Sosyal Medya

YaÅŸam

TÜRKÖK dünyaya umut olacak

Sağlık Bakanlığı ile Türk Kızılayı tarafından yürütülen TÜRKÖK projesi kapsamında toplanan kök hücrelerle dünyanın herhangi bir yerinde nakil bekleyen hastalar tedavi edilebilecek.



SaÄŸlık Bakanlığı ile Türk Kızılayı tarafından yürütülen Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) projesi kapsamında toplanan kök hücrelerle, dünyanın herhangi bir yerinde nakil bekleyen hastalar tedavi edilebilecek.

TÜRKÖK Proje Yöneticisi Dr. SavaÅŸ Koç, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, TÜRKÖK projesinin sadece Türkiye'de deÄŸil dünyanın dört bir tarafındaki kan, lenf ve kemik iliÄŸi kanseri hastalarına umut olacağını söyledi.

Dünyada kemik iliÄŸi bankalarının hepsinin ortak bir havuzu olduÄŸunu ve her akredite olmuÅŸ kemik iliÄŸi bankasının tüm ülkeler tarafından görülebildiÄŸini belirten Koç, bu bankaların kayıtlı bağışçı sayısının 25 milyonu geçtiÄŸini ifade etti.

KardeÅŸ uyumu olmayan kanser hastalarına kök hücre bulmak için bu bankaların kullanıldığını anlatan Koç, ÅŸunları kaydetti:

"Bir yıl önce Türkiye'de de kök hücre bankacılığı anlamında  TÜRKÖK projesi baÅŸlatıldı. 2014 AÄŸustos ayından itibaren proje kapsamında 60 binden fazla kiÅŸi bağışçı oldu. TÜRKÖK'ün akredite olup dünya kemik iliÄŸi bankasına dahil olabilmesi için yurtiçinde iki, yurtdışında bir eÅŸleÅŸme olması gerekiyor. Yurtiçinde bir eÅŸleÅŸmeyi yaptık,TÜRKÖK aracılığıyla bir hastamıza kök hücre transferi yapıldı. Önümüzdeki günlerde bir eÅŸleÅŸme daha yaparak dünya kemik iliÄŸi bankasına dahil olacağız. Bu zamana kadar Türkiye'deki hastaların tedavisi için yurtdışındaki bankalardan  kök hücre transferi yapıyorduk. TÜRKÖK'le sadece kendi hastalarımıza deÄŸil dünyanın herhangi bir yerindeki doku gurubu tutan hastaya da umut olabileceÄŸiz. Bu açıdanTÜRKÖK projesi çok önemli."

Yurtdışına bağımlılığı azaltacak

Türkiye'de kök hücre nakli bekleyen hastalar için ilk olarak TÜRKÖK'ün verilerinin taranacağını, burada bulunamaması durumunda yurt dışındaki bankaların taranacağını bildiren Koç, " TÜRKÖK ile birlikte Türkiye'ninkök hücre transferi konusunda yurtdışına bağımlılığı azalacak. Bu zamana kadar büyük ölçüde yurtdışına bağımlıydık. Bağışçı sayısının artmasıyla birlikte bağımlılık da o kadar azalacak" diye konuÅŸtu.

Ä°nsanlar sosyal medyadan ilik aramak zorunda kalmayacak

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Ä°ç Hastalıkları ve Hematoloji Bilim Dalı öÄŸretim üyesi ve Hematolojik Ä°mmünoloji DerneÄŸi Genel Sekreteri Doç. Dr. Serdar Şıvgın da yıllardır Amerika, Ä°srail ve Ä°skandinav ülkelerinde doku grubu uyumlu kiÅŸiler bulup oradaki vatandaÅŸların kök hücrelerini alarak Türkiye'deki hastalara nakil yapıldığını söyledi.

Özellikle Türkiye'de ilik nakli olması gereken ancak kardeÅŸ uyumu olmayan genç yaÅŸlı birçok hasta için ailelerin sosyal medya kanallarını kullandığını aktaran Şıvgın, ÅŸöyle devam etti:

"Bu çok saÄŸlıklı bir yöntem olmamasına raÄŸmen maalesef insanlar 'bir umut' düÅŸüncesiyle böyle bir yönteme baÅŸvuruyor.  TÜRKÖK sayesinde aileler artık sosyal medya organları üzerindenkök hücre aramak zorunda kalmayacak. TÜRKÖK'e baÅŸvurularak gerekli kök hücre buradan bulunabilecek. Bunun içinde bağışçı sayısının artması gerekiyor. Ne kadar çok bağışçı olursa tedavi edilecek hasta sayısı o kadar artar, hastaların daha fazla umudu ve ÅŸansı olur. Uyumlu vericiyi 100 bin kiÅŸi arasından aramakla 20 milyon kiÅŸi arasında aramak arasında çok büyük fark var."

Kaynak: Anadolu Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.