Sosyal Medya

Kültür Sanat

Kıbrıs'a dev bir cami

Türkiye Diyanet Vakfı KKTC'de dev bir cami yaptırıyor...



Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından yaptırılan Hala Sultan Camisi'nin inÅŸaatı hızla yükseliyor.

TDV Genel Müdür Yardımcısı Yasin UÄŸraÅŸ, temeli 27 Eylül 2013'te atılan LefkoÅŸa'daki "Hala Sultan Camisi ve müÅŸtemilatının" yapımı hakkında bilgi verdi.

UÄŸraÅŸ, Hala Sultan Camisi'nin mimarisinde Edirne Selimiye Camisi'nden esinlenildiÄŸini, külliye kapsamında sınıf, çok amaçlı salonlar, yemekhane ve kafeterya gibi birçok sosyal alanın bulunduÄŸunu söyledi.

UÄŸraÅŸ, "LefkoÅŸa Hala Sultan Camisi inÅŸaatının 2016 yılı sonu veya 2017 yılı başında tamamlanmasını hedefliyoruz" dedi. Yapımı devam eden caminin 3 bin 500 metrekare oturum alanı bulunduÄŸunu belirten UÄŸraÅŸ, caminin kubbe çapının 24 metre, yerden yüksekliÄŸinin ise 35 metre olduÄŸunu kaydetti.

Hala Sultan Camisi'nin yapımı tamamlandığında avlusu ile beraber toplam kapasitesinin yaklaşık 7 bin 500 kiÅŸilik olacağına iÅŸaret eden UÄŸraÅŸ, "Her biri 3'er ÅŸerefeli olmak üzere 4 minareden oluÅŸuyor. Minarelerin yerden yükseklikleri 62 metre. Dış cephesinde doÄŸal taÅŸ kaplaması olacak. Kubbelerini de kurÅŸun kaplamaları ve geleneksel ahÅŸap el iÅŸçiliÄŸi ile beraber Türkiye'den gelen malzemelerle tamamlamayı hedefliyoruz" diye konuÅŸtu.

Uğraş, maliyeti 30 milyon dolar civarında olan caminin hayırseverlerin desteği ile yapıldığını dile getirdi.

18 ülkede cami inÅŸaatları sürüyor

TDV olarak 18 ülkede cami inÅŸaatlarının devam ettiÄŸini dile getiren UÄŸraÅŸ, Türkistan'daki Hoca Ahmet Yesevi Camisi'ni 17 Nisan'da Türkiye ve Kazakistan cumhurbaÅŸkanlarının katılımıyla açtıklarını anımsattı.

Yine mayıs ayı içinde Arnavutluk Tiran Cami'nin de temelinin atıldığını belirten UÄŸraÅŸ, bu sene içinde Moskova Merkez Cami ile Kırım'daki Seyit Settar Camisi ve medresesini tamamlamayı hedeflediklerini anlattı.

Belarus'ta yapımı devam eden caminin de bu sene tamamlanmasını hedeflediklerini kaydeden UÄŸraÅŸ, TDV'nin Kırgızistan, Haiti ve Somali'de yapımı devam eden büyük cami projelerinin bulunduÄŸunu sözlerine ekledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.