Sosyal Medya

Güncel

Cemil Bayık: ABD ile arabuluculuğu görüştük

PKK liderlerinden Cemil Bayık, ABD ile temas kurduklarını ancak ABD'nin Türkiye ile ilişkilerinin gerilmemesi için bunu inkar ettiğini iddia etti



KCK lideri Cemil Bayık, Türkiye ile PKK arasında yapılacak müzakerelerde ABD'nin arabulucu olmasını istediklerini, Kuzey Ä°rlanda'da olduÄŸu gibi ABD'nin bunu baÅŸarabileceÄŸini ifade ederken bunun için ABD ile temas kurduklarını söyledi.

Alman Die Welt gazetesine geniÅŸ bir röportaj veren Bayık, ABD'nin PKK ile görüÅŸmedikleri yönündeki açıklamasını Türkiye'nin IŞİD'le savaÅŸa dahil edilmesini istediÄŸi için ÅŸartlarına saygı göstermek amacıyla yaptığını sürdü. Bayık, ABD'nin PKK'ya karşı operasyonlara da IŞİD'e karşı koalisyon gerekçesiyle onay verdiÄŸini savundu.

“ERDOÄžAN HÄ°LAFET HAYALÄ° KURUYOR”

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın bir hilafet hayali olduÄŸunu iddia eden Bayık, bu yönden de IŞİD ve ErdoÄŸan arasında benzerlik kurarken IŞİD'in Türkiye'yi ve ErdoÄŸan'ı tehdit ettiÄŸinin hatırlatılması üzerine ise "IŞİD tehdit videosunda Türkiye’nin bir taraftan PKK ile diÄŸer tarftan Haçlılarla çevrili olduÄŸunu iddia ediyor. Türkiye’deki Ak Parti Hükümeti de aynısını söylüyor" ifadelerini kullandı.

AteÅŸkesi ErdoÄŸan'ın bozduÄŸunu, Ceylanpınar'da polislerin öldürülmesiyle deÄŸil, Abdullah öcalan'a ziyaret müsaadesinin verilmemesi ile bozulduÄŸunu öne süren Bayık, ÅŸu ifadeleri kullandı:

"ErdoÄŸan, bütün kazanımları yok hükmünde saydı. ErdoÄŸan, GörüÅŸmelerin olmadığını, Kürt Probleminin olmadığını ve görüÅŸme tarafının olmadığını ifade etti. ErdoÄŸan, böyle yapmakla seçimi kazanacağını sandı. ErdoÄŸan, Diyarbakır da HDP mitingindeki saldırıya PKK’nın cevap vereceÄŸini düÅŸündü. Bu yolla seçimleri iptal etmek istiyordu. Bu TuzaÄŸa düÅŸmedik. HDP ErdoÄŸan’ın BaÅŸkanlık sistemi hayallerini suya düÅŸürdü ve AK Partiyi iktidardan etti. Ancak intikam sebebiyle baÅŸka saldırılar da oldu Türkiye’de."

Bayık, Ceylanpınar'da iki polisi ise kendilerini Apocu olarak tanıtan grupların öldürdüÄŸünü öne sürdü.

“TÜRKÄ°YE ISRARCI OLURSA SAVAÅž SÜRER”

SavaÅŸta olmadıklarını, sadece kendilerine yapılanlara karşılık verme haklarını kullandıklarını öne süren Bayık, ÅŸunları söyledi:

"Gençler ve halk amatörce, devletin saldırılarına karşı kendilerini savunuyorlardı. Buna karşın devlet bütün gücüyle saldırıyor. Bunun için biz uyardık: EÄŸer halka karşı böyle devam ederseniz, gerillaya, ÅŸehirlere inme emrini veririz.

EÄŸer Türkiye bu politikada ısrarcı olursa, gerilla da savaÅŸa girecektir. Ama biz bunu istemiyoruz. Biz Askeri operasyonların asıl hedefinin HDP olduÄŸunu biliyoruz. Çünkü Türkiye’nin imha ve inkar politikası sebebiyle, diÄŸer azınlıklar yok olma tehlikesiyle karşı karşıyaydı. Ama Kürtler bu politikaya karşı kendilerini savundular. DiÄŸer azınlıkların da yeniden ayaÄŸa kalkmasına vesile oldular ve HDP üzerinden meclise girdiler. Åžimdi ErdoÄŸan, sanki seçimler hiç olmamış gibi davranıyor. HDP'nin meclise girmemesi için, habire onu kötülemeye çalışıyor."

“HDP, PKK’NIN EMRÄ°NDE DEĞİL”

HDP'nin PKK’nın emrinde olmadığını ifade eden Bayık, "Kürt Hareketi üç ana hareketten oluÅŸur. Lider Apo, HDP ve PKK. Her üçünün de farklı rolleri vardır" dedi.

Tek taraflı bir ateÅŸkes olmayacağını söyleyen Bayık, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Türkiye’nin resmi olarak ateÅŸkes ilan etmesi gerekiyor. Bağımsız bir komisyon, ateÅŸkese uyulup uyulmadığını kontrol etmeli. Sonrasında, görüÅŸmeler, eÅŸit ve serbest ÅŸartlarda gerçekleÅŸmeli, Lider APO, BaÅŸmüzakereci olarak kabul edilmeli. Ve üçüncü bir tarafa aracı olarak ihtiyacımız var. Bu ÅŸekilde ancak, Türkiye’nin her ÅŸeyin aksini iddia etmesinin önüne geçebiliriz."

“PKK Ä°Ç Ä°NFAZLAR YAPTI”

Bayık, PKK'nın en büyük baÅŸarısının kadınların özgürlüÄŸünü saÄŸlamak olarak açıklarken hataları ile ilgili soruya ise "SavaÅŸan herkes hata yapar" cevabını verdi.

PKK içindeki infazlardan da bahseden Bayık, infazları doÄŸruladı. Bayık bu konuda "Bu infazların çoÄŸundan kim sorumluydu biliyor musunuz? Bu gün PKK’yı suçlayanlar bundan sorumludurlar. O zamanlar PKK’ya dahildiler. Bu sebeple (infazlarda) biz sorumluluÄŸu üstleniyoruz." ifadelerini kullandı.

Bayık, kendi hatalarından dolayı ölen insanların da olduÄŸunu belirtirken genel olarak olaylardan Türkiye'nin sorumlu olduÄŸunu iddia ediyor. Bayık, "EÄŸer Türkiye, Kürt halkını inkar etmeseydi, bütün bunlar olmazdı." ifadelerini kullanıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.