Sosyal Medya

Güncel

Masada 3 yol var

AK Parti ve CHP genel başkanları bugün üçüncü ve son kez bir araya geldi. Görüşmelerden koalisyon kararı çıkmadı. Peki şimdi ne olacak?



Üç ay içinde yeniden seçime gidilmesi tek ihtimal olarak görülüyor. Bu tabloda seçime nasıl gidileceÄŸi konusunda da masada 3 yol var:

MASADA 3 YOL VAR

Bunun için masada 3 yol var: Mevcut hükümetle gitmek, azınlık hükümeti ya da seçim hükümeti kurulması.

BÄ°RÄ°NCÄ°SÄ° MEVCUT HÜKÜMETLE SEÇÄ°ME GÄ°TMEK

Meclis'ten seçim kararı çıkarmak, ilk yol. Ak Parti, mevcut hükümetle seçime gitmek için Meclis'i olaÄŸanüstü toplantıya çağırabilir.

Ankara kulislerinde en çok merak edilen, bu seçeneÄŸin devreye alınması halinde MHP'nin tavrının ne olacağı. MHP'nin çekimser kalarak TBMM Genel Kurulu'na girmeme ihtimali, bir süredir Ankara'da konuÅŸuluyordu.


Bu ihtimal hayata geçerse AK Parti, milletvekili çoÄŸunluÄŸu göz önünde bulundurulduÄŸunda, Meclis'ten seçim kararını çıkartabiliyor.

Ancak MHP'nin pozisyonu, her koÅŸulda genel kurul salonuna girmek yönünde. Bu durumda AK Parti'nin seçim kararı çıkarıp çıkaramayacağı, MHP'nin destek verip vermeyeceÄŸi merak ediliyor.

Ä°KÄ°NCÄ°SÄ°: AZINLIK HÜKÜMETÄ° KURULMASI

"Azınlık hükümeti kurulması" ikinci bir yol. BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, seçim takvimi ortaya konulmuÅŸ bir azınlık hükümeti için MHP'den destek isteyebilir.

Ancak MHP Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli'nin, "ErdoÄŸan'ın telkin ve tavsiyesi ile DavutoÄŸlu partimizi ziyareti planlıyorsa, bu görüÅŸme düÅŸüncesi cevap bulmayacak" sözleri, "MHP kapıyı kapattı" ÅŸeklinde yorumlanmıştı.

Son açıklamalar, MHP'nin ÅŸimdilik azınlık hükümetine de destek vermeyeceÄŸini gösteriyor.

SON SEÇENEK: SEÇÄ°M HÜKÜMETÄ°

Son seçenek ise, seçim hükümeti. CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, 45 günlük süre dolduktan sonra Meclis BaÅŸkanı Ä°smet Yılmaz ile görüÅŸüp geçici seçim hükümeti kurulması için düÄŸmeye basabilir.

EÄŸer seçim hükümeti kurulursa, her parti temsil edildiÄŸi oranda bakanlık sahibi olacak. Ama MHP, HDP ile seçim hükümeti bile olsa aynı hükümette yer almak istemiyor. MHP seçim hükümetine katılmazsa, kontenjanı diÄŸer partilere dağıtılacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.