Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Avrasya Projesi'nde son 20 metre

Delme işlemleri devam eden Avrasya Projesi'nde ışık göründü.



Türkiye'nin en prestijli projelerinden biri daha hayata geçiyor. Asrın projesi olarak deÄŸerlendirilen ve hizmete devam eden Marmaray'dan sonra Avrasya Tüp Geçit Projesi'nde de önemli bir aÅŸama geride kalıyor. 2014 yılının Nisan ayında çalışmalarına baÅŸlanan projede, denizin altından tünel için delme iÅŸlemleri hız kesmeden devam ediyordu. Tünelde artık son 20 metrelik kazılacak bölüm kaldığı öÄŸrenilirken, yarın bu iÅŸlem nihayete erecek. 


EN ZOR BÖLÜM GERÄ°DE KALDI 
BoÄŸazın 27 metre altından gerçekleÅŸen delme iÅŸlemleri BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu'nun da katılacağı törenle son bulacak. 5.4 kilometrelik uzunluktaki delme iÅŸleminin ardından, kazıyı yapan makine denizin altından karaya çıkacak. Projenin en zor bölümü olarak gösterilen bu aÅŸama geride kaldıktan sonra tüp geçidi için zaman kaybetmeden inÅŸaat çalışmalarına baÅŸlanacak. Avrasya Tüneli Projesi, tamamlandığında Ä°stanbul trafiÄŸinin yoÄŸun olduÄŸu KazlıçeÅŸme-Göztepe hattında hizmet verecek. Toplamda 14.6 kilometrelik bir güzergâhı kapsayan proje, deniz altında iki katlı tünelden ve farklı metotlarla inÅŸa edilecek olan baÄŸlantı tünellerinden oluÅŸacak. Ayrıca Avrupa ve Asya yakalarında toplam 9.2 kilometrelik güzergâhta da yol geniÅŸletme ve iyileÅŸtirme çalışmaları da yapılacak. Avrasya Tüneli'nin hizmete girmesiyle beraber, Ä°stanbul trafiÄŸinin en yoÄŸun olduÄŸu bir güzergâhta yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya kadar düÅŸecek. 


PROJE ÖDÜL ALDI 
UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanı Feridun Bilgin, projede 2 bin 124 kiÅŸinin çalıştığını ve 250 iÅŸ makinesinin kullanıldığını açıklamıştı. Ä°ÅŸ güvenliÄŸiyle çevre ve sosyal uygulama açılarından örnek teÅŸkil eden proje, Avrupa Ä°mar ve Kalkınma Bankası tarafından da 'En Ä°yi Çevresel ve Sosyal Uygulama Ödülü'ne layık görülmüÅŸtü. Yap-iÅŸlet-devret modeliyle hayata geçecek olan proje, 1 milyar 245 milyon dolarlık finansmanla yapılıyor. 


GÜL'ÜN DÜÄžÜNÜNE KATILACAK
BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, yarın Ä°stanbul'daki Avrasya Tüneli'nin delme iÅŸleminin tamamlanma töreninden sonra akÅŸam önemli bir etkinliÄŸe katılacak. BaÅŸbakan DavutoÄŸlu'nun CumhurbaÅŸkanı Abdullah Gül'ün oÄŸlu Ahmet Münir Gül'ün düÄŸün törenine katılması bekleniyor. (Sabah)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.