Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Rabia katliamı soruşturulsun' çağrısı

İnsan Hakları İzleme Örgütü, iki yıl önce Mısır'ın Rabiatul Adeviyye Meydanı'nda yüzlerce göstericinin katledilişi konusunda uluslararası soruşturma çağrısında bulundu.



Örgüt, Mısırlı yetkililerin ÅŸimdiye kadar katliamın sorumlusu olan herhangi bir emniyet mensubunu ya da hükümet yetkilisini tutuklamadığına dikkati çekerek, BM Ä°nsan Hakları Konseyi'nin, Rabiatul Adeviyye Meydanı'nda ve Mısır'da 2013 yılı Haziran ve AÄŸustos aylarında iÅŸlenen diÄŸer katliamları soruÅŸturacak uluslararası bir komisyon oluÅŸturması gerektiÄŸini bildirdi.

Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü, Afrika Ä°nsan Hakları Komisyonu'nun da benzer bir soruÅŸturma yürütmesinin gerekliliÄŸini de vurguladı. 

Örgütün OrtadoÄŸu yöneticilerinden Joe Stork, Rabiatul Adeviyye Meydanı kurbanları için adalet saÄŸlanmamasının ve diÄŸer katliamların, Mısır tarihinin "açık yarası" olduÄŸunu vurgulayarak, "Mısır'ın ilerleyebilmesi için bu suçun irdelenmesi gerektiÄŸini" söyledi. 

Mısır'da Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki baÅŸta olmak üzere, iÅŸlenen katliamların yaygın ve sistematik niteliÄŸi, ayrıca Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü'nün topladığı kanıtlar, büyük bölümü silahsız olan göstericilere karşı ölümcül güç kullanma politikasının parçası olan katliamların, muhtemelen insanlığa karşı suç kategorisine dahil olduÄŸunu gösteriyor.

Mısır'daki 3 Temmuz darbesinin ardından yapılan gösterilerin merkezi haline gelen Kahire'deki Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarına 14 AÄŸustos 2013'te güvenlik güçlerinin müdahalesinde, binden fazla gösterici hayatını kaybetmiÅŸ, binlerce kiÅŸi yaralanmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.