Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Irak bölünebilir'

En baştan beri Irak'ın bütünlüğünün korunması gerektiğini savunan ABD'den bir karşıt açıklama geldi. ABD Kara Kuvvetleri Komutanı Odierno, Irak'ta tek çözümün ülkenin bölünmesi olabileceğine işaret etti.



ABD Kara kuvvetleri komutanı Ray Odierno, Irak’ta ‘Åžiiler ile Sünniler arasında bir uzlaşıya varmanın çok zor olduÄŸunu ve tek çözümün bölünme olabileceÄŸini’ söyledi. Gelecek Cuma günü görevden ayrılarak yerini General Mark Milley’e bırakacak olan Odierno, Irak’ın gelecekte eski haline benzemeyebileceÄŸine iÅŸaret etti. ABD Savunma Bakanlığı’nda (Pentagon) basın açıklamasında bulunan ABD’li general, bölünme konusunda kararın bölgeye, siyasetçilere ve diplomatlara ait olduÄŸunu kaydetti ve bunun bir olasılık olduÄŸunu vurguladı.

Sünnilerle Åžiiler arasında barışın 'daha çok zorlaÅŸtığını' söyleyen Odierno, "Bölünmek tek çözüm olabilir. Ancak ben bunu söylemek için daha hazır deÄŸilim" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

'Önce IŞİD'i halletmemiz gerekiyor'

ABD’nin bu aÅŸamada IŞİD’i yenmeye yoÄŸunlaÅŸması gerektiÄŸini belirten Odierno, “Önce IŞİD’i halletmemiz gerekiyor, daha sonra ne olacağına karar verebiliriz” dedi.

IŞİD'in hava saldırıları desteÄŸindeki Kürt güçlerle savaÅŸta ‘güç kaybettiÄŸini’ ifade eden komutan, Irak’taki kara güçlerinin ‘daha az’ etki yarattığına iÅŸaret etti.

‘Kara kuvvetlerimizi sahaya gönderebiliriz’

Odierno, IŞİD ile savaşın durgun seyrettiÄŸini vurgulayarak, ABD’nin gelecek aylar içinde bir ilerleme kaydetmediÄŸi takdirde karada Irak ordusunun yanında asker bulundurmayı düÅŸünmesi gerektiÄŸini savundu. General, “Askerlerimizin savaÅŸacağını söylemiyorum. Onlar Irak ordusunu teÅŸvik edecek. Onunla beraber hareket edecek. Sanırım bu seçeneÄŸi uygun zaman geldiÄŸinde BaÅŸkan Obama’ya sunmamız gerekiyor" dedi. 

ABD’nin Irak’a asker göndererek IŞİD’i yenebileceÄŸine iÅŸaret eden Odierno, asıl politik ve ekonomik sorunların çözülmediÄŸi takdirde altı ay sonra yine ÅŸimdiki noktaya dönüleceÄŸini savundu.

ABD, 2003 yılında iÅŸgal ettiÄŸi Irak'tan tüm askerlerini 2011'de geri çekmiÅŸti. IŞİD'in 2014 yılındaki geniÅŸ saldırılarının ardından ABD, Irak'a yeniden 'danışman ve eÄŸitmen' asker gönderme kararı almıştı. ABD bu askerlerin 'muharip' olmayacağının ve sadece Irak askerlerine danışmanlık ve eÄŸiim hizmetleri saÄŸlayacağının altını çiziyor.

 

 
 

 

Kaynak: AFP ve Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.