Sosyal Medya

Güncel

Gür: Erken seçimde yine aynı sonuç çıkarsa...

Türkiye'nin önde gelen araştırma şirketi A&G Araştırma'nın sahibi Adil Gür, çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.



Adil Gür erken seçimde 7 Haziran'daki gibi bir sonuç çıkması halinde, bu seçimin, yapılacak koalisyon için referandum anlamına geleceÄŸini söyledi.

Adil Gür'ün açıklamaları ÅŸu ÅŸekilde:

TÜRKÄ°YE Ä°ÇÄ°N DEĞİL AMA PARTÄ°LER Ä°ÇÄ°N DOÄžRU KARAR

Ä°ki partinin verdiÄŸi bu karar ülke için doÄŸru karar deÄŸil ama partilerin siyasi geleceÄŸi açısından doÄŸru karar. Türkiye'nin içinde bulunduÄŸu bu zor durumda, terör sarmalının olduÄŸu, pek çok sorunun yaÅŸandığı bu dönemde ve yıllarca süren kutuplaÅŸmanın olduÄŸu bu dönemde AK Parti ile CHP'nin bir araya gelebilmesi, bir hükümet kurabilmesi pek çok sorunun aşılabilmesine vesile olurdu.

MAALÄ°YETÄ° YENÄ° BÄ°R SEÇÄ°MDEN FAZLA OLURDU

Ama her iki partinin de tabanlarını dikkate aldığımızda çok doÄŸru bir karar olmazdı. Çünkü bu iki siyasi partilere yıllardır oy veren bi seçmen kitlesi var. Yıllardır da bu önemli seçmen kitlesi inanılmaz derecede kamplaÅŸtırıldı ve kutuplaÅŸtırıldı. O yüzden böyle kısa sürede bir araya gelinmesini tabana kabul ettirmek çok zordu.

Çok iyi niyetle kurulmuÅŸ bir hükümet bile olsa, çok kısa vadede veya orta vadede, eften püften çeÅŸitli gerekçelerle ciddi sorunlarla kaşılaÅŸabilirlerdi.

Bunun da maliyeti bence yapılacak bir seçimin maliyetinden daha fazla olurdu. Henüz net bir seçim kararı çıkmış deÄŸil ama sizinle seçimden önce ve seçimden sonra konuÅŸtuÄŸumuz gibi ben ilk günden bu yana "Türkiye seçime gidiyor" demiÅŸtim.

ERKEN SEÇÄ°M KOALÄ°SYON Ä°ÇÄ°N REFERANDUM OLABÄ°LÄ°R

Belki önümüzdeki günlerde bir MHP denemesi olabilir ama orada da kapıların açık olmadığı görülüyor, yani Türkiye son sürat erken seçime gidiyor. Bu bir denemeydi. AK Parti ve CHP liderlerinin birkaç kez görüÅŸmesi, el sıkışması bile çok olumlu bir adım.

Åžayet önümüzdeki seçimde tek başına bir iktidar çıkmazsa öyle sanıyorum ki yapılacak seçim bir koalisyon için referandum olacaktır. Åžayet önümüzdeki seçimde bir koalisyon ihtimali belirirse parti tabanlarını ikna etmek veya koalisyon görüÅŸmelerini hızla sonlandırmak mümkün olacaktır.

TABLO DEĞİŞEBİLİR AMA AK PARTİ DEĞİŞMELİ

Ben deÄŸiÅŸebileceÄŸini düÅŸünüyorum. Ama biz araÅŸtırmacılar elimizdeki verilere yani düne ve bugüne bakarak konuÅŸuruz. 2-3 ay sonra yapılacak bir seçimde tablo ÅŸu olur demek öyle kolay deÄŸil. Muhtemel bir seçimde AK Parti tek başına iktidar olabilir ama AK Parti'nin tek başına iktidar olabilmesi için çok deÄŸiÅŸim geçirmesi gerekir. 7 Haziran'daki ekiple, kadroyla, söylemle, seçim yürütme mantığıyla, seçim kampanyası modeliyle bir seçime gidilse oyunda çok büyük bir deÄŸiÅŸiklik olmaz.

AK PARTÄ° YENÄ°DEN Ä°KTÄ°DAR OLMAK Ä°STÄ°YORSA...

AK Parti yeniden iktidar olmak istiyorsa AK Parti'yi yenilemeli. AK Parti'nin sadece kendisini yenilemesi yetmiyor, Türkiye için yeni bir hikayesi olması lazım. Ak Parti'nin eskiden olduÄŸu gibi daha özgürlüklerden yana, ulaşım, biliÅŸim ve saÄŸlık alanında olduÄŸu gibi baÅŸarılı icraatlarını daha da baÅŸarılı hale sokması ve geniÅŸ alanlara yayması lazım ki tek başına rahat bir iktidar çıkarabilsin.

Ama kesinlikle "bu seçimden aynı tablo çıkar, bir iktidar çıkmaz" tezine katılmıyorum. Tek başına bir iktidar çıkabilir ama ucu ucuna mı bir iktidar çıkar, az farkla iktidar kaçar mı ÅŸu anda bilemiyorum, bunu önümüzdeki 2-3 aylık sürede iktidara talip olan partilerin performansları belirleyecektir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.