Sosyal Medya

Coğrafyamız

Bu yasayla birlikte 'Sisi' daha çok kan dökecek!

Mısır'da, tartışmalara neden olan yeni terörle mücadele yasa tasarısı, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi tarafından onaylandı. Terör suçu işleyenlere idam cezası verilmesini öngören yasayla ordunun verdiği rakamları yalanlayan gazetecilere de ağır para cezası verilecek.



CumhurbaÅŸkanlığı Sözcüsü Ala Yusuf, yaptığı basın açıklamasında, Sisi'nin yeni terörle mücadele yasa tasarısını onayladığını belirtti. BaÅŸsavcı HiÅŸam Berekat'a yönelik suikastın ardından hızla son ÅŸekli verilen yasa tasarısı, 2 Temmuz'daMısır Bakanlar Kurulu tarafından onaylanmıştı.

Kurul, tasarı kapsamında ‘Kanun çerçevesinde adaleti tesis etmek ve terörün finans kaynaklarını kurutmak için terör eylemlerinin faillerini caydıracak diplomatik ve yasal adımlar atılacağını’ savunmuÅŸtu.
Demokratik yollarla seçilmiÅŸ ilk cumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi'nin görevden alındığı 3 Temmuz 2013 tarihinden sonra baÅŸsavcılığa atanan Berekat, 29 Haziran’da, konvoyunu hedef alan bombalı saldırının ardından yaralı olarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmiÅŸti. Sisi de, hükümetini eleÅŸtiren binlerce muhalifi tutuklatan BaÅŸsavcı Bereket'in haziran ayında bombalı saldırıya uÄŸraması üzerine terörle mücadele yasalarının sertleÅŸtirileceÄŸini duyurmuÅŸtu.

Özellikle Sina Yarımadası'nda radikal Ä°slamcı örgütlerin saldırılarının artması da sert güvenlik yasalarının ‘önünü açmıştı.’ Gazze Åžeridi ile sınırı bulunan Sina Yarımadası'nın kuzey bölgesinde, Mursi'nin devrilmesinden bu yana çok sayıda saldırı meydana geldi. Son olarak IŞİD'ın temmuzda Sina Yarımadası'nda askeri kontrol noktalarına düzenlediÄŸi eÅŸ zamanlı saldırılarda en az 50 Mısır askeri hayatını kaybetti.

HEDEF Ä°SLAMCI GRUPLAR

'Terör örgütü kuranlara ve liderlerine' idam cezası öngören yasa, özellikle radikal Ä°slamcı grupları hedef alıyor. Yasa örgüt üyesi olmakla suçlananların yargı süreçlerinin, kurulacak özel mahkemelerle hızlandırılmasını da öngörüyor. Ayrıca ÅŸiddet uygulayan güvenlik görevlileri ve askerleri, hukuki yaptırımlardan koruyacak maddeler de yeni yasada mevcut. 
25’ten fazla suçun sıralandığı taslakta, 12 suç için idam cezası öngörülüyor.
Yeni terörle mücadele yasasının getirdiÄŸi bazı cezalar ÅŸöyle:

— Terör örgütü kuran ya da liderlik edenlere idam cezası
— Terör örgütüne üye olanlara 10 yıl hapis cezası
— Terörist grupları finanse edenlere ömür boyu hapis cezası
— Halkı ÅŸiddete yönlendirmek ya da terör amaçlı mesajları yaymak üzere web sayfası kurmak 5 ila 7 yıl hapis cezası
— Taslakta, ordunun açıkladığı ölü asker sayısından farklı sayı paylaÅŸan medya çalışanlarına da iki yıl hapis cezası öngörülüyordu. Ancak bu hapis cezası tepkiler üzerine para cezasına çevrildi. Saldırılarda resmi yetkililerin açıklamalarıyla çeliÅŸen haberler yazan gazetecilere 25 binden 64 bin dolara kadar para cezası öngörüldü. Bu tür yayınlar da ‘ordu karşıtı propaganda’ kapsamında deÄŸerlendirilecek.

Nitekim Sina’da temmuzda düzenlenen saldırılarda ölen askerlerin sayısını ordu 21 olarak açıklasa da, pek çok medya kurumu sayının daha yüksek olduÄŸunu iddia etmiÅŸti.
Bazı gazetelerde ölen askerlerin sayısı 50 ila 70 arasında verilmiÅŸti. Mısırlı makamlar, Katar merkezli El Cezire ve darbeyle devrilen Müslüman KardeÅŸler’e baÄŸlı televizyon kanallarını bu rakamları yaydığı için ‘ordu karşıtı propagandayla’ suçlamıştı.

Ä°NSAN HAKLARI GRUPLARI: SÄ°SÄ° KARÅžITLARINI ORTADAN KALDIRILACAK

Yasa, hazırlık aÅŸamasında ‘terörle mücadele adı altında, cumhurbaÅŸkanı ile güvenlik güçlerine verilen yetkilerin geniÅŸletilmesinin yanı sıra basın özgürlüÄŸüne yönelik ciddi tehlike oluÅŸturduÄŸu’ gerekçesiyle eleÅŸtirilmiÅŸti.
Ä°nsan hakları grupları da, yeni yasanın Sisi karşıtlarını ortadan kaldırmak için kullanılacağı ve ifade özgürlüÄŸünü daha da kısıtlayacağı uyarısında bulunmuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.