Sosyal Medya

Dünya

İngiltere'de "Netanyahu gözaltına alınsın" kampanyası

İsrail Başbakanı'nın gelecek ay yapacağı ziyaret için İngiltere'ye geldiğinde gözaltına alınması için kampanya başlatıldı



Ä°ngiltere'de 65 binden fazla kiÅŸi, Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu'nun gelecek ay Londra'da yürüteceÄŸi temasları için ülkeye geldiÄŸinde iÅŸlediÄŸi iddia edilen "savaÅŸ suçlarından" dolayı gözaltına alınmasını istiyor.

Ä°ngiltere'de bulunan savaÅŸ karşıtı grup "Stop the War Coalition"un da destek verdiÄŸi ve Netanyahu'nun "Gazze'de iÅŸlediÄŸi savaÅŸ suçlarından" Ä°ngiltere'ye geldiÄŸinde gözaltına alınması için çaÄŸrıda bulunulan imza kampanyası Ä°ngiliz Parlamentosu'nun internet sayfasındaki imza kampanyaları bölümünde yer alıyor.

Kampanyanın açıklama bölümünde, "Netanyahu eylül ayında Londra'da temaslarda bulunacak. Uluslararası hukuk kapsamında Netanyahu, geçen yıl 2 bin sivili öldürmekten, iÅŸlediÄŸi savaÅŸ suçlarından dolayı BirleÅŸik Krallık'a geldiÄŸinde gözaltına alınmalı" ifadesi yer alıyor.

İmza kampanyasına şimdiye kadar 65 bin 173 kişi destek verdi.

Sadece Ä°ngiliz vatandaÅŸları ile Ä°ngiltere'de ikamet edenlerin destek verebildiÄŸi kampanyanın 100 binin üzerinde kiÅŸinin desteÄŸi alması halinde, konunun parlamentonun gündemine taşınıp taşınamayacağını tartışılacak.

Ä°mza kampanyasına iliÅŸkin Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, kampanya "bir tür pazarlama çalışması" olarak tanımlandı ve "Kampanyanın hiçbir anlamı yok. Ä°ngiltere ve Ä°srail arasındaki ikili baÄŸlar her zamankinden çok daha yakın" denildi.

Daha önce Ä°ngiltere ziyareti kapsamında gözaltına alınması için hedef alınan Ä°srailli siyasiler arasında eski DışiÅŸleri Bakanı Tizipi Livni de bulunuyor. Livni, 2008 yılında Gazze'de iÅŸlediÄŸi iddia edilen savaÅŸ suçları dolayısıyla 2009 yılında o zamanki Ä°srail hükümeti üyeleri hakkında Ä°ngiliz mahkemesi tarafından çıkarılan tutuklama kararının ardından Londra ziyaretini iptal etmek zorunda kalmıştı. Livni, Muhafazakar-Liberal Demokrat koalisyon hükümetinin görevde bulunduÄŸu 2011 yılında çıkarılan bir dokunulmazlık ile Ä°ngiltere'yi ziyaret edebilmiÅŸti.

Gelecek ay Londra ziyareti kapsamında Ä°ngiliz mevkidaşı David Cameron ile görüÅŸecek Netanyahu'nun gündemindeki ana maddelerin Ä°ran ile yapılan nükleer anlaÅŸma ve Ä°srail-Filistin barış süreci olması bekleniyor.

Netanyahu, diplomatik dokunulmazlık yasası kapsamında gözaltına alınmaya karşı korumalı.

Ä°srail'in yıllardır abluka altında tuttuÄŸu Gazze'ye 7 Temmuz 2014'de baÅŸlattığı ve 51 gün süren saldırılarında 2 bin 159 kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸ, 11 binden fazla kiÅŸi yaralanmıştı. Gazze'nin altyapısının harap edildiÄŸi saldırılarda yaklaşık 500 bin kiÅŸi evsiz kalmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.