Sosyal Medya

YaÅŸam

Diyanet'ten Türk filmlerine 'dini' tepki!

Yrd. Doç. Dr. Bilal Yorulmaz, Diyanet Dergisi’nde yayımlanan yazısında, dini çağrışımlı isimlerin Türk sinemasında alay edilen karakterlere verildiğine dikkat çekti.



Diyanet’in aylık dergisinde sinemaya yönelik sert eleÅŸtiriler yer aldı. Marmara Üniversitesi Ä°lahiyat Fakültesi ÖÄŸretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bilal Yorulmaz tarafından kaleme alınan yazıda, sinemanın yeni bir din oluÅŸturduÄŸu öne sürüldü, Star Wars (Yıldız SavaÅŸları) serisinde geçen Jedi savaÅŸçıları örnek gösterildi. Yazıda, “Star Wars serisinde geçen ve Jedi savaÅŸçılarının dini olan Jediism günümüzde Hıristiyan toplumlarda taraftar bularak yayılmaktadır. Avustralya’da 70 bin kiÅŸi, Ä°ngiltere’de 390 bin kiÅŸi kendisini ‘Jedi’ olarak tanımlamıştır” denildi.

Dergide Türk sinemasına yönelik ise “Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren dindar karakterler yalancı, düzenbaz, ÅŸehvet düÅŸkünü, vatan haini olarak sunulmuÅŸtur. Muhsin ErtuÄŸrul’la baÅŸlayan bu olumsuz tutum, sonraki dönemlerde de devam etmiÅŸtir. Bu filmlerde dindarlar ve din adamları, köydeki aÄŸanın yanında olan, onun halkı ezmesine yardım eden ya da ev sahibi olup kiracısına zulmeden insanlar olarak resmedilirken din, insanları kandırmak için kullanılan bir afyon olarak sunulmuÅŸtur” eleÅŸtirisi yer aldı.

Türk sinemasının kullandığı bir diÄŸer yolun ise dini çaÄŸrışımlı isimleri alay edilen ve toplumun alt sosyokültürel ve ekonomik tabakasında bulunan karakterlere vererek bu isimlerin ve temsil ettikleri dinin itibarını yıkmak olduÄŸu savunularak ÅŸu ifadelere yer verildi:

Müslümanlarca kutsal kabul edilen bir aya ait olan ve erkek çocuklarına ad olarak verilen bu isim, günümüzde itibarını kaybetmiÅŸtir. 1960’lı yıllarda, yılda yaklaşık 3 bin bebeÄŸe bu isim verilirken, ‘Hababam Sınıfı’ ve diÄŸer bazı filmlerin etkisiyle 2009 yılında sadece 113 bebeÄŸe ‘Åžaban’ adı verilmiÅŸtir.” 

Habertürk

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.