Sosyal Medya

Kültür Sanat

Kütahya Çinili Camii ihtişamlı günlerine hasret!

İçi, dışı, çini sanatına yurt olan birbirinden âlâ çinilerle kaplı olan Çinili Camii bakımsızlıktan tanınmaz hale gelmiş durumda



Kütahya Çinili Camii'nin, derununda barındırdığı sanat ve estetik güzelliklere yakışır bir keyfiyette restore edilerek ibadethanenin eski ihtiÅŸamlı günlerine kavuÅŸması arzu ediliyor. Çinili Camii bin küsur yıldır Anadolu’da yaÅŸayan Müslümanların yeryüzünde inÅŸa ettiÄŸi sanat ve estetik güzelliklerin naif bir eseri olarak Kütahya’nın tam orta yerinde bulunuyor.

Cami dünyaca ünlü Kütahyalı Ressam Ahmet YakupoÄŸlu’nun Kütahyalılara bir armaÄŸanı… Ressam YakupoÄŸlu arsasını bağışladığı camiinin tüm masraflarını da üstlenerek ibadethaneyi çinilerle donatmış.

Çinili Camii inÅŸaı 1970’lerin başına tarihlense de, ibadethane geride kalan 40 yılda Kütahya’nın simge eserlerden biri olmayı baÅŸarmış. Çinili Camii Kütahya’nın simgelerinden, manevi tapu senetlerinden biri haline gelmiÅŸ.

Ressam Ahmet YakupoÄŸlu’nun inÅŸa ettirdiÄŸi camiinin minaresi Orta Asya mimari üslubunda; sekizgen mama gövdesi, kubbesi ve son cemaat yeri ise Selçuklu devri mimari anlayışını yansıtıyor. Kubbe ve kuÅŸak yazıları Reisülküttap Hasan Çelebi’ye, dış duvarlardaki çinilerde kullanılan yazılar da (Mevlid-i Åžerif veladet bahri) Hattat Hüseyin Kutlu’ya ait.

Ä°çi, dışı, çini sanatına yurt olan birbirinden âlâ çinilerle kaplı olan cami bakımsızlıktan tanınmaz hale gelmiÅŸ durumda. Kamuoyu, tüm malvarlığını Dumlupınar Üniversitesi’ne bağışlayan ve mezkûr üniversitenin kurulmasına öncülük eden Ahmet YakupoÄŸlu’nun hatırasına öncelikle üniversitenin sahip çıkmasını bekliyor. Biz buradan MüftülüÄŸe, Dumlupınar Üniversitesi’ne, Kütahya Belediyesi’ne ve konuya alaka duyan tüm yetkililere seslenmiÅŸ olalım: Çinili Camii’nin en ve gönül birlikteliÄŸiyle acilen ehil ellerce restore edilmesi gerekiyor.

DUMLUPINAR ÜNÄ°VERSÄ°TESÄ° REKTÖRÜ GÖREN: CAMÄ°Ä° ASLINA UYGUN BÄ°R ÅžEKÄ°LDE RESTORE EDECEĞİZ

Dumlupınar Üniversitesi rektörlüÄŸü Çinili Cami ile ilgili sorumluluk üstlenerek çalışmaların baÅŸlatılacağı yönünde bir açıklama yaptı. DPÜ Rektör Prof. Dr. Remzi Gören’in dilinden; “Çinili Cami Ahmet YakupoÄŸlu'nun önemli bir hatırası ve Kütahya'nın sembollerindendir. Bunun için onaylanan uygulayacağımız proje ile Çinili Cami ve çevresini daha da güzelleÅŸtireceÄŸiz.” cümlelerini iÅŸitmek sanatseverlerin gönlüne su serpti. Kamuoyu bir an Sn. Rektör’ün ifade ettiÄŸi gibi camiinin aslına uygun bir ÅŸekilde restore edilmesini bekliyor.

Sanatkârlar, Çinili Camii’nin derununda barındırdığı sanat ve estetik güzelliklere yakışır bir keyfiyette restore edilerek ibadethanenin eski ihtiÅŸamlı günlerine kavuÅŸmasını arzu ediyor.

KÜTAHYA’DA AHMET YAKUPOÄžLU’NDAN ETKÄ°LENMEYEN RESSAM YOKTUR

Arif Çelik (Hattat-Ressam Vav-Geleneksel Sanatlar ve Kültür DerneÄŸi BaÅŸkanı)

Ä°slam’la müÅŸerref olan ecdadımızın 1.100 yıllık mimari macerası bu eserde toplanmıştır. Cami’nin minaresi Orta Asya üslubudur. Binanın sekizgen ana gövdesi, Kubbesi ve son cemaat yeri Selçuklu Beylikler devri üslubudur.

