Sosyal Medya

Coğrafyamız

68 bine yakın Boşnak ülkesini terk etti

Bosna Hersek Sürdürülebilir Geri Dönüşler ve Entegrasyon Birliği son iki yıl içerisinde yaklaşık 68 bin Bosna Hersek vatandaşının ülkesini terk ettiğini açıkladı.



Bosna Hersek Sürdürülebilir Geri DönüÅŸler ve Entegrasyon BirliÄŸi tarafından yapılan göç konulu araÅŸtırmanın sonucuna göre, 2013 yılının ikinci yarısından bugüne kadar yaklaşık 68 bin vatandaÅŸ Bosna Hersek'ten göç etti, en fazla göç veren ÅŸehirler ise Zvornik, Livno, Bosansko Grahovo, Kupres, Sanski Most, Bihaç, Klyuç, Bratunats, Srebrenitsa, Miliçi ve Kalesiya oldu.

Bosna Hersek Sürdürülebilir Geri DönüÅŸler ve Entegrasyon BirliÄŸi BaÅŸkanı Mirhunisa Zukiç, iki yıldır yerel yönetimlerle birlikte çalışarak böyle bir araÅŸtırmayı ortaya çıkardıklarını belirterek, göç edenlerin çoÄŸunluÄŸunun savaÅŸtan sonra evlerine döndükten sonra burada bekledikleri hayat koÅŸullarını bulamayan kiÅŸilerden oluÅŸtuÄŸunu söyledi.

Ä°nsanların aileleriyle birlikte, toplu halde göç ettiklerine iÅŸaret eden Zukiç, "Ä°nsanlar, özellikle ekonomik nedenler, eÄŸitim ve istihdam konusunda temel insan haklarına saygı gösterilmemesi gibi nedenlerden dolayı göç ediyor" dedi. Zukiç, göç edenlerin önemli bir kısmının eÄŸitimli ve genç insanlardan oluÅŸtuÄŸuna dikkat çekerek, bu kiÅŸilerin Bosna Hersek'te istihdam edilemedikleri için göç ettiklerini savundu.

Ülkenin doÄŸusundaki Zvornik ÅŸehrinin ve bu ÅŸehre baÄŸlı köylerin en fazla göç verdiÄŸini söyleyen Zukiç, söz konusu süre zarfında Zvornik ve civarından yaklaşık 2 bin ailenin yani yaklaşık 6 bin kiÅŸinin göç ettiÄŸini belirtti.

Zukiç, göç edenlerin büyük kısmının Avrupa ülkelerine gittiÄŸini, bir kısmının ise gemilerde çalıştığını ifade etti.

Bosna Hersek Diasporası BirliÄŸi'nin eski baÅŸkanlarından Zaim PaÅŸiç de, BM tarafından hazırlanan bir raporda Bosna Hersek nüfusunun önümüzde 80 yıl içerisinde 2 milyona düÅŸeceÄŸinin öngörüldüÄŸüne iÅŸaret ederek, bunun endiÅŸe verici olduÄŸunu sözlerine ekledi.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.