Sosyal Medya

Coğrafyamız

İran Elçiliği pankartı İsrail'i karıştırdı

İngiltere'nin İran'daki Büyükelçiliği'ni dört yıl sonra yeniden açmasının ardından İsrail'de asılan bir pankart tartışma konusu oldu.



ABD ve Ä°ran arasındaki nükleer görüÅŸmelerin ardından yaptırımların kaldırılma süreci devam ederken Ä°ngiltere Tahran ElçiliÄŸi'ni dört yıl sonra yeniden açtı. ElçiliÄŸin açılmasını protesto etmek isteyen muhafazakar gruplar ise Ä°ran polisi tarafından Elçilik bölgesine yaklaÅŸtırılmadı. Ä°ngiltere'nin Ä°ran'daki elçiliÄŸini açmasıyla birlikte Ä°srail'de de esrarengiz bir pankart tartışma konusu oldu.

Ä°ran ile tarihi boyunca hiç savaÅŸa girmeyen ancak sürekli Ä°ran ile ilgili sert açıklamalar yapan Ä°srail'de, "Ä°ran ElçiliÄŸi Yakında Burada" yazılı bir pankartla karşılaÅŸanlar ilk baÅŸta pankarta anlam veremedi. Daha sonra pankartın Ä°ran ile nükleer anlaÅŸmaya karşı olan Yahudi gruplar tarafından asıldığı iddia edildi ancak bu iddialar da henüz doÄŸrulanmadı.

1979 yılında Ä°ran'da yönetimin Ruhullah Humeyni'nin başını çektiÄŸi Mollalar tarafından ele geçirilmesinin ardından Ä°ran ve Ä°srail arasındaki diplomatik iliÅŸkiler kopmuÅŸtu. Ancak 1986 yılında Ä°ran - Irak Savaşı devam ederken ortaya çıkan Irangate skandalı, Ä°ran'ın Ä°srail üzerinden ABD yapımı silahları satın aldığını ortaya çıkarmış ve bu "çatışmalılık" hali uzun süre tartışma konusu olmuÅŸtu.

ilk_1

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.