Sosyal Medya

Dünya

Almanya patriotları PKK için çekti

Terör örgütü PKK'ya sahip çıkan Almanya, Patriotları PKK için çektiğini itiraf etti. Merkel’in ortağı SDP, “Karar, operasyonlar nedeniyle alındı” derken, PKK’nın hamisi ana muhalefet ise teröre destek hamlesini memnuniyetle karşıladı.



Terör örgütü PKK ve DHKP-C'nin önemli isimlerini Türkiye'ye iade etmeyen Almanya, son olarak hem Paralel Yapı'nın firari eski savcısı Zekeriya Öz'e sahip çıktı hem de Suriye sınırındaki Patriot birliÄŸini önümüzdeki aylarda çekme kararı aldı. Suriye'deki iç savaşın ÅŸiddetlendiÄŸi ve DAEÅž tehdidinin arttığı bir ortamda alınan karar uluslararası camiada ÅŸok etkisi yarattı. Alman siyasilerden yapılan açıklamalar ise kararın arkasındaki karanlık hesabı gözler önüne serdi. Almanya önemli gazetelerinden Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), Patriot birliÄŸinin çekilmesine iliÅŸkin kararın altında yatan nedenin Türkiye'nin Suriye konusunda Almanya ve ABD gibi düÅŸünmemesi olduÄŸunu yazdı. Gazete bunu hükümet kaynaklarına yakın kiÅŸilerin açıklamalarına dayandırdı.

Operasyonlar etkili oldu

BaÅŸbakan Angela Merkel'in başında olduÄŸu koalisyon hükümetinin büyük ortağı Sosyal Demokrat Parti (SDP) Savunma Uzmanı Rainer Arnold ise Patriotların geri çekilmesinde PKK'ya yönelik hava operasyonlarının da etkili olduÄŸunu açıkladı. Savunma Bakanı Ursula von der Leyen de krizlerle sarsılan bölgede baÅŸka tehditlerin ortaya çıktığını vurgulayarak DAEÅž'in kararın alınmasında etkili olduÄŸunu ifade etti. Sol Parti lideri Bernd Riexinger daha önce yaptığı açıklamada, Suriye ve Irak'taki operasyonların ardından patriot sisteminin çekilmesi ve Türkiye'ye silah satışının durdurulmasını gerektiÄŸini savunmuÅŸtu.

Muhalefet karardan memnun

Star'ın haberine göre, terör örgütleri PKK ve DAEÅž'e yönelik operasyonların ardından Patriot birliÄŸinin çekilmesi için propaganda yapan Almanya Federal Meclisi'ndeki muhalefet partileri de kararı olumlu karşıladı. Özellikle, terör örgütü PKK'nın ülkede legalleÅŸmesi için yoÄŸun çaba harcayan ana muhalefetteki Sol Parti bu konuda yoÄŸun çaba harcamıştı. YeÅŸiller Partisi Dış Politika Uzmanı Jürgen Trittin, iki hafta kadar önce “Kürtlere karşı savaşı tırmanırsa Patriot birliÄŸinin çekilmesinin ciddiyetle ele alınması gerektiÄŸini" söylemiÅŸti.

Roth'un Patriot sevinci

Yıllardır Türkiye aleyhine çalışan ve PKK'yı açıkça destekleyen YeÅŸiller Partisi Milletvekili Claudia Roth ise çekilmenin doÄŸru ve gerekli bir adım olduÄŸunu söyledi. Ülkesinden DAEÅž'e katılan binlerce genci engellemeyen Almanya'nın milletvekili Roth, DAEÅž'le mücadele etmek yerine Türkiye'nin Kürtlerin zayıflatılmasını amaçlayan strateji izlediÄŸini iddia etti.

Amerika'dan şaşırtan hamle

ABD'nin, mevcut görev süresi ekim ayında sona erecek Türkiye'deki Patriot hava ve füze savunma birliklerinin konuÅŸlanmasını mevcut rotasyonun sonunda yenilemeyeceÄŸini Türk hükümetine bildirdiÄŸi ancak ihtiyaç olması halinde patriot unsurlarını ve personelini bir hafta içinde Türkiye'ye geri getirmeye hazır olduÄŸu bildirildi.

Türkiye'ye 2013'te konuÅŸlandırılmıştı

Almanya Federal Meclisi, 2013 yılında KahramanmaraÅŸ'a konuÅŸlandırılan Alman Patriot birliÄŸinin görev süresi bu yılın başında 31 Ocak 2016'ya kadar uzatılmış ve asker sayısının 400'e kadar çıkarılmasına izin verilmiÅŸti. NATO sözcüsü, “Alman hükümetinin kararı elbette bizim tarafımızdan tamamen saygıyla karşılanmaktadır" dedi.

ALMAN MEDYASINDA GÜNDEM TÜRKÄ°YE

Frankfurter Allgemeine Zeitung, SDP Savunma Uzmanı Rainer Arnold'un, kararın alınma nedeninin Türkiye'nin PKK'ya karşı yaklaşımı olduÄŸu sözlerine dikkati çekti. Haberde Arnold'un, “Türkiye'nin DAEÅž'le mücadele konusunda NATO stratejisine entegre olabileceÄŸine dair bir izlenim göremiyorum, bu da bir neden olabilir" ifadesine yer verildi. Die Welt gazetesi de haberde “Türkiye'nin Kürt militanlara karşı yaklaşımı son zamanlarda eleÅŸtiriliyordu. Bunları sonlandırmak için bu karar alınmış olabilir" ifadesini kaydetti. Tagesspiegel ise Batı'nın PKK'ya yönelik operasyonlarından dolayı Türkiye'ye çok kızgın olduÄŸunu yazdı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.