Sosyal Medya

Dünya

Keşmir halkının korku dolu hayatı

Keşmir halkı haftasonu yapılması planlanan görüşmelerin iptal edilmesi ile korku dolu günlerine geri döndü



Pakistan ve Hindistan arasında geçtiÄŸimiz haftasonu ulusal güvenlik danışmanları seviyesinde yapılması planlanan ancak iptal edilen toplantı KeÅŸmir meselesinin yeniden gündeme gelmesini saÄŸladı.

Hindistan, ülkeyi ziyaret edecek olan Pakistan fiili DışiÅŸleri Bakanı ve BaÅŸbakan Navaz Åžerif’in danışmanı Sertac Aziz’den KeÅŸmirli liderlerle görüÅŸmemesini istemiÅŸ ancak Pakistan tarafı bu talebi kabul etmemiÅŸti. Bunun üzerine Hindistan bazı KeÅŸmirli liderleri bir süreliÄŸine gözaltına veya ev hapsine almıştı. Olayların büyümesi üzerine ise Aziz, ziyareti iptal etmiÅŸti.

Pakistan BaÅŸbakanı Navaz Åžerif ve Hindistan BaÅŸbakanı Narendra Modi, geçtiÄŸimiz ay Rusya Federasyonu'na baÄŸlı BaÅŸkurdistan'ın baÅŸkenti Ufa'da düzenlenen Åžangay Ä°ÅŸbirliÄŸi Örgütü Zirvesi sırasında görüÅŸmüÅŸ ve iki ülke üst düzey güvenlik yetkililerinin, Yeni Delhi'de bir araya gelerek, sorunları ele almasını karalaÅŸtırmıştı. 

Ufa'daki toplantının ardından KeÅŸmir'de sınır çatışmaları artmış ve her iki tarafta da sivil kayıplar yaÅŸanmıştı.   

Ä°ki ülke arasında 1947’den beri devam eden KeÅŸmir sorununda yıllardır büyük kayıplar yaÅŸanıyor. Ki ülkenin de hak iddia ettiÄŸi bölgede yaÅŸayan Müslüman halk, ciddi sorunlar yaşıyor. Son görüÅŸmelerin iptal edilmesi ile yerel halkın korkusu daha da büyüdü.

AFP’ye konuÅŸan KeÅŸmirli Muhammed Nazar, önceki gece Hint askerleri tarafından evine ateÅŸ açıldığını ve bahçe duvarının zarar gördüÄŸünü söyledi. Nazar, uyumak üzere olan çocuklarının olay sırasında büyük tedirginlik yaÅŸadığını kaydetti.

Ä°ki ülkenin askerleri arasında sıkışan Nakyal bölgesindeki 100 hanenin tedirginliÄŸi ise daha büyük. Ä°ki ateÅŸ arasında yaÅŸayan halk, sık sık ormanlık alana sığınmak zorunda kalıyor. Bölgede dükkanlar sürekli kapanıyor, eÄŸitim ve diÄŸer sosyal hizmetler ise verilemiyor.

Pakistan’ın Nakyal bölgesinden gelen milletvekillerinden Cevad Budanvi, bölgede çocukların oyun oynamak için bile dışarı çıkamadığını belirterek son dönemlerde bölge köylerinden en az 15 bin kiÅŸinin Hint ateÅŸinden etkilendiÄŸini ifade etti.

KeÅŸmir halkının haftasonu yapılması planlanan görüÅŸmelerden umutlu olduÄŸu ancak iptal edilmesi sonucu hayallerinin bir kez daha yıkıldığı belirtiliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.