Sosyal Medya

Dünya

Orduya 'şüphelendiğinizi düşürün' yetkisi

Peru'da orduya uyuşturucu kaçakçılığı yaptığından şüphelenilen uçakları düşürme yetkisi verildi.



Peru Kongresi'nde yapılan oylamada, ordunun, polise göre günde bir tondan fazla kokaini Bolivya'ya kaçıran, uyuÅŸturucutaşıdığından ÅŸüphelenilen uçaklara ateÅŸ edip düÅŸürme yetkisinin verilmesi kabul edildi.

Kongre'nin 89 üyesinin tamamı tarafından onaylanan tasarının yasalaÅŸması için Peru Devlet BaÅŸkanı Ollanta Humala tarafından imzalanması gerekiyor.

UyuÅŸturucu üretimi yapılan ve geçiÅŸ noktaları olan Peru'nun komÅŸuları Kolombiya, Brezilya, Venezuela ve son dönemde Bolivya, orduya uyuÅŸturucu taşıdığı sanılan uçakları düÅŸürme yetkisi vermiÅŸti.

UyuÅŸturucu politikası uzmanı Pedro Yaranga, yeni kanunun, uyuÅŸturucu kaçakçılığını kökten çözme konusunda yetersiz kalacağını belirterek, Humala'nın göreve gelmesinden bu yana uyuÅŸturucu taşıyan uçakların tespiti için sadece bir radar sistemi kurdurduÄŸunu açıkladı. Yaranga, ülkede üç ya da dört radar sisteminin daha kurulması gerektiÄŸini vurguladı.

Peru ordusuna göre, mayıs ve aÄŸustos ayları arasında 222 küçük uçakla Bolivya'ya 77 ton kokain kaçırıldı.

Peru Devlet BaÅŸkanı Ollanta Humala, 2011'de göreve geldiÄŸinde uyuÅŸturucu kaçakçılığıyla mücadeleye öncelik verileceÄŸi sözü vermiÅŸti.

Humala hükümeti, koka bitkisinin yetiÅŸtirildiÄŸi tarlaları önemli ölçüde ortadan kaldırmış ancak buna kıyasla ele geçirilen kokain miktarının düÅŸük olması ve Bolivya ile aralarındaki "hava köprüsüne" müdahale etmemesi nedeniyle eleÅŸtiriliyordu.

Peru, bir askeri pilotun, 2001'de Amerikalı bir misyonerle kızını taşıyan uçağı, uyuÅŸturucu taşıdığından ÅŸüphelenerek vurmasından sonra hava tecridini durdurmuÅŸtu. Olayda misyoner, kızı ve uçağın pilotu ölmüÅŸtü. Peru'nun 2012 yılından bu yana dünyanın bir numaralı kokain üreticisi olduÄŸu biliniyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.