Sosyal Medya

Güncel

Soma'da şirketin iş güvenliği sorumlusunun sertifikası yokmuş

Soma'da şirketin iş güvenliği sorumlusunun iş güvenliği sertifikası yokmuş



Manisa Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Soma davasını takip eden CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, iÅŸ güvenliÄŸinden sorumlu vardiya amiri ve maden teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik’in, iÅŸ güvenliÄŸi sertifikasının olmadığını itiraf ettiÄŸini söyledi. Biçer, Çelik’in iki yıldır her ay düzenlenen iÅŸ güvenliÄŸi toplantılarına da katılmadığını belirtti.

CHA'nın haberine göre Soma maden kazası ceza davasının üçüncü duruÅŸmasının dördüncü celsesi, üç vardiyadan sorumlu maden teknikeri Çelik’in çapraz sorgusuyla devam ediyor. ÖÄŸle arasında gazetecilerin sorularını cevaplayan CHP Milletvekili Biçer, avukatların sorularının ardından, olayda kesinlikle hukuken olası bir kasıt olduÄŸunun ispatlandığını savundu. Biçer, “Yani öngürülebilir, önceden belli olan, bile bile lades diyebileceÄŸimiz, önlenebilecek bir kazanın önlemler alınmadığı için gerçekleÅŸtiÄŸi kesinleÅŸmiÅŸ durumda. Ä°ÅŸ güvenliÄŸinden sorumlu maden teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik, üç vardiyanın amiri. Çok önemli bir pozisyonda. Üç vardiyanın bütün güvenlik sorumluluÄŸu kendisinde olmasına raÄŸmen kendisinin iÅŸ güvenliÄŸi sertifikası yok. Ä°ÅŸe normal bir iÅŸçi olarak girdiÄŸinde aldığı güvenlik eÄŸitiminden sonra herhangi bir baÅŸka ek eÄŸitim almamış. Kurumsal iÅŸyerlerinde, güvenlik sertifikası mecburidir. Yeni gelen iÅŸçilere, kendisi eÄŸitim verebilen noktada. Ä°ÅŸin bir baÅŸka ilginç tarafı da ayda bir kere toplanması gereken iÅŸyeri güvenlik kurulu toplantılarına, kendisinin iki yıldan bu yana katılmadığını ifade etti. Bunun nedenini de bilmediÄŸini söyledi. Son iki yıldır toplantı dışında bırakıldığını fakat bunun nedenlerini bilmediÄŸini ve sorgulamadığını söyledi. Ä°ki yıldır toplantılardaki geliÅŸmelerden de haberi yok.” dedi.

'BU KURUMDA TECRÜBE, EĞİTÄ°MDEN DAHA ÖNEMLÄ°'

Soma Kömür Ä°ÅŸletmeleri A.Åž.’nin kurumsallığı sorgulandığında, çok vahim bir noktada olduÄŸunu aktaran Biçer, “Mehmet Ali Günay Çelik, iki yıldır tekniker ama kendisine baÄŸlı mühendislerden daha fazla maaÅŸ alıyor. Dört yıllık fakülte mezunu mühendisler daha az maaÅŸ alıyor. Mehmet Ali Günay Çelik 3 bin 200 TL alırken dayıbaşı dediÄŸimiz insanlar, üç katı fazla maaÅŸ alıyorlar. Yani onlar yaklaşık 10 milyar lira maaÅŸ alırken Mehmet Ali Günay Çelik 3 bin 200 TL, mühendisler ise daha düÅŸük maaÅŸ alıyor. Avukatlar bunu sorguladı, ‘Bu size normal geliyor mu? EÄŸitim mi önemlidir, yoksa tecrübe mi?’ diye sordular. O bu soruya, kendisinin mühendislerden daha tecrübeli olduÄŸunu, dayıbaÅŸların da kendisinden daha tecrübeli olduÄŸunu söyledi. Böyle olunca konu baÅŸka bir noktaya geliyor. Böyle bir iÅŸletmede eÄŸitim önemli deÄŸil, yalnızca tecrübe önemliymiÅŸ gibi görünüyor. Kurumun kesinlikle kurumsal yapısının olmadığı, net olarak ifade ediliyor. Burada dayıbaşıların yaklaşık 10 milyar maaÅŸ almasının tek nedeni var, bunlar maaÅŸlarından çok, aldıkları primlerle ilgili. Yani biz bu olayın kaynağı olarak, iÅŸçilerin üretime zorlanması olduÄŸunu söylemiÅŸtik. Bütün ifadelerde, üretim zorlanması sonucu güvenlik zafiyeti yaÅŸanmasına neden olunduÄŸunu çok net olarak görüyoruz. Dayıbaşılar, iÅŸçilerin ürettikleri kömür miktarından sürekli prim aldığı için o üretimin sürekli artması yönünde baskı uyguluyorlar.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.