Çinili Camii denilince benim hafızıma öncelikle Ahmet Yakup gelir. Çünkü Ressam Ahmet YakupoÄŸlu Kütahya’nın önemli bir deÄŸerdir. Kütahya’yı tüm dünyaya tanıdan müstesna bir sanatkârdır. Üniversitenin ve Güzel Sanatlar Fakültesi’nin kuruluÅŸuna öncülük etmiÅŸtir. Kütahyalı tüm dünyaya tanıtmıştır.

Sühely Ünver Hoca’nın Kütahya ile ilgilenmesini temin etmiÅŸtir. Süheyl Ünver, Ahmet YakupoÄŸlu’nu keÅŸfeden kiÅŸidir. YakupoÄŸlu, Ä°stanbul’da hezarfen Süheyl Ünver’i ziyaret ettikten sonra, bir-iki görüÅŸmenin ardından Hoca tarafından Feyheman Duran atölyesine gönderilmiÅŸtir.

YakupoÄŸlu, Kütahya için çok ayrı bir deÄŸerdir. Hem ilimizin tanıtımı hem de sanat ortamı itibarıyla önemli bir ÅŸahsiyettir. “Kütahya’da ben resim yapıyorum” deyip de Ahmet YakupoÄŸlu’ndan etkilenmeyen hiçbir ressam yoktur.

Ressam Ahmet YakupoÄŸlu tüm bunların yanında ilimizde Dumlupınar Üniversitesi’nin kurulmasına ön ayak olmuÅŸtur. Çinili Camii’nin arsasını bağışlamış, tepeden tırnaÄŸa, çinisinden avizesine kadar hiçbir masraftan kaçınmayarak örnek ibadethaneyi ortaya çıkarmıştır.

Çinili Camii bunun için mühimdir. Çinili Camii’nin ismi Ressam Ahmet YakupoÄŸlu ile özdeÅŸleÅŸmiÅŸtir.

Çinili Camii, yeni bir eser olmasına raÄŸmen kısa sürede Kütahya’nın sembolleri arasına girmiÅŸtir. Bu açıdan önemlidir bu ibadethane. Bir deÄŸer önemi de kubbe yazılarının Hasan Çelebi Hoca’nın, dış yazılarının da Hüseyin Kutlu’nun elinden çıkmış olmasıyla alakalıdır.

Ahmet YakupoÄŸlu tüm mal varlığını, villasını, 10 binin üzerinde orijinal resmini Dumlupınar Üniversitesi’ne vakfetmiÅŸtir. YakupoÄŸlu’nun adının yaÅŸatılması açısından da önemlidir bu cami.

ÇÄ°NÄ°LÄ° CAMÄ° GÖKYÜZÜ RENKLERÄ°YLE MÜZEYYEN

Erkan Bakım (Hattat, Türkçe ÖÄŸretmeni)

Ressam Ahmet YakupoÄŸlu’nun banisi olduÄŸu bu camii Kütahya için simge deÄŸerlerden biridir. 1973 yılında yapılan caminin inÅŸasında YakupoÄŸlu bizzat çalışmıştır. GöÄŸe uzanan bir noktada sanki gökyüzü ile hemhal olduÄŸunu haykırırcasına gök mavisi renkleriyle arz-ı endam ediyor bu cami.

Kütahya, çininin memleketi olunca Kütahyalılar için çok tercih edilen bir ibadethane olmuyor haliyle. Belki de yol üstü olmayıp içerlerde bir yerde olmasının da bunda etkisi vardır. Mütevazı bir tepede, bahçesinde bulunan, Müslümanları huÅŸua davet eden ÅŸadırvanı ile aslında bir huzur ve hasbıhal mekânı burası.

Dış duvarlarındaki çinileri ve Hattat Hüseyin Kutlu hocamızın yazıları ile daha bir deÄŸerli sanat eseridir Çinili Camii. Kubbedeki müdevver yazı Hattat Hasan Çelebi Hocaya ait. Hüsn-i hat sanatının yaÅŸayan dev çınarlarına ait bu yazılar. Ve bildiÄŸiniz gibi bu çınarların hocası da rahmetli Hattat Hamit Aytaç.

Camiinin içindeki çiçekli çinilerin, rumi desenlerin ve binlerce noktaların (dımdık) oluÅŸturduÄŸu zeminler sanki canlı gibi. Dokunsanız koparacakmışsınız gibi duran çiçekler adeta yaşıyor! Acizane bizim anlatmaya gücümüzün yetmeyeceÄŸi özelliklerdeki bu camii maalesef çok bakımsız bir halde ve çürüme yolunda. Ä°ç duvarlara sirayet eden rutubet çinilere doÄŸru ilerliyor. Acilen bir restorasyon ekibinin görevlendirilmesi gerekir. Dış duvarda sıvalar dökülmeye baÅŸlamış.

Ressam Ahmet YakupoÄŸlu, A. Süheyl Ünver hocanın bizlere yadigârıdır. Buradan Ahmet YakupoÄŸlu hocamıza da kalan ömründe saÄŸlık ve hayırlı zamanlar diliyorum. Son zamanlarda saÄŸlık durumu daha da ciddileÅŸmiÅŸ vaziyette. Üzücü bir haber geldi gelecek diye korkuyor talebeleri ve sevenleri. Bu habere vesile olan herkese ve size çok teÅŸekkür ediyorum Ä°brahim Edhem Bey. Ressam Ahmet YakupoÄŸlu’nun hayatını okuyup öÄŸrenmeye ve Çinili Camii görmeye davet ediyorum herkesi. Eserlerini bağışladığı Dumlupınar Üniversitesi yetkililerini de acilen hassasiyete çağırıyoruz...

RESTORASYON SÜRECÄ° BÄ°R HAYLÄ° GECÄ°KTÄ°

Mahmut Åžahin (Hattat, Bab-ı Nun Geleneksel Sanatlar Ve Kültür DerneÄŸi BaÅŸkanı)

Kütahya Çinili Camii’nin restorasyon çalışmaları epey gecikti. Rektörümüz, birkaç gün önce camiin Dumlupınar Üniversitesi tarafından restore edilerek Ahmet YakupoÄŸlu’nun hatırasına sahip çıkılacağı mesajını verdi. Bu önemli olmakla birlikte gecikmiÅŸ bir mesaj. Cami iki yıldır himmete muhtaç vaziyette. Bu güzel ifadelerin bir an önce eyleme dönüÅŸmesini bekliyoruz.

Camiinin çinilerinin, iç ve dış tezyinatının ehil eller tarafından hiç vakit kaybetmeden restore edilmesini talep ediyoruz.

ÇÄ°NÄ°LÄ° CAMÄ°Ä° BÄ°R AN ÖNCE RESTORE EDÄ°LMELÄ°DÄ°R

Nuri Erbay (Edebiyat öÄŸretmeni)

Çinili camiinin bakımsızlığını ve restorasyon ihtiyacını ortaya koyan fotoÄŸraflarını birkaç gün önce çektim. Üniversitedeki arkadaÅŸlarla, hattat hocalarımızla paylaÅŸtım.

Birkaç gündür yaptığımız soruÅŸturmalar neticesinde ulaÅŸtıklarımızı arz edeyim:

Belediye baÅŸkan yardımcısıyla görüÅŸtüm. Camiinin son halinden, bakımsızlıktan bahsettim. Bana söylenen restorasyonun Anıtlar Kurulu’na katılıyor olması!

Cami 1973 yılında yapılıyor. Tezyinatı yapan hocalar saÄŸ, selamet, banisi hayatta. Dolayısıyla böyle bir esen nasıl oluyor da Anıtlar Kurulu’na takılıyor!

Cami iki senedir bu halde. Her geçen zaman biraz daha periÅŸan bir hale geliyor. Dış cephe izolasyonu yok, yaÄŸmur suları içeriye sızıyor, çini ve alçılar yere dökülüyor, dış cephelerin boyaları özelliÄŸini kaybetmiÅŸ vaziyette, çini koroları patlıyor.

Bir an önce tesbit edilip tezyinatın aslına uygun bir ÅŸekilde restore edilmesi gerekiyor.

Üniversite ve müftülük bir ÅŸey yapmadan öylece duruyor. Belediye Anıtlar Kurulu’nu adres gösteriyor. Hâsılı Çinili Camii, iki cami arasına binamaz gibi ortada kalmış durumda.

Sanatkârlar, Kütahyalılar, ilgililer, yetkililer bir vakit namazı hep birlikte Çinili Camii’de kılsın. Camiinin hali pürmelalini görerek ne gerekiyorsa acilen yapsın.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.