Sosyal Medya

Coğrafyamız

'İran IŞİD'e saldıracak' iddiası

İngiliz haber gazetesi İndependent, İran'ın IŞİD ile mücadele koalisyonuna katılıp Suriye'deki operasyonlara katılacağını iddia etti.



Ä°ran'ın IŞİD karşıtı koalisyona katılmayı düÅŸündüÄŸün ve Ä°ranlı diplomatların Sünni ülkelerde lobi faaliyetleri yürüterek, Irak'ta IŞİD'e karşı verdikleri mücadeleyi Suriye'ye taşıyabilmek için çalıştıkları iddia edildi.

Independent gazetesi "Ä°ran İŞİD'Ä° yenilgiye uÄŸratabilir" baÅŸlığıyla verdiÄŸi haberde, Ä°ranlı bir diplomatın, Irak ve Suriye arasında bir sınır kalmadığı, IŞİD'in merkezinin de Suriye'de olduÄŸu için operasyonların Irak'la sınırlı tutulmasının yapay olduÄŸunu ÅŸeklindeki düÅŸüncelerini aktardı.

Ä°ran destekli Åžii askerlerin hali hazırda Irak'ta IŞİD'e karşı savaÅŸtığı ve ABD'nin hava operasyonlarının da dolaylı olarak Åžii askerleri desteklediÄŸi belirtilen haberde, Ä°ran'ın bu iliÅŸkiyi artık daha resmi bir platforma oturtmak istediÄŸi ifade edildi.

Gazete ayrıca, Batılı ülkelerle saÄŸladığı nükleer güç anlaÅŸmasıyla birlikte Ä°ran'ın diplomasi atağına kalktığını, Ä°ran'ın dış politikasında ciddi bir dönüÅŸüm gerçekleÅŸtirerek, bölgedeki Sünni ülkelerle yeniden baÄŸlar kurmaya çalıştığı belirtti.

Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Muhammed Zarif'in Moskova ziyareti sırasında Ä°ran'ın IŞİD karşıtı koalisyona katılmasının da gündeme geldiÄŸi ifade edilen haberde, Zarif'in daha sonra Lübnan, Kuveyt ve Katar'ı da ziyaret ettiÄŸi ve bu ziyaretin ardından Katar DışiÅŸleri Bakanı Halit Atiye'nin Ä°ran'la ciddi bir diyaloÄŸun baÅŸlaması gerektiÄŸini ifade ettiÄŸi belirtildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.