Sosyal Medya

Güncel

Hükümet kurmak için bugün son gün

Hükümet kurulması için Anayasa gereği zorunlu olan 45 günlük süre bugün sona erecek. Hükümetin kurulması için Anayasa'daki 45 günlük süre bugün doluyor. Bundan sonraki süreçte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa'nın ilgili maddesi uyarınca seçimin yenilenmesi yetkisini kullanabilecek.



CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, 63. Hükümeti kurmak için AK Parti Genel BaÅŸkanı ve Konya Milletvekili Ahmet DavutoÄŸlu'nu 9 Temmuz'da görevlendirdi.

DavutoÄŸlu, CHP ve MHP ile yaptığı görüÅŸmelerden sonuç alamadı ve sürenin dolmasına 5 gün kala görevi ErdoÄŸan'a iade etti. Bu durumda CumhurbaÅŸkanı'nın hükümeti kurma görevini, bir sonraki en çok oyu alan partinin genel baÅŸkanına verip vermeyeceÄŸi tartışması gündeme geldi. Ancak ErdoÄŸan herhangi bir görevlendirmede bulunmadı.

Hükümet kurulması için Anayasa gereÄŸi zorunlu olan 45 günlük süre bugün sona erecek.

Hükümet kurma sürecinin olumsuz tamamlanması nedeniyle Türkiye tarihinde ilk kez bir cumhurbaÅŸkanı seçimin yenilenmesi yetkisini kullanabilecek.

Anayasa'nın 116. maddesi gereÄŸi, yeni seçilen TBMM'de BaÅŸkanlık Divanı seçiminden sonra 45 gün içinde Bakanlar Kurulunun kurulamaması halinde CumhurbaÅŸkanı, TBMM baÅŸkanına danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebiliyor.

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, seçimin yenilenmesine karar verdikten sonra durum, Bakanlar Kurulu'nca 48 saat içinde ilan edilecek. Yenilenme kararı Resmi Gazete'de yayımlanacak.

YSK'dan "seçim süresini kısaltma yetkisi" kararı

Seçimin yenilenmesi kararının alındığı günden sonra gelen 90. günü takip eden ilk pazar seçim yapılması gerekiyor ancak Yüksek Seçim Kurulu (YSK), bu süreyi 60 günde tamamlamayı planlıyor.

"Geçici Bakanlar Kurulu" oluÅŸumu

Geçici Bakanlar Kurulu, 45 gün içinde hükümetin kurulamaması ve cumhurbaÅŸkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi koÅŸullarında oluÅŸturuluyor.

Anayasa'ya göre, TBMM seçimlerinin cumhurbaÅŸkanınca yenilenmesine karar verilmesi halinde, Bakanlar Kurulu çekiliyor ve cumhurbaÅŸkanı Geçici Bakanlar Kurulunu kurmak üzere görevlendirme yapıyor.

Geçici Bakanlar Kuruluna, Adalet, Ä°çiÅŸleri ve UlaÅŸtırma bakanları TBMM'deki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasi parti gruplarından, oranlarına göre üye alınıyor.

Siyasi parti gruplarından alınacak üye sayısını TBMM baÅŸkanı tespit ederek baÅŸbakana bildiriyor. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine TBMM içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanıyor.

Yenileme kararının Resmi Gazete'de ilanından itibaren 5 gün içinde kurulan Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyuna baÅŸvurulmuyor.

Geçici Bakanlar Kurulu, seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar görev yapıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.