Sosyal Medya

Güncel

Mecburi istikamet seçim

7 Haziran genel seçimlerinde halkın verdiği “koalisyon kurun” mesajı hükümete dönüşmedi. Dört partinin yaklaşık 5 haftadır yaptığı görüşmelerden sonuç çıkmadı. Gidişat erken seçim.



BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu ile MHP Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli'nin, Bahçeli'nin Meclis'teki makamında yaptığı görüÅŸme saat 14:20'de baÅŸladı ve 16:45 civarlarında sona erdi. Bu görüÅŸmeden de koalisyon çıkmadı. Åžimdi 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra yapılan anayasada, cumhurbaÅŸkanına verilen seçimi yenileme yetkisi kullanılacak gibi görünüyor. DavutoÄŸlu görüÅŸme sonrası AK Parti Genel Merkezi'nde açıklama yaptı. Bundan sonra hem partinin yetkili organları hem de CumhurbaÅŸkanı ile istiÅŸare ederek atılacak adımları belirleyeceklerini söyledi. DavutoÄŸlu'nun açıklamasından satır baÅŸları ÅŸöyle:

"Samimi, dürüst, açık yürekli bir görüÅŸme gerçekleÅŸtirdik. Güvenlik operasyonları baÄŸlamında bilgi paylaşımı oldu. GeldiÄŸimiz son aÅŸamayı telefonla daha önce paylaÅŸmıştım. KılıçdaroÄŸlu’na da bilgi aktarmıştım. Bahçeli’yle de terörle mücadele konusunda geldiÄŸimiz aÅŸamayı kapsamlı biçimde paylaÅŸtım. Bugünlerde bölgede çevremizde yaÅŸanan geliÅŸmeler ve terörle mücadele konusunda geldiÄŸimiz nokta etrafında da, ülkemizin hükümetsiz kalmaması için daha önce kendisiyle mutabık kaldığımız ÅŸekilde görüÅŸmeyi gerçekleÅŸtirmek istediÄŸimi ifade ettim."

Azınlık hükümetine de erken seçime de destek yok

"Kendisi de açık bir ifadeyle ve tam bir dürüstlük içinde, daha önce kamuoyuyla paylaÅŸmış olduÄŸu 4 konuyu da gündeme getirerek, bunları tek tek ele alındığında AK Parti ile bir koalisyon imkânı görmediÄŸini ifade etti. Ben kendisinin yaklaşımını, genel baÅŸkan olarak saygıyla karşıladığımızı ifade ettim. Daha sonra olabilecek senaryolarla, bir koalisyon mümkün görünmüyor, kısa süreli seçim koalisyonu mümkün görünmüyor, azınlık hükümetine destek vermeyeceklerini belirtmiÅŸti. Erken seçim kararı için de bir hükümet Meclis’e gelirse, Meclis’i toplamak isterse toplantıya katılacaklarını ve erken seçime de destek vermeyeceklerini ifade etti. Bu dört konuda, herhangi bir müzakere yapmak kastıyla deÄŸil parti olarak bizim ve ÅŸahsi kanaatlerimi açıkça paylaÅŸtım. CumhurbaÅŸkanlığı makamıyla ilgili herhangi bir konunun koalisyonun parçası yapmayacağımızı söyledim. Çözüm süreci baÄŸlamında gündeme getirilen hususlar çerçevesinde, terörle mücadeleyi kararlı bir ÅŸekilde sürdüreceÄŸimi ifade ettim."

17-25 Aralık da gündeme geldi

"17-25 Aralık ki bunlar zikredilmiÅŸ konular olarak pozisyonumuzu göstermek açısından zikrediyorum. Bunların paralel bir yapılanma çerçevesinde yürütülen, darbe teÅŸebbüsleri olduÄŸunu ama ÅŸeffaflık konusunda her türlü adımı atacağımızı zikrettim. Bunları koalisyonla ilgili düÅŸüncelerini ifade ettikten sonraki iki sorumlu devlet adamı olarak bu konularda görüÅŸlerimi aktardım."

Önce MYK sonra CumhurbaÅŸkanı ile istiÅŸare

"Maalesef çok arzu etmemize raÄŸmen gerek Sayın KılıçdaroÄŸlu gerek Sayın Bahçeli ile koalisyon zeminin olmadığı açık bir ÅŸekilde ortaya çıktı. Ä°lk fırsatta MYK’yı da toplayarak arkadaÅŸlarımla istiÅŸare edeceÄŸim. Tabii Sayın CumhurbaÅŸkanımızla da istiÅŸare ederek bundan sonra atacağımız adımları belirleyeceÄŸiz."

