Kültür Sanat
İşte tapuya göre Ayasofya'nın sahibi
Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmesi ile camiye çevrilen, yaklaşık 6 yüzyıl sonra 1935'te müze yapılan Ayasofya'nın tapusunda çarpıcı ayrıntılar var.
Ecdadın büyük emaneti Ayasofya'nın tapusu bu ay Derin Tarih Dergisi tarafından okuyucularına hediye edildi. Fatih Sultan Mehmed'in (1451-1481) 1453'te Ä°stanbul'u fethetmesiyle camiye çevrilen Ayasofya, fetihten hemen sonra güçlendirilmiÅŸ ve iyi bir ÅŸekilde korunarak günümüze muhteÅŸemliÄŸinden ödün vermeyerek ulaÅŸtı.
Ayasofya'nın kuzeyindeki medrese, Fatih Sultan Mehmed döneminde yaptırılmıştır. Her dönemde bakım ve onarım çalışmalarından geçen Ayasofya'nın, en kapsamlı tamiri ise Sultan Abdülmecid Dönemi'nde (1839-1861) ünlü Ä°talyan mimar Fossati tarafından yapıldı.
80 YILDIR MÜZE
Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanının ardından bir süre daha ibadethane vasfını devam ettiren Ayasofya Camii bizzat Mustafa Kemal Atatürk'ün emri ve Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye çevrilmiÅŸtir. 1 Åžubat 1935'te müze olarak faaliyete geçen bu muazzam caminin tapusu ise Fatih Sultan Mehmet Vakfı'nın üzerine kayıtlı.
Artık ayakkabılarla dolaşılıyor
Ä°stanbul'un 'Ä°slambol' oluÅŸunun en önemli delillerinden birinin, yıllarca namaz kılan, itikafa çekilen Müslümanları misafir eden Ayasofya Camii'nin, içerisinde artık ayakkabılarla dolaşılıyor.
Tapu tarihi 19 Kasım 1936
Derin Tarih'in yayınladığı 1936 tarihli tapu senedinde Ayasofya Camii'nin sahibi Ebulfetih Sultan Mehmet Vakfı görünüyor. 19 Kasım 1936 tarihinde düzenlenen tapu evrakında “57 pafta, 57 ada, 7. parselde, Türbe, Akaret, Muvakkithane ve Medreseden oluÅŸan Ayasofya-i Kebir Camii Åžerifi, Ebulfetih Sultan Mehmet Vakfı üzerinedir" deniliyor.
Henüz yorum yapılmamış.