Sosyal Medya

Coğrafyamız

Lübnan'da askeri birlikler devreye girdi

Başkent Beyrut'ta haftalardır çöplerin toplanmamasını protesto eden göstericiler polisle çatıştı. Askeri birlikler devreye girdi. Beyrut'un merkezi iki meydan güvenlik kordonuna alındı.



Beyrut'taki "çöp krizi" çöp toplama iÅŸlerini üstlenen ÅŸirketin faaliyetlerini durdurmasıyla baÅŸladı. Hükümet soruna çözüm bulamayınca Beyrut sokaklarında adeta çöp daÄŸları oluÅŸtu. Çöpün salgın hastalıklara neden olması endiÅŸesinden kaygı duyuluyor.

lbnhj

Maskeli göstericilerden polise taÅŸ

Hükümeti protesto için dün Beyrut'ta düzenlenen mitinge bin dolayında kiÅŸi katıldı. Çöp krizini protesto eden göstericiler baÅŸbakanlık binası önünde toplandı.

Maskeli göstericilerin polise taÅŸ ve kum dolu ÅŸiÅŸeler fırlatması üzerine güvenlik güçleri tazyikli su ve göz yaÅŸartıcı bombayla müdahale etti. 70'den fazla kiÅŸi yaralandı.

l1_1

Lübnan BaÅŸbakanı protestocularla görüÅŸecek

BaÅŸbakan Tamam Selam, protestocularla görüÅŸeceÄŸini açıkladı. Gösterileri organize eden "Kokuyorsunuz" isimli hareketin sözcüsü Joey Ajub, polisle çatışan maskeli grupla ilgilerinin bulunmadığını söyledi.

Lübnan ordu sözcüsü Joseph Moussalem, Beyrut'ta güvenliÄŸi saÄŸlamak için askerlerin devriye gezmeye baÅŸladığını açıkladı. El Arabiya Televizyonu'nun haberinde, ordunun iki önemli meydanı güvenlik kordonuna aldığı belirtildi.

'Altyapı sorunları dayanılmaz hale geldi'

Lübnan, son dört yılda BirleÅŸmiÅŸ Milletler Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi'ne kayıtlı 1 milyon 200 bin Suriyeli mülteci kabul etti. Kızılhaç'ın Lübnan'daki yardım heyetinin baÅŸkanı Fabrizio Carboni bir süre önce yaptığı açıklamada, iltica akınından önce de Lübnan'ın saÄŸlık, su ve elektrik yapısının kötü olduÄŸunu, ÅŸimdi ise dayanılmaz hale geldiÄŸini vurgulamıştı.

'Toplu çöküÅŸ'

Lübnan'da görev yapan bir Kızılhaç yetkilisi ise durumu ÅŸöyle özetlemiÅŸti: "Dört milyon nüfuslu bir ülkeye 1 milyon 200 bin mülteci sığınırsa her ÅŸey deÄŸiÅŸir. Nüfus yapısı, kamu hizmetleri, insan saÄŸlığı, her ÅŸey deÄŸiÅŸti. Problemler saymakla bitmiyor. Bu toplu çöküÅŸün nerede duracağını kimse kestiremiyor."

‘Sorumlu olan herkes hesap verecek'

BaÅŸbakan Temmam Selam dün yaptığı açıklamada, gösterilerde orantısız güç kullanan güvenlik güçlerinden hesap sorulacağını belirtti. "Olayın üzeri hesap sorulmadan kapatılmayacak. Sorumlu olan herkes hesap verecek. Kimseyi korumayacağım. Mesele yalnızca çöp deÄŸil; bilakis daha büyük siyasi çöp sorunları var. Ben hiçbir zaman bu duruma düÅŸmedim. Ben sizden biriyim, halkla birlikteyim. Bütün siyasileri hedef alın” diyen Selam, göstericilere, "hiçbir siyasi kesimin kendilerini kullanmalarına izin vermemeleri" çaÄŸrısında bulundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.