Sosyal Medya

Güncel

PKK'lıdan itiraf

Berman adlı PKK’lı Wall Street Journal gazetesine, “Devletin barış görüşmelerini bırakacağını biliyorduk. Bu sürede büyüdük ve organize olduk” dedi...



Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre; Siirt'in Åžirvan ile Pervari ilçeleri arasındaki karayolunda devriye görevi yapan askeri araç yol alırken, PKK'lıların yola kurulmuÅŸ bombalı tuzağı uzaktan kumanda ile patlatması sonucu 8 askerin hayatını kaybetmesi, bu tuzaklarla ilgili önceden neden istihbarat alınmadığı ve ya farkedilmediÄŸi sorusunu gündeme getirdi. Ä°stihbarat kaynakları, bu tuzakların birkaç gün önceden kurulmadığına dikkat çektiler. Tuzakların çatışmasızlık döneminden kalma olduÄŸunu ve bunların “uyuyan bombalar” olarak tanımlandığını ifade eden istihbarat kaynakları ÅŸunları söylediler:

GÜVENLÄ°K GEVÅžETÄ°LDÄ°

“Çözüm süreci boyunca bölgede çatışmasızlık ortamı vardı. Süreç boyunca bölgede güvenlik önlemlerinin gevÅŸetildiÄŸi bir gerçek. Bu sırada PKK'lılar ellerindeki patlayıcıların bir bölümünü barınak ve maÄŸaralarda sakladı, bir bölümünü de Siirt'teki gibi yolların, köprülerin, tünellerin kritik noktalarındaki gizli bölümlere yerleÅŸtirdi. Kullanılan patlayıcıların miktarı tuzaklamanın yapıldığı yerin durumuna göre 700 ile 1000 kiloya kadar çıkabiliyor. Bu bombalar yerleÅŸtirildikten sonra kabloların uçları görülemez ÅŸekilde dışarıda bırakılıyor. Yollar birçok kez asfaltlandığı için de bunları tespit etmek çok zor.

YERLERÄ°NÄ° BÄ°LÄ°YORLAR

Biz bunlara ‘uyuyan bombalar' diyoruz. Örgüt üyeleri tuzak kurdukları yerleri bildikleri için kabloları birleÅŸtirip fünyeyi takıp, uzaktan kumandayla patlatıyorlar. Yollarda trafik olduÄŸu için de sürekli dedektörle arama yapılamıyor. Bu tür tuzakların baÅŸka yerlerde de olduÄŸunu tahmin ediyoruz. Buna göre istihbarat çalışmalarımızı yoÄŸunlaÅŸtırıp, gereken önlemleri almaya çalışıyoruz.”

ÇOK DERÄ°NE GÖMÜYORLAR

PKK'nın özellikle yolların altına tuzakladığı bombaların bulunamamasının nedeni, bu tuzakları TSK'nın elindeki dedektörlerin tespit etme özelliÄŸinden çok daha derine gömmesi ve üzerlerini plastik veya tahtalarla kaplaması. Çok geliÅŸmiÅŸ dedektörlerin dışındaki standart dedektörlerle 15-20 santimetre derinlikteki patlayıcıların tespiti yapılabiliyor. PKK ise tuzaklarını 40-50 santimetre derine gömüyor. Üzeri de plastik ve tahtalarla kaplandığı için tespit edilmesi çok zor oluyor. Örgüt bombalarda çoÄŸunlukla Irak'tan temin ettiÄŸi A 4 ve C 4 patlayıcıları kullanıyor. Bunları ele geçirdiÄŸi eski mühimmatlarla da güçlendiriyor. Patlatmayı çoÄŸunlukla uzaktan kumanda ile cep telefonu ve telsizlerle yapıyor. PKK, mayınları da A 4 ve C 4'lerle daha da güçlendirebiliyor.

1 - 2 KM. UZAKTAN

PKK el yapımıyla 300'den fazla deÄŸiÅŸik tipte patlayıcı üreten bir örgüt. Tuzakladığı bomba ve mayınları 1-2 kilometre mesafeden uzaktan kumanda ile patlatıyor. Güvenlik birimleri bunun önlenebilmesi için "terör" tehdidinin olduÄŸu bölgelerde tüm askeri araçların güçlü sinyal kırıcı jammerlerle donatılmasının ÅŸart olduÄŸunu söylediler. Jammerler ÅŸemsiye görevi yapıp fünyeye gönderilen sinyali önlüyor. ABD'nin kullandığı toprağın altında veya herhangi bir yere konulmuÅŸ bomba ve mayını 100-150 metreden tespit edip uyaran sistemler de mevcut. Ancak bu sistemlerin oldukça pahalı olduÄŸu bildirildi.

‘GörüÅŸmeler sürerken büyüdük ve organize olduk'

ABD'nin Wall Street Journal gazetesi, “Türkiye'nin Kürtlerin çoÄŸunluk olduÄŸu GüneydoÄŸusu'nda kent savaşı kızışıyor” baÅŸlıklı bir haber yaptı. Haberde adı açıklanmayan bir Türk yetkili, PKK'yı sivilleri canlı kalkan yapmakla suçlarken, “PKK savaşı kasten ÅŸehirlere taşıdı. Sokak çatışmaları eÅŸi görülmemiÅŸ boyutta” dedi. 22 yaşındaki Berman adlı bir kadın PKK'lı ise “Sayımız çok. Åžu anda Türkiye'nin her kentindeyiz” dedi. 10 kiÅŸilik bir PKK grubunun başında olan Berman, Ä°stanbul'da okuduÄŸu üniversiteyi geçen yıl bırakarak PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H'ye katıldığını anlattı. Berman, “Devletin barış görüÅŸmelerini bırakacağını biliyorduk. Bu nedenle geçen sürede büyüdük ve organize olduk” dedi.   

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.