Sosyal Medya

Güncel

Müfettiş Raporu: Soma'da işletme yüzde yüz kusurlu

SGK müfettişlerinin Soma maden faciası ile ilgili hazırladığı raporda, iş kazasının oluşumunda madenci şirketin kusur oranının yüzde 100 olarak kabul edilmesinin yerinde olacağı değerlendirmesinde bulunuldu.



Soma'daki maden faciasıyla ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müfettiÅŸlerinin hazırladığı raporda Soma Kömür Ä°ÅŸletmeleri AÅž'nin iÅŸ kazasının oluÅŸumunda kusur oranının yüzde 100 olarak kabul edilmesinin yerinde olacağı deÄŸerlendirmesinde bulunuldu.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davayla ilgili müÅŸteki avukatlarının, SGK Rehberlik ve TeftiÅŸ Ä°zmir Grup BaÅŸkanlığı müfettiÅŸlerinin Soma'daki maden faciasıyla ilgili hazırladığı raporun dava dosyasına girmesi için talepte bulunacağı öÄŸrenildi.

Madene iliÅŸkin çok sayıda eksikliÄŸin tespit edildiÄŸi raporda, iÅŸ kazasının oluÅŸumunda iÅŸverenin kusur oranının yüzde 100 olarak kabul edilmesinin yerinde olacağı ancak iÅŸverenin kastının varlığına dayanak teÅŸkil edecek bir tespitin yapılamadığı ifade edildi.

Raporda kazanın, bilimsel ve teknik kurallar gereÄŸi alınması gerekli tedbirlerin alınmamış olmasından dolayı meydana geldiÄŸi, kazanın oluÅŸumunda kaçınılmazlık ilkesinin söz edilmesinin mümkün olmadığı görüÅŸüne de yer verildi.

Ä°HMAL VE EKSÄ°KLÄ°KLER

Konveyör bant sisteminin "alev yürütmez" özellikte olmadığı, ana nakliyat yollarında oluÅŸabilecek yangınlara karşı yeterli mücadele ekipmanı, alev ve duman algılayıcı, otomatik yangın söndürme sistemleri bulundurulmadığının belirtildiÄŸi raporda, eski imalat boÅŸlukları ve kapatılan bölümlerin kontrol altında tutulmadığı kaydedildi.

Ayak arkasında kalan boÅŸlukların göçertilmesi gibi tehlike ve risklerin analiz edilmediÄŸi, önleyici tedbirlerin alınmadığı ve kontrol çalışmalarının yapılmadığının ileri sürüldüÄŸü raporda, herhangi acil durumda yeraltı iÅŸletmesinde görev yapan tüm çalışanların yer üstüne tahliyesini saÄŸlayan tatbikatın düzenlenmediÄŸi aktarıldı.

Acil durum eylem planında yeraltı iÅŸletmesinin herhangi noktasında çıkabilecek yangının öngörülmediÄŸi, yeterli hava ölçüm istasyonu bulundurulmadığı, ocaktaki hava yönünün havalandırma planıyla uyumlu olmadığının iddia edildiÄŸi raporda kullanım ömrünü tamamlamış ferdi kurtarma maskelerinin akreditasyon belgesi olmadığı halde iÅŸ yeri tarafından kullanım sürelerinin uzatıldığı öne sürüldü.

"CÄ°HAZLAR GAZ DEÄžRLERÄ°NÄ° FARKLI ÖLÇÜYOR"

Merkezi izleme sistemine baÄŸlı sensörlerin ölçtüÄŸü gaz deÄŸerleriyle taşınabilir cihazlarının ölçtüÄŸü deÄŸerler arasında farklılıklar bulunduÄŸuna deÄŸinilen raporda acil durumlarda ocağın havalandırmasını yönlendirebilecek ve zehirli havanın diÄŸer panolara ulaÅŸmasını engelleyecek ÅŸekilde tesis edilmiÅŸ hava kapılarının yaptırılmadığı kaydedildi.

Hava sıcaklığı ölçümlerinin sadece bir sensörle yapıldığının belirtildiÄŸi raporda, ayrıca ÅŸu eksikliklere yer verildi:

"Eski imalat panoları üzerinde farklı boyutlarda çok fazla tasman oluÅŸtuÄŸu halde bunların ve eski imalatların izlenmemesi, bazı bölgelerde karatumba yöntemiyle üretim yaptırılması, çalışanlara yeterli eÄŸitim verilmemesi, karbonmonoksitteki yükselme nedenine iliÅŸkin olasılıkların deÄŸerlendirilmemiÅŸ olması."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.