"Manen mutmainim"

DavutoÄŸlu, "23 AÄŸustos’ta süre doluyor. Hükümeti kurma görevini ne zaman devredeceksiniz? Devredecek misiniz?" sorusunu ise ÅŸöyle cevapladı:

"Aklımda 9 opsiyon vardı. Bugün Sayın Bahçeli’yle kalan dört opsiyon da yine saygı duyduÄŸumu ifade ederek söylüyorum, mümkün olmadı. Åžimdi nihayetinde tabii siyaset bir çözüm bulma sanatı. Bir sorunlar yumağından bir netice üretme sanatı. Bu anlamda hiçbir kapıyı kapatmış deÄŸiliz. Tekrar tekrar konuları ele alabiliriz. Ama ÅŸu anda koalisyon ihtimalini gerçekleÅŸtirecek bir yol gözükmüyor. Bana da hükümet kurma görevi, ülkeyi hükümetsiz bırakmamak çerçevesinde elimden geleni yapmış olduÄŸum konusunda manen mutmainim. Elimden gelen bütün çabayı gösterdim. Buna KılıçdaroÄŸlu ve Bahçeli de ÅŸahittir. Yapılabilecek baÅŸka bir yol olsaydı da denerdim."

"Gerekirse görevi iade edeceÄŸim"

"Ama aynı ÅŸekilde siyaset belli ilkelerle yürüdüÄŸü zaman saygınlığını koruyabilir. Anayasamızın 116’ncı maddesi bu durumlarda nasıl yol olduÄŸu konusunda süreç görünüyor. CumhurbaÅŸkanımız takdir ettikten sonra, ülkenin erken seçime gitme çerçevesinde... 9 Temmuz’dan bu yana olabilecek bütün formülleri denediÄŸime inanıyorum. Ama zemin yoksa, muhatabım olan genel baÅŸkanların kendi karar süreçlerine saygım sonsuz. Yeni bir adım atmayı gerektirecek bir tablo yok. CumhurbaÅŸkanımızla istiÅŸare edeceÄŸiz. Tabii ki gerekmesi halinde görevi iade edeceÄŸim."

"MHP'den öneri gelmedi"

DavutoÄŸlu'nun, "MHP’den size bir öneri geldi mi?" soruusuna cevabı ise ÅŸöyle oldu:

"Hayır böyle bir öneri MHP tarafından getirilmedi. Güvenlik ve terörle mücadele baÄŸlamında bilgilendirmenin hemen sonrasında Bahçeli zaten almış oldukları kararı ifade ettiler. Koalisyonu, bu 4 ÅŸartlarını, bu kendi ÅŸartlarını. Müzakere sonucunda bir anlaÅŸmazlık söz konusu deÄŸil. Daha sonra diÄŸer ihtimalleri de, azınlık hükümetine destek, bir erken seçim kararının da mümkün olmadığını ifade etti. Kendisinin hayır diyeceklerini ifade etti. Bu konuda da Sayın Bahçeli’yi açık ve samimi gördüÄŸümü de ifade edeyim. Ä°ki genel baÅŸkan, iki akademisyen, iki devlet adamı olarak zikredilen hususlarla ilgili düÅŸüncelerimi paylaÅŸtım. BaÅŸta pozisyon zaten netleÅŸmiÅŸti. Ama toplantı süresince de açık yürekli bir istiÅŸare imkânı bulduk."

Bahçeli'den yazılı açıklama

MHP lideri Bahçeli'den ise yazılı bir açıklama geldi. Bahçeli görüÅŸmenin "çok verimli" geçtiÄŸini belirterek ÅŸöyle devam etti:

"Ne var ki Milliyetçi Hareket Partisi olarak, daha önceden kamuoyuyla paylaÅŸtığımız 4 maddelik ilke ve önÅŸartlarımızın AKP tarafından kabulü mümkün olmamıştır. Bu itibarla koalisyon hükümeti kurmak için lazım gelen uzlaÅŸma zemini oluÅŸmamış ve siyasi anlaÅŸma iklimi vasat bulmamıştır. Türkiye 7 Haziran Milletvekili Genel Seçimleri’nin tekrarlanmasıyla karşı karşıya kalmıştır."

"Seçim hükümetine üye vermeyeceÄŸiz"

"Koalisyon kurulması hususunda 9 Temmuz’dan beri iÅŸleyen ve Anayasa’nın 116. maddesinde ifade bulan 45 günlük sürenin kalan 6 günlük diliminde bir hükümet kurulamadığı takdirde CumhurbaÅŸkanı’nın sorumluluÄŸu aktif hale gelecektir. Söz konusu 116. Madde gereÄŸince seçimlerin yenilenmesine karar verildiÄŸinde mevcut Bakanlar Kurulu çekilecek ve CumhurbaÅŸkanı geçici Bakanlar Kurulunu kurmak üzere bir BaÅŸbakan atayacaktır. Milliyetçi Hareket Partisi oluÅŸacak bu seçim hükümetine katılmayarak herhangi bir üye vermeyecektir."

CHP'li Gök: DavutoÄŸlu görevi iade etmeli

CHP Grup BaÅŸkan Vekili Levent Gök, MHP ile de koalisyon kuramayan DavutoÄŸlu'nun hükümeti kurma görevini bir an önce CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan'a iade etmesi gerektiÄŸini söyledi.

"Bundan sonraki süreçte Türkiye eÄŸer kendisini demokrasiyle yönetilen bir ülke diye tarif ediyorsa siyesi gelenekler, nezaket kuralları ve köklü gelenekler uygulanacak diyorsa, ÅŸu anki ortaya çıkan son tablo üzerine, Sayın DavutoÄŸlu'nun CumhurbaÅŸkanı'ndan almış olduÄŸu hükümeti kurma görevini derhal kendisine iade etmesi gerekir. Bu ertelenemez bir görevdir. Çünkü Sayın DavutoÄŸlu, CumhurbaÅŸkanı'ndan bir hükümet kurmak açısından yetki almıştır, yaptığı çalışmalar sonunda, bugün de Sayın Bahçeli'yle yaptığı görüÅŸmeden de öÄŸreniyoruz ki bir sonuç çıkmamıştır ve bu sonuç çıkmaması üzerine Sayın DavutoÄŸlu hükümeti kuramadığını beyan ederek aldığı görevi iade etmelidir."

"Görev CHP'ye verilmeli"

Levent Gök, görev CHP'ye verilirse, CHP-MHP azınlık hükümeti formülünü deneyeceklerini de ifade etti.

"Elbette, ÅŸimdi demokratik teammüller iÅŸleyecektir. Sayın DavutoÄŸlu görevi devrettikten sonra doÄŸal olarak en çok oyu alan ikinci parti olarak görevin Cumhuriyet Halk Partisi'ne verilmesi gerekir. Biz de Türkiye'yi hükümetsiz bırakmamak açısından bütün koalisyon seçeneklerini deÄŸerlendireceÄŸiz ve halkımızın beklediÄŸi bir seçeneÄŸi yaratmak için çalışacağız. Bu olur mu olmaz mı, elbette bunu aldıktan sora göreceÄŸiz. Ama biz ÅŸu ana kadar Sayın DavutoÄŸlu'nun üstlenmiÅŸ olduÄŸu görevde bir koalisyon arayışında deÄŸil, daha çok kendilerinin iktidarda olduÄŸu bir dönemde seçime götürme arayışı içerisinde olduklarını gördük. Bu nedenle bu kabul edilebilir deÄŸildir. Türkiye'nin bir an önce bir koalisyona, bir hükümet kurmasına ihtiyaç vardır ve Cumhuriyet Halk Partisi de görevi devralarak bir hükümeti kurma açısından çalışmaları baÅŸlayacak iradeye sahiptir."

"CHP'nin azınlık hükümetini desteklemeliler"

Peki CHP ile AK Parti arasında yeniden bir koalisyon görüÅŸmesi olur mu? AK Parti bir azınlık hükümeti için tekrar CHP'nin kapısını çalarsa CHP ne der? Gök'ün deÄŸerlendirmesi ÅŸöyle:

"Yani bizim onlara tavsiyemiz CHP'nin kuracağı bir azınlık hükümetini desteklemeleri olur. Bunu ÅŸu anda söylemek de erkendir ama benim esas söylemek istediÄŸim CHP görevi devraldıktan sonra hükümetsiz bırakmamak açısından elinden gelen çabayı gösterir ve bu konuda ortaya çıkacak bütün seçenekleri deÄŸerlendirir. Çünkü biz ÅŸu tabloyu gördük. Sayın DavutoÄŸlu hükümet kurma çalışmalarını üstlendi ama  kendi iktidarları döneminde hemen seçime gitmek için hazırlık yapıyorlar. Bu Türkiye'nin ihtiyacı deÄŸildir. Türkiye'nin ihtiyacı uzun süreli bir reform hükümetidir. Biz CHP olarak bu arayışı sürdürürüz."

MHP Genel BaÅŸkanı Bahçeli, daha önce seçim hükümetlerine ve erken seçime destek vermeyeceklerini açıklamıştı. Bahçeli yaptığı son yazılı açıklamada ise AK Parti'yi bir kez daha CHP ile görüÅŸmeye çağırmıştı. Ancak iki parti arasında bu yönde bir görüÅŸme olmamıştı. BaÅŸbakan DavutoÄŸlu ise görüÅŸmeden bir gün önce MHP ile temasları yürüten AK Parti heyeti ile bir toplantı yapmıştı. MHP lideri ise partisinin Merkez Yönetim Kurulu'ndan görüÅŸme için tam yetki almıştı.

AK Parti ile CHP arasında bir ay boyunca yapılan koalisyon görüÅŸmelerinden sonuç çıkmamıştı. Bu görüÅŸmelerin sonunda bir açıklama yapan BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, daha önce bir kez daha görüÅŸmeye açık kapı bırakan MHP lideri Bahçeli'den randevu isteyeceÄŸini açıklamıştı. Bahçeli de kendisine randevu vermiÅŸti. Ancak MHP'nin koalisyon konusunda katı ÅŸartları olduÄŸunu hatırlatan BaÅŸbakan, bundan sonra Türkiye'nin önündeki en güçlü seçeneÄŸin erken seçim olduÄŸunu da sözlerine eklemiÅŸti.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.