çözüm Süreci’ni bitiren PKK, en büyük zararı Kürt halkına vermeye devam ediyor. PKK terör örgütünün kanlı eylemleri nedeniyle bölge halkı kepenk açamazken alışveriÅŸ de durma noktasına geldi. Örgütün sözde yol kontrollerinde kamyonları ve TIR’ları yakması nedeniyle Batı ile DoÄŸu illeri arasında ticaret olumsuz etkilendi. Esnaf, satışlarını kredi kartı ve nakit olarak yapabiliyor. Akit’e konuÅŸan esnaf ve iÅŸadamları PKK’ya lanet yaÄŸdırarak, 31 AÄŸustos’ta Diyarbakır’da PKK’ya karşı eylem yapacaklarını duyurdular.

PKK, EKONOMÄ°YÄ° VURDU

PKK’nın Çözüm Süreci’ni sabote ederek kanlı eylemlerine yeniden baÅŸlaması bölge insanını olumsuz etkiliyor. Çözüm Süreci’nde bölgenin ekonomisi canlanırken, eylemler sonrası ise bölgede ticaret ve alışveriÅŸ adeta durdu. Küçük esnaf çatışmalar nedeniyle satış yapamazken, alışveriÅŸlerde de kredi kartı ve nakit kullanılıyor. Çözüm Süreci’nin yaÅŸandığı zaman diliminde bölgede dükkânlar gece geç saatlere kadar açıkken, ÅŸimdi ise duyulan ilk silah sesinde bütün dükkânların ve iÅŸ yerlerinin kapatıldığı belirtiliyor. Esnaf, örgütün ÅŸehir eylemleri nedeniyle dükkânın yaÄŸmalanıp yakılmasından korktuÄŸu için bazı günler kepenkleri hiç açamıyor.

ÇELÄ°K KAPI SATIÅžLARI PATLADI

Ayrıca PKK’nın kapalı iÅŸyerlerini de bombalayarak ya da kapılarını zorla kırarak yaÄŸmalaması nedeniyle birçok il ve ilçe de “çelik kapı” satışlarının da patladığı öÄŸrenildi. Esnafın malını-mülkünü PKK’dan korumak için çelik kapılarla kendini korumaya aldığı ifade ediliyor. Apartman dairelerinin kapılarını da deÄŸiÅŸtiren vatandaÅŸların, PKK’nın çatışmalar sırasında evlerine girmesini engellemek istedikleri kaydedildi. Kapı firmalarının sipariÅŸlere yetiÅŸemediÄŸi belirtildi.

EKONOMÄ° SOS VERÄ°YOR

Öte yandan; PKK’nın yol kesme ve mayınlama eylemleri nedeniyle bölgede transit ticaret de durdu. Ä°ÅŸadamları, sanayiciler ve nakliye firmaları PKK’nın TIR’ları ve kamyonları kundaklaması nedeniyle bölgeye nakliyat yapamıyorlar. GüneydoÄŸu ve DoÄŸu Anadolu illerinde üretilen mallarda yine PKK’nın yol kesme ve araç yakma eylemleri nedeniyle liman kentlerine ya da Batı illerine ulaÅŸtırılamıyor.

“YÜZLERCE KİŞİ Ä°ÅžSÄ°Z KALDI”

MÜSÄ°AD Diyarbakır Åžube BaÅŸkanı Ä°smail ÖzÅŸanlı, bölgede ekonomik durumun her geçen gün biraz daha kötüye gittiÄŸini söyleyerek, Çözüm Süreci’nde yatırım yapmayı planlayan iÅŸadamlarının ÅŸimdi ise bölgeye hiç uÄŸramadığını belirtti. PKK’nın en büyük zararı Kürtlere verdiÄŸinin altını çizen ÖzÅŸanlı, çatışmalar sonrası yüzlerce kiÅŸinin iÅŸsiz kaldığını aktardı. ÖzÅŸanlı, “Yatırımlar durdu. Çözüm Süreci’nin olumlu havasından etkilenen Kıbrıslı bir iÅŸ adamı Diyarbakır’da lastik fabrikası kuracaktı. Örgütün saldırıları sonrası vazgeçti. Büyük bir iÅŸadamımız Lice’de yüksekokul yapacaktı. YÖK izin verdi, ancak iÅŸadamımız örgütün eylemleri nedeniyle deÅŸifre olmamak için bu yatırımdan vazgeçti. Yine büyük bir iÅŸletme sahibi 40 tane personelini bir gün de iÅŸten çıkardı” dedi.

“PKK YÜZÜNDEN EKONOMÄ° FELÇ”

Şırnak Esnaf ve Sanatkârlar Odaları BirliÄŸi BaÅŸkanı HeÅŸar HaÅŸimoÄŸlu ise biran önce silahların susması gerektiÄŸini vurguladı. HaÅŸimoÄŸlu, “Terör olayları bölgede en çok esnafı etkiledi. Barışın olmadığı bir ortamda ekonomiyi konuÅŸamıyoruz. Esnaf daha önce PKK’nın baskısıyla ayın 15 gününü kepenkler kapalı bir ÅŸekilde geçirirdi. Åžimdi ise örgütün eylemleri nedeniyle esnaf artık hiç kepenk açamıyor. Esnaf ve vatandaÅŸlar silah seslerini duyduÄŸu anda alışveriÅŸi bırakıp evlerine kapanıyorlar. Esnaf ne mal alabiliyor ne de vatandaÅŸlara bir ÅŸey satabiliyor. Yani hayat burada PKK yüzünden felç olmuÅŸ durumda. Barış sürecinde esnaf refaha kavuÅŸmuÅŸ, geliÅŸ düzeyini yükseltmeye baÅŸlamıştı. Silahların susup barış sürecinin kaldığı yerden devam etmesini istiyoruz. Bölgeye yatırım yapan iÅŸadamlarına zarar verilmesini, iÅŸ makineleri ile kamyon ve TIR’ların yakılmasını biz tasvip etmiyoruz. Bölge halkı bölgeye yatırım istiyor. Örgütün yaptığı bu eylemler en çok bize zarar veriyor” dedi.

ESNAF, PKK’YI PROTESTO ETMEYE HAZIRLANIYOR

Öte yandan; PKK’nın kanlı eylemleri sonrası bölge ekonomisinin olumsuz etkilenmesi esnafı harekete geçirdi. Bütün olumsuzluklara ve tehditlere raÄŸmen; PKK’ya karşı dik bir duruÅŸ sergileyen bölge insanı, 31 AÄŸustos tarihinde büyük bir protestoya hazırlanıyor. Çözüm Süreci’nde bölgede oluÅŸan atmosferi tekrar geri kazanmak için eylem hazırlığı içerisinde olan esnaflar, “PKK’ya silah bırak, bizi rahat bırak” çaÄŸrısında bulunacaklar. HDP’li belediyelerin desteÄŸi olmadan yapılacak olan protesto yürüyüÅŸünde ekonominin ön plana çıkarılacağı belirtildi.   

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.