Sosyal Medya

Dünya

İngiltere Tahran Büyükelçiliği'ni yeniden açtı

İngiltere Dışişleri Bakanı Phillip Hammond, İran'a yaptığı resmi ziyarette yaklaşık 4 yıldır kapalı olan Tahran Büyükelçiliği'ni yeniden açtı.



Sabah saatlerinde Ä°ran’ın baÅŸkenti Tahran’a ulaÅŸan Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanı Philip Hammond, yaklaşık 4 yıldır kapalı olan Ä°ngiltere'nin Tahran BüyükelçiliÄŸi'ni yeniden açtı.

DışiÅŸleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada Hammond’ın iÅŸ dünyası temsilcilerinden oluÅŸan bir heyetle birlikte 23-24 AÄŸustos tarihlerinde Tahran’a resmi ziyarette bulunacağı belirtilmiÅŸti. Hammond’ın ziyareti 2003 yılından beri DışiÅŸleri Bakanlığı seviyesinde yapılan ilk ziyaret olması açısından önem taşıyor.

"Ä°nanıyorum ki daha fazla ilerleme potansiyelimiz var" 

Konuyla ilgili konuÅŸan Hammond, "Dört yıl önce Ä°ngiliz BüyükelçiliÄŸine yapılan saldırının ardından, bugün büyükelçiliÄŸimizi yeniden açıyorum. Aynı zamanda Ä°ranlılar da Londra’daki büyükelçiliklerinin açılışını gerçekleÅŸtirecek. 2011’den bu yana iliÅŸkilerimiz geliÅŸme kaydetti. Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Ruhani’nin seçilmesi ve geçen ay gerçekleÅŸtirilen nükleer anlaÅŸması önemli dönüm noktaları oldu. Ä°nanıyorum ki daha fazla ilerleme potansiyelimiz var" ifadelerini kullandı.

Ä°ngiltere ve Ä°ran’ın yeniden karşılıklı olarak büyükelçiliklerini açmasının ikili iliÅŸkiler açısından kilit önemde olduÄŸunun altını çizen Hammond, nükleer anlaÅŸmayla saÄŸlanan baÅŸarının devam ettirilmesini, yaptırımların kaldırılmasının ardından ticaret ve yatırımların da desteklenmesini istediklerini belirtti.

Ä°ngiltere ve Ä°ran arasındaki bölgesel iÅŸbirliÄŸi ihtimallerine de deÄŸinen Hammond, "Ä°ngiltere ve Ä°ran, iki ülkenin de karşı karşıya kaldığı terörizm, bölgesel istikrar, IŞİD'in Suriye ve Irak’ta büyümesi, uyuÅŸturucu ve göçle mücadele konularını görüÅŸmek konusunda hazır olmalı" ifadesini kullandı.

Hammond ÅŸöyle devam etti:

"Bu adımımız her konuda anlaÅŸtığımız anlamına gelmiyor. Fakat Ä°ngiltere’nin ve Ä°ran’ın birbirlerinin ülkesinde var olması doÄŸrudur. Büyükelçiliklerin rolü anlaÅŸtığımız konularda iÅŸbirliÄŸinin geliÅŸtirilmesini, anlaÅŸamadığımız konularda ise farklılıklarımızın azaltılmasını saÄŸlamak. BaÅŸlangıçta büyükelçiliÄŸimiz maslahatgüzar öncülüÄŸünde küçük bir kadro ile sınırlı konsolosluk hizmet verecek. Ä°lerleyen aylarda Ä°ranlılarla anlaÅŸarak misyon öncülerimizi büyükelçi statüsüne yükselterek tüm hizmetleri saÄŸlamak konusunda anlaÅŸmayı umuyoruz."

1979'dan beri en kötü süreç geride kaldı

Ä°ngiliz DışiÅŸleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada öÄŸleden sonra DışiÅŸleri Bakanı Hammond'la Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in katılacağı ortak bir basın toplantısının planlandığı söylendi.

Ä°ngiltere’nin Tahran BüyükelçiliÄŸi'ndeki çalışmaları, 2014 Kasım'ında Ä°ran'a maslahatgüzar olarak atanan Ajay Sharma yürütecek.

Ä°ngiltere de birçok Batı ülkesi gibi Hasan Ruhani dönemini, Suriye krizinin sona ermesi ve Tahran'ın nükleer programına iliÅŸkin uluslararası toplumdaki gerginliÄŸin giderilmesi için fırsat olarak görüyor. Bu sebeple geçen ay Ä°ran'ın nükleer programıyla ilgili Viyana'da varılan anlaÅŸmayı Ä°ngiltere hükümeti, "Tarihi bir adım" olarak deÄŸerlendirmiÅŸti.

Mahmud Ahmedinejad'ın CumhurbaÅŸkanlığı görevinde bulunduÄŸu 2005-2013 döneminde, Ä°ngiltere ile Ä°ran arasında diplomatik iliÅŸkilerde kötüye gidiÅŸ, Kasım 2011'de Ä°ngiltere'nin Ä°ran'a yönelik yeni yaptırım kararları almasının ardından Tahran BüyükelçiliÄŸine yapılan saldırıyla iyice kopma noktasına gelmiÅŸti.

Ä°ki ülkenin karşılıklı olarak büyükelçiliklerini kapatma kararı aldığı dönem, "1979 Ä°ran Ä°slam Devrimi'nden sonra iki ülke iliÅŸkilerinde yaÅŸanan en kötü süreç olarak" nitelendirilmiÅŸti.

Kaynak: Reuters, AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.