Sosyal Medya

YaÅŸam

'Emeğe saygısızlık, fırsatçılık'

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 25 kuruş olan domates fiyatının firmalar tarafından 12-13 kuruşa kadar indirildiğini, bunun üreticinin emeğine saygısızlık ve fırsatçılık olduğunu söyledi.



Türkiye Ziraat Odaları BirliÄŸi (TZOB) Genel BaÅŸkanı Åžemsi Bayraktar, salçalık domateste fiyatın dibe vurduÄŸunu ve üreticinin maÄŸdur olduÄŸunu belirterek, "Yapılan sözleÅŸmede 1 kilogram salçalık domatesin alım fiyatı 25 kuruÅŸ olarak belirlenmesine raÄŸmen, firmalar fiyatı 12-13 kuruÅŸa kadar indirdi. Bu, üreticinin emeÄŸine saygısızlıktır, fırsatçılıktır" ifadelerini kullandı.

Bayraktar yaptığı açıklamada, Türkiye'de 2014 yılı itibarıyla toplam domates üretiminin 11 milyon 850 bin ton olduÄŸunu, rakamın bu yıl yüzde 5,5 artışla 12 milyon 500 bin tona ulaÅŸmasının beklendiÄŸini ifade etti.

Toplam domates üretiminin yüzde 67'sini sofralık, yüzde 33'ünü ise salçalık domatesin oluÅŸturduÄŸuna iÅŸaret eden Bayraktar, ülke ekonomisinde yaÅŸ sebze ve meyve içinde domatesin hem ihracatta hem de üretimde öne çıktığını kaydetti.

'Haksızlığı yargıya taşıyacağız'

Domatesin de içinde yer aldığı sebze iÅŸleme sanayisinde sektörde kurulu iÅŸletmelerin büyük bir kısmının özel sektöre ait anonim ÅŸirketler olduÄŸuna dikkati çeken Bayraktar, ÅŸöyle devam etti:

"Salçalık domates üretimi de bu firmalar tarafından yapılan sözleÅŸmeli üretim kapsamında üreticilerimizce gerçekleÅŸtirilmektedir. Ancak bugün gelinen noktada salçalık domates üretimi yapan üreticilerimiz firmaların uyguladıkları alım politikaları yüzünden düÅŸük fiyat nedeniyle maÄŸdur olmaktadır. Yapılan sözleÅŸmede 1 kilogram salçalık domatesin alım fiyatı 25 kuruÅŸ olarak belirlenmesine raÄŸmen, firmalar fiyatı 12-13 kuruÅŸa kadar indirdi. Bu, üreticinin emeÄŸine saygısızlıktır, fırsatçılıktır. Firmalar tarafından 'SözleÅŸmeli Üretim Ä°le Ä°lgili Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik' hükümlerine de aykırı hareket edilmektedir. Ziraat Odalarımız bu haksızlığı yargıya taşıyacaktır. Sanayici fiyatı düÅŸürmek için, fire oranlarını yüksek göstererek üreticimizin mukaddes emeÄŸini gasbetmektedir."

'Sanayici, üreticilerimizi ürünü ile baÅŸ baÅŸa bırakmaktadır'

Firmaların üreticilere verdikleri avans miktarına denk gelecek tutardaki ürünü aldığını belirten Bayraktar "Ürünün alınması için gerekli nakliye aracının sözleÅŸme gereÄŸince üreticiye göndermesi gerekirken 'araç yok' gibi gerekçelerle ürün almamakta, üreticilerimizi ürünü ile baÅŸ baÅŸa bırakmaktadır" ifadelerini kullandı.

Firmaların, sözleÅŸme yaptığı üreticinin ürün almayıp, sözleÅŸmesi olmayan üreticiden daha düÅŸük fiyatla ürün aldığını ifade eden Bayraktar, sözleÅŸmelerin tek taraflı hazırlanmasının önlenmesi, üreticilerimizin hak ve menfaatlerinin korunması bakımından sözleÅŸmelerin Ziraat Odaları marifetiyle yapılması gerektiÄŸini vurguladı.

Üreticilerin kendi ürettiÄŸi üründe söz sahibi olabilmesi, sahip oldukları hakları etkin bir ÅŸekilde kullanabilmesinin ancak örgütlenmeyle mümkün olduÄŸuna iÅŸaret eden Bayraktar, Tarımsal Üretici Birliklerine gerekli kaynak aktarılarak finansman bakımından güçlendirilmesi, birliklerin bu ÅŸekilde fonksiyonel hale getirilerek bir müdahale kurumu gibi çalışmalarının saÄŸlanması gerektiÄŸini kaydetti.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.