Sosyal Medya

Güncel

Türkiye ilk kez seçim hükümetine gidiyor

Kurulacak hükümette AK Parti’ye 12, CHP’ye 7, MHP ve HDP’ye 3’er bakanlık düşüyor. Ancak MHP’nin isim vermemesi halinde bu bakanlıklar diğer partiler arasında pay edilecek.



Yeni Åžafak'tan Fazlı Åžahan'ın haberine göre; CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan'ın CHP lideri Kemal KılıçdaroÄŸlu'na görev vermesi ve bu durumda da hükümetin kurulamaması halinde, seçimlerin yenilenmesi “Geçici Bakanlar Kurulu” kurulması ihtimalleri güçleniyor.
Türkiye ilk kez seçim hükümetine doÄŸru giderken, kurulacak hükümetin yapısı merak konusu. Anayasa'nın 116'ncı maddesine göre, 23 AÄŸustos günü sonuna kadar bir hükümet kurulamadığı durumda, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın Meclis BaÅŸkanı Ä°smet Yılmaz'a danışarak “seçimlerin yenilenmesine karar verme” yetkisi bulunuyor. Yenilenme kararının Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte süreç iÅŸleyecek.

3 BAKAN BAÄžIMSIZ

CumhurbaÅŸkanı, Geçici Bakanlar Kurulu'nu kurmak üzere bir BaÅŸbakan atayacak. Geçici Bakanlar Kuruluna, Anayasa'nın 114'üncü maddesi gereÄŸi Adalet, Ä°çiÅŸleri ve UlaÅŸtırma bakanları, TBMM veya Meclis dışındaki bağımsızlardan atanacak. DiÄŸer bakanlıklar ise siyasî parti gruplarından, oranlarına göre alınacak. Siyasi parti gruplarından alınacak bakan sayısı Meclis BaÅŸkanı Ä°smet Yılmaz tarafından tespit edilerek, ErdoÄŸan'ın görevlendireceÄŸi BaÅŸbakan'a bildirilecek.

MHP ÜYE VERMÄ°YOR

Geçici Bakanlar Kurulu oluÅŸturulması halinde, 258 milletvekili bulunan AK Parti'ye 12, 132 vekili bulunan CHP'ye 7, 80'er milletvekili ile temsil edilen MHP ve HDP'ye 3'er bakanlık düÅŸeceÄŸi hesaplanıyor. MHP yöneticileri Geçici Bakanlar Kuruluna üye vermeyeceklerini ifade etti. MHP, üye vermediÄŸi takdirde, bu partilere düÅŸecek bakanlıklar diÄŸer partiler arasında pay edilecek. MHP'nin 'Bakan vermeyeceÄŸim' dediÄŸi muhtemel “seçim hükümeti”nde AK Parti, CHP ve HDP yer alacak. Milletvekili sayısından dolayı büyük çoÄŸunluk AK Parti'de olsa da, CHP ve HDP'nin duruÅŸu etkili olacak.

Cevap bekleyen sorular

Meclis'te seçim kararı alınamaması durumunda 2016 bütçesi sıkıntıya girecek. Geçici bütçe hazırlanabilir ama Milli Savunma, MÄ°T, Emniyet ve Genelkurmay'a bütçe için CHP ve HDP'yi temsilen kabinede yer alacak bakanlar buna ne diyecek. Suriye'de güvenli bölge hükümetin kararına baÄŸlı. CHP ve HDP'li bakanların buna nasıl yaklaÅŸacakları merak konusu. MGK, ülkenin güvenlik konularını görüÅŸürken, “terör destekçisi” denilen HDP'liler ne yapacak? Bununla birlikte, tezkerenin süresi 2 Ekim'de doluyor. HDP'nin içinde olduÄŸu hükümet tezkere için adım atabilecek mi?

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.