Sosyal Medya

Dünya

'Türkiye'nin garantörlük hakkı rafa kalktı'

Kıbrıs Rum Kesimi'nin eski Dışişleri Bakanı Markoullis, adadaki müzakere sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu...



Kıbrıs Rum Kesimi'nin eski DışiÅŸleri Bakanı Markoullis, adadaki müzakere sürecine iliÅŸkin önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin rolüne deÄŸinen Markoullis, Ankara'ya 'sorumluluklarını yerine getirme' çaÄŸrısı yaptı. Markoullis, "Türkiye, Ankara Ek Protokolü'nün tüm ÅŸartlarını yerine getirmeli. Kıbrıs Cumhuriyeti bandıralı gemiler Türkiye limanlarından faydalanabilmeli" dedi.

Sputniknews.com'da yer alan bilgiye göre; Türkiye ve Yunanistan ile birlikte DoÄŸu Akdeniz coÄŸrafyasının tarihi geliÅŸmelerle yüz yüze geldiÄŸi bir süreçte, Kıbrıs'taki barış görüÅŸmeleri yoÄŸunlaÅŸarak devam ediyor. Mustafa Akıncı'nın Kıbrıs Türk toplumunun liderliÄŸine soyunduÄŸu Nisan ayından beri, adada çözüme yönelik iyimser bir hava hakim. Bu iyimser hava, iki liderliÄŸin karşılıklı olarak gerçekleÅŸtirdikleri jestlerle devam ediyor. Birkaç saat önce LefkoÅŸa'nın gündemine düÅŸen yeni bir bilgi, bu jestlerin hızını kesmeden yollarına devam ettiÄŸini gösteriyor. Ä°lerleyen günlerde, Rum lider Nikos Anastasiadis ile Akıncı, Kıbrıs'ın eski CumhurbaÅŸkanı Glafkos Kliridis'in anısına düzenlenecek bir etkinliÄŸe birlikte katılacak.  

Kıbrıs Rum Kesimi'nin eski DışiÅŸleri Bakanı Erato Kozakou Markoullis, adada barış rüzgarları sürerken Sputnik'e dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Markoullis, Kıbrıs sorununun bir an evvel çözülmesi için Türkiye'nin 'bazı görevlerini hemen yerine getirmesi' gerektiÄŸini savunuyor.

'ANKARA HERHANGÄ° BÄ°R GÖZLEMCÄ° DEĞİL' 

Markoullis, Kıbrıs sorununda Türkiye'nin basit bir gözlemci statüsüne sahip olmadığının altını çiziyor. Eski bakana göre Türkiye'nin Kıbrıs sorununda geçmiÅŸ yıllarda üstlenmiÅŸ olduÄŸu bazı önemli sorumluluklar söz konusu, ancak Ankara bu sorumluluklarını görmezden geliyor.

Deneyimli Kıbrıslı siyasetçi, uluslararası aktörlerden Kıbrıs'taki sorumluluklarını bir an evvel üstlenmesi için Türkiye'ye yönelik çaÄŸrıda bulunmalarını da talep ediyor.

'TÜRK ORDUSU BÄ°R AN EVVEL ADADAN ÇEKÄ°LMELÄ°'

Markoullis, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne baÄŸlı unsurların bir an evvel adadan çekilmesinin çözümün ana ÅŸartı olduÄŸunu savundu. 

TSK'nın adadaki varlığının ‘iÅŸgal olgusu' olduÄŸu iddiasında bulunan Markoullis, Türk askerinin adadan çekilmesi için yıllardır Kıbrıs Rum tarafı ve Yunanistan ile beraber uluslararası kamuoyunun Ankara'ya çaÄŸrılarda bulunduÄŸunu hatırlattı.

'TÜRK VATANDAÅžLARI ADADAN AYRILMALI'

Rum siyasetçi, Türkiye'nin adada çözüm için yükleneceÄŸi ikinci 'sorumluluÄŸun', 1974 yılından sonra Kıbrıs'a yerleÅŸen Türkiye vatandaÅŸlarının Anadolu'ya geri dönmesi olduÄŸunu söyledi.

'ANKARA, KIBRIS CUMHURÄ°YETÄ°'NÄ° TANIMALI'

Kıbrıs'ın eski DışiÅŸleri Bakanı, yeni süreçte ön ÅŸartsız olarak Türkiye'den Kıbrıs Cumhuriyeti'ni (1963 yılından beri de facto olarak Kıbrıs Rum tarafının hakimiyeti altında olan devlet yapısı) tanıması gerektiÄŸini vurguluyor.

Markoullis bu konuda, ‘Türkiye, Ankara Ek Protokolü'nün tüm ÅŸartlarını yerine getirmeli. Kıbrıs Cumhuriyeti bandıralı gemiler Türkiye limanlarından faydalanabilmeli' dedi.

'TÜRKÄ°YE'NÄ°N GARANTÖRLÜK HAKKI ÇOKTAN RAFA KALKTI'

Markoullis'e göre bu ön ÅŸartlar, LefkoÅŸa'nın güneyindeki tüm siyasi aktörlerin varmış olduÄŸu ‘mantıki' ve ‘makul' noktalar.

Son nokta olarak Türkiye'nin üstünde ısrarla durduÄŸu ‘garantörlük' konusuna deÄŸinen Markoullis, ‘1974 yılında Türkiye'nin Kıbrıs'ı iÅŸgal etmesiyle beraber Türkiye'nin garantörlük hakkı otomatikman rafa kalktı' iddiasında bulundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.