Sosyal Medya

Coğrafyamız

Mısır'da 2 İhvan üyesi için idam talebi

Mısır'da Giza Ceza Mahkemesi, mahkeme binasını yakmak suçlamasıyla 2 İhvan üyesinin dosyasının, idam talebiyle müftülüğe gönderilmesine karar verdi.



Mısır'ın baÅŸkenti Kahire'deki Giza Ceza Mahkemesi'nin,  Ä°hvan üyesi 2 kiÅŸinin dosyasının idam talebiyle müftülüÄŸe gönderilmesine ve duruÅŸmanın 3 Ekim'e ertelenmesine karar verdiÄŸi bildirildi.

Ä°sminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Giza Ceza Mahkemesi'nin, Kahire'nin 6 Ekim semtindeki mahkeme binasını yakmak suçlamasıyla yargılanan 5 kiÅŸiden Mustafa Hamdi ve Musab Abdurrahman'ın dosyasının idam talebiyle müftülüÄŸe gönderilmesine ve duruÅŸmanın 3 Ekim'e ertelenmesine karar verdiÄŸini söyledi.

BaÅŸka bir yetkili ise Asyut kentindeki askeri mahkemenin, Ä°hvan taraftarı 374 kiÅŸinin Minye ilinin güneyindeki Deyr Mevvas meclis binasını yakmak suçlamasıyla yargılandığı davanın duruÅŸmasının 30 AÄŸustos'a ertelendiÄŸini aktardı.

Mısır'da 3 Temmuz 2013'teki askeri müdahale ve ardından baÅŸlatılan darbe karşıtı gösteriler, insan hakları kuruluÅŸlarının ifadesiyle "Mısır'ın modern tarihinde eÅŸi görülmemiÅŸ kitlesel ölümlere" yol açacak ÅŸekilde bastırıldı.  Mısır yargısı da Müslüman KardeÅŸler TeÅŸkilatı'nın lider kadrolarından baÅŸlayan ve alt kademelere doÄŸru geniÅŸleyen adli takibata baÅŸlayarak binlerce kiÅŸi hakkındadava açtı. Yargılamalar, Mübarek rejiminin devrilmesinde etkili olan liberal ve sol eÄŸilimli aktörleri de içerecek ÅŸekilde geniÅŸletildi. Bu süreçte, Mursi'nin yanı sıra Ä°hvan'ın lider kadrosunun neredeyse tamamı, insan hakları kuruluÅŸlarının raporlarına göre "uluslararası hukukun temel standartlarını karşılamayan", "sanıklara adil yargılanma hakkı tanınmayan", "siyasi hedefli" kitlesel yargılamalarla mahkum edildi. 

Uluslararası Ä°nsan Hakları Örgütü'nün verilerine göre askeri müdahalenin ardından en az bin 400 darbe karşıtı öldürüldü, 40 binden fazlası da tutuklandı.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.