Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Güneş'in yüzeyinde 'Eyfel Kulesi'

İsveçli amatör gökbilimci Göran Strand, Güneş'in yüzeyinde Eyfel Kulesi görünümünde plazma kütlesi görüntüledi. Kozmik Eyfel Kulesi, Dünya'nın yedi katı büyüklüğünde.



Östersund kentinde yaÅŸayan gökyüzü fotoÄŸrafçısı göran Strand, Point Grey Grasshopper 3 kamerasına baÄŸlı Lunt 80mm hidrojen alfa güneÅŸ teleskobuyla GüneÅŸ'in yüzeyine ait detaylı görüntüler elde etti. 

Strand, çektiÄŸi 300 fotoÄŸrafı bir araya getirerek GüneÅŸ'in taç kesiminde beliren Eyfel Kulesi benzeri yapıyı görüntüledi. GüneÅŸ'in yüzeyinden uzanan plazma kesiti, Dünya'nın yedi katı büyüklüÄŸünde bir kule meydana getirdi. 

GüneÅŸ'in taç kısmında sıcaklık milyon dereceyi bulabilirken, taçtan yükselen plazma daha soÄŸuk oluyor. Bu sayede yaydıkları görünür ışık güneÅŸ teleskopları tarafından çok daha kolay tespit edilebiliyor. 

GüneÅŸ'in iyon yüklü hidrojen açısından oldukça zengin olması da hidrojen alfa filtrelerine sahip teleskoplar için daha detaylı gözlem imkanı sunuyor. Filtreli teleskoplar kromosfer ve taç bölgesinde plazma faaliyetini daha net gözlemleyebiliyor. 

Kaynak: Discovery News ve Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.