Sosyal Medya

Dünya

Brezilya'da hükümet karşıtı protestolar

Brezilya'da yüzbinlerce kişi hükümeti yolsuzluklardan dolayı eleştirerek azlini istedikleri büyük bir protesto gösterisi düzenledi



Yüzbinlerce Brezilyalı ülkenin çeÅŸitli ÅŸehirlerinde son dönem ortaya çıkan yolsuzlukları ve Dilma Rousseff hükümetinin ekonomi politikalarını protesto etmek için sokaklardaydı.

Protestolar Brazilya'nın baÅŸkenti Brasilia ve bütün eyalet baÅŸkentleri dahil toplam 260 ÅŸehirde yapıldı. Gösterilerin odağında 2 milyar doları bulan ulusal petrol ÅŸirketi Petrobras'ta yapılan yolsuzluklar ve son dönemde kötüye giden ve 2015 itibariyle yüzde 1,5 oranında küçülmesi beklenen ekonomiden duyulan rahatsızlık vardı.

BaÅŸkent Brasilia, Rio de Janeiro, Porto Alegre, Belen, Maceio, Salvador, Belo Horizontee Vitoria gibi ülkenin en büyük ÅŸehirlerinde yapılan hükümet karşıtı gösterilere binlerce kiÅŸi katıldı. Gösterilerin en büyüÄŸü Brezilya'nın sanayi baÅŸkenti Sao Paulo'da gerçekleÅŸti.

DARBE HAZIRLIÄžI

Birçok ÅŸehirde bazı göstericiler, Petrobras yolsuzluklarında hükümetinin ve dolayısıyla kendisinin sorumlu olduÄŸu gerekçesiyle Dilma Rousseff'in baÅŸkanlık görevinden el çektirilmesi için siyasi yargılanma baÅŸlatılması talebinde bulundular. Dilma Rousseff hakkında, son seçimlerde yüzde 3,5 puan farkla yendiÄŸi rakibi senatör Aecio Neves önderliÄŸindeki Sosyal Demokrasi Partisi ve diÄŸer saÄŸ muhalif gruplar tarafından sunulan yirmiden fazla “politik yargılama" önerisi mecliste görüÅŸülmek üzere sırasını bekliyor. 
Öte yanda bizzat ÅŸirket kaynakarına göre 2 milyar doları bulan Petrobras yolsuzluÄŸu ve doların önlenemez yükseliÅŸi ve ekonomide yaÅŸanan diÄŸer olumsuz geliÅŸmeler Rousseff'in imajını olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Yapılan son anketler Rousseff'in imajının yüzde 70 oranında gerilediÄŸini gösteriyor.

Brezilya hükümeti ise ülke çapında hükümetlerine karşı yapılan gösterilerin "demokrasinin iÅŸleyinin bir kanıtı" olarak görüldüÄŸünü açıkladı. Ancak Dilma Rousseff'in "azledilmesini" isteyen bazı politik grupları da "darbe manevrası" yapmakla suçladı.

STK'LAR HÜKÜMETÄ° DESTEKLÄ°YOR

Brezilya BaÅŸkanı Dilma Rousseff daha önce halkın oylarıyla seçilmiÅŸ bir baÅŸkan olduÄŸunu vurgulayarak hiçbir ÅŸekilde istifa etmeyeceÄŸini açıklamıştı. Muhalefetinin dünkü eylemine karşılık Ä°ÅŸçi Partisi (Partido dos Trabalhodores-PT) "demokrasinin savunulması" için önümüzdeki perÅŸembe günü bütün ülkeyi kapsayacak eylem çaÄŸrısında bulundu. Brezilyanın 12 büyük sendikasının lideri Dilma Rousseff'e destek bildirisi yayınlayarak perÅŸembe günkü eylemde yer alacaklarını açıkladılar.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.