Sosyal Medya

Coğrafyamız

Akşam: İran'dan Türkiye akıl almaz oyun

İran'ın, ambargo yıllarındaki tek destekçisi Türkiye aleyhine medya yoluyla algı operasyonu yürüttüğü bildirildi...



Ä°ran'ın ABD ile yapmış olduÄŸu nükleer anlaÅŸmanın ardından uluslararası ambargonun bir bölümünün kalkmasıyla Ä°ran'ın ambargodan önceki en büyük destekçisi Türkiye'ye yönelik algı operasyonu baÅŸlattığı belirtildi. Ä°ran'ın hükümet destekli medya kurumları yoluyla Türkiye aleyhine haberler ortaya attığı öne sürüldü.

AkÅŸam Gazetesi'nden Gülay Öztürk'ün haberine göre; Ä°ran'da devlet destekli medya kuruluÅŸlarında uzun zamandır Türkiye´nin OrtadoÄŸu politikasına iliÅŸkin asılsız haberler yayınlanıyor. Ä°ran yönetiminin izni ve bilgisi dahilinde olduÄŸu ileri sürülen yayınlarda, bölgesel kamuoyunda Türk yöneticiler ve Türkiye´nin dış politikasına iliÅŸkin olumsuz bir algı yerleÅŸtirilmeye çalışılıyor. BirleÅŸmiÅŸ Milletler'e karşı 2010 yılından bu yana Ä°ran üzerindeki ambargoların kaldırılması için baskı yapan, gıda ve ilaç alımı için altın ticaretinin önünü açan Türkiye'ye karşı Ä°ran'ın gösterdiÄŸi tavrı yorumlayan OrtadoÄŸu uzmanları, “Ä°ran Türkiye'yi hep jeopolitik bir rakip olarak gördü” diyorlar. Ä°slam devriminden bu yana ekonomik ve siyasi olarak Batı tarafından yalnız bırakılan Ä°ran'a bir tek Türkiye'nin sırt çevirmediÄŸini hatırlatan yazar Vahdettin Ä°nce, Türkiye'nin özverili yaklaşımlarına karşın Ä°ran'ın Türkiye'ye 'çelme takma çabasında olduÄŸunu söyledi. Ä°nce, “Türkiye kritik olan süreçlerde hep Ä°ran'ın yanında durdu. Ama ÅŸu anda anlaşılmaz ÅŸekilde Türkiye düÅŸmanlığı tetikleniyor. Ä°ran güncel politikalar, küçük kazanımlarla tatmin olmuÅŸ görünüyor” dedi. Ä°ran'a ambargonun kaldırılması fikrinin bile Türkiye ve Brezilya tarafından ortaya atıldığını anlatan Ä°nce, “Ä°ran ancak Türkiye'nin yanında olursa kazanabilir. Bu dönemde Türkiye'nin yanında yer alması gerekiyor. Ben hala bu iki ülkenin tabanından umutluyum” diye konuÅŸtu.

ABD'NÄ°N TEPKÄ°SÄ°NÄ° ÇEKMÄ°ÅžTÄ°

BM'nin 2010 toplantısında sadece Türkiye Brezilya Ä°ran'a yaptırımların kaldırılması yönünde oy verdi. Türkiye, ambargo nedeniyle gıda ve ilaç alımında bile sıkıntı yaÅŸayan Ä°ran'a destek için onurlu bir duruÅŸ sergiledi. Döviz yasağı nedeniyle Ä°ran'dan alınan gaz, altın karşılığında ödendi. Bu durum, ABD'nin büyük tepkisini çekti. Fakat yine de Türkiye geri adım atmadı. 

HALA ÇOK SABIRLIYIZ

Batı'yla mutabakattan sonra Ä°ran'ın dilinin sertleÅŸtiÄŸine dikkat çeken OrtadoÄŸu uzmanı Arif Keskin'e göre IŞİD'le etkin mücadele kararı ve Ä°ncirlik'i üs olarak kullanılması Ä°ran'ı tedirgin etti. Bu dönemden sonra Türkiye aleyhine yayınlar arttı. Türkiye bunlara raÄŸmen hala sabırlı davranıyor.

HABERLERE Ä°TÄ°BAR EDÄ°LMEMELÄ°

DEÄ°K Türk-Ä°ran Ä°ÅŸ Konseyi BaÅŸkanı Rıza Eser: Geçen hafta Ä°ran'a seyahat ettik. Türkiye'ye karşı minnettarlar. Ambargo döneminde dahi Türkiye'nin yanlarında duydukları memnuniyeti ilettiler. Bazı gazete ve ya TV'lerde tek yanlı haberler yapılabiliyor. Bunlara itibar etmemek gerekiyor."

TÜRKÄ°YE'NÄ°N BU ÇABALARI GÖRÜLMEDÄ°

CumhurbaÅŸkanı Danışmanı Bülent Gedikli, ambargonun kaldırılması için ABD, AB ve BM'ye sürekli talepte bulunduÄŸuna dikkat çekmiÅŸ ve "En başından beri Ä°ran'a ambargoya karşı çıkmıştık. Bugün dünya Türkiye'nin istediÄŸi noktaya geldi" demiÅŸti. 

EN BÜYÜK HAYAL KIRIKLIÄžI

BaÅŸbakan Yardımcısı Ali Babacan 2012'de "Ä°ran büyük hayal kırıklığı" demiÅŸ ve ÅŸunları söylemiÅŸti: "Nasıl oluyor da sivilleri katleden bu rejime destek veriyor, anlamak mümkün deÄŸil. Büyük hayal kırıklığı. Çünkü çok destek verdik; BM , AB ve ABD'de Ä°ran'ı savunduk. Bütün dünyada neredeyse avukatlığını yaptık. Niye? Çünkü komÅŸumuz.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.