Sosyal Medya

Sağlık

Kola içenlerde büyük tehlike

Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, kola tüketiminin erkeklerde kısırlığa neden olduğunu açıkladı.



Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, kola tüketiminin zararlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

KISIRLIÄžA YOL AÇABÄ°LÄ°R

Kola tüketiminin, kiÅŸinin hayatında sanıldığından daha fazla yer kapladığını bildiren Doç. Dr. Çoksüer, kolanın özellikle çocuklar, gençler ve yaşı ilerlemiÅŸ kiÅŸiler tarafından sıklıkla tercih edildiÄŸini kaydetti. Çok sevilen kolanın zararlarının da olduÄŸunu aktaran Doç. Dr. Çoksüer, “Kola içeriÄŸindeki glikoz ÅŸurubu kalbin ve yüksek kolesterol ve tansiyon sorunlarıyla karşı karşıya kalmanız yol açabilir. Ayrıca böbrek, kemik hastalığı, astım ve diÅŸ problemlerine de yol açmaktadır. Aşırı kola tüketmek sperm sayısını ve kalitesini düÅŸürerek kısırlığa yol açabilir” dedi.

ÜREME FONKSÄ°YONLARINI ETKÄ°LÄ°YOR

Dünya üzerinde en çok tüketilen içecek olan kolanın, içeriÄŸinin yalnızca bilenen kısmıyla bile son derece tehlikeli olduÄŸunun araÅŸtırmalar sonucu ortaya çıktığını vurgulayan Doç. Dr. Çoksüer, "Yeni bir araÅŸtırmada kolanın erkeklerin sperm kalitesini düÅŸürdüÄŸü iddia edildi. Kola erkekte, testosteron hormon dengesini bozarak, erkeklerde sperm sayısını ve hareketini önemli derecede azaltmaktadır. Bu da erkeklerde üreme fonksiyonlarını önemli derecede etkilemektedir. Kola, çok fazla ÅŸeker içermesinden dolayı obeziteye de davetiye çıkarır. Yapılan çalışmalarda obez erkeklerde sperm sayısı normal kilolu erkeklere oranla yüzde 15 daha az olduÄŸu saptanmıştır. Obezite riskinin artışına baÄŸlı olarak da sperm sayısının azalması gebe kalma ÅŸansını azaltabilmektedir. Güney Danimarka Üniversitesi'nde 2 bin 500 kiÅŸi üzerinde yapılan araÅŸtırmada alınan sperm örneklerinde üzerinde yaptığı incelemeler neticesinde, aşırı kola tüketiminin sperm kalitesini ciddi oranda düÅŸürdüÄŸünü ortaya çıkardı. AraÅŸtırmada günde bir litreden fazla kola içen gençlerin çok düÅŸük sperm deÄŸerlerine sahip olduÄŸunu gözlemledi. Bu nedenle yazları serinlemek için içeceÄŸiniz bir bardak kola yerine soÄŸuk bir ayran veya meÅŸrubat size hem aynı ferahlığı yaÅŸatacak hem de saÄŸlığınızı bu denli riske sokmayacaktır" diